Sastavni dijelovi namaza (opširno)

Namaz se sastoji od 6 glavnih dijelova, a to su:

 1. Iftitahi tekbir – Početni tekbir u namazu
 2. Kijam – Mirno stajanje u namazu
 3. Kiraet – Učenje Kur’ana u namazu
 4. Ruku – Pregibanje u namazu
 5. Sedžda – Spuštanje čela na tlo u namazu
 6. Kade i ehire ili tešehud – Posljednje sjedenje u namazu.
 • Početni tekbir

Početni tekbir glasi: Allahu ekber (Allah je najveći). Nema namaza bez tekbira ili nečega što ga može zamijeniti. Namaz će biti pokvaren, ako se otegne “be” u riječi ekber. Isti je slučaj sa otezanjem slova “A” u riječi Allah. Početni tekbir se mora izgovoriti u stojećem položaju.

 • Stajanje u namazu

Obavezno traje koliko je potrebno za učenje obaveznog dijela Kur‘ana. Stajanje je obavezno samo za farz i vadžib namaze. Sunnet namazi i nafile mogu se klanjati sjedeći bez ikakvog razloga, izuzetak je sabahski sunnet. Potpuni kijam je uspravno stajanje tj. da ruke ne dosežu koljena. Onaj ko zbog bolesti ne može namaz obaviti stojeći, može sjedeći, ako ne može ni sjedeći onda može ležeći. Ako bi čovjek bio u stanju da stoji, ali nije u stanju da obavi sedždu kako je propisano, onda će klanjati sjedeći, jer je stajanje je sredstvo za sedždu. Nije dozvoljeno ostavljanje kijama onome ko ga može izvršiti, pa makar i sa određenim poteškoćama.

 • Učenje Kur’ana u namazu

Učenje je obavezno za vrijeme kijama u namazu. Najniži stepen glasnoće jeste da klanjač čuje sam sebe, u normalnim uslovima. Obavezno je proučiti tri kratka ajeta ili jedan dugi. Nužni dio učenja mora biti na arapskom jeziku, osim ako osoba nije u stanju da nauči. Potrebno je učiti Kur‘anski tekst ispravno. Onaj ko klanja za imamom on će šutiti i slušati

 • Pregibanje u namazu

Pod rukuom se podrazumijeva da se leđa saviju toliko da se rukama mogu dohvatiti koljena, dok potpuni ruku jeste da glava i stražnji dio leđa budu poravnani. Onaj ko je pognut zbog bolesti, on će još malo na rukuu oboriti glavu.

 • Sedžda

Sedžda je spuštanje čela, nosa, šaka, kojena i stopala na zemlju. Činiti sedždu na čelu bez spuštanja nosa jeste mekruh, dok činiti sedždu na nosu bez spuštanja čela je dozvoljeno u slučaju opravdanog razloga, u suprotnom sedžda je neispravna. Dizanje nogu za vrijeme sedžde je mekruh tahrimen. Ako je gužva sedžda se može činiti na leđima drugog klanjača, ako klanjaju isti namaz. Obavezno je osjetiti tvrdoću tla prilikom činjenja sedžde. Mjesto sedžde ne smije biti uzdignuto više od 23 cm, osim u gužvi. Obavezno je sjesti između dvije sedžde.

 • Zadnje sjedenje

Zadnje sjedenje traje koliko se može proučiti et-tehijjatu.

Svi ovi sastavni dijelovi namaza se moraju obavljati tačno propisanim redoslijedom. Ako bi propustili samo jedan namaski farz naš namaz ne bi bio ispravan i morali bi ga ponoviti.

Ako želite lekciju preuzeti u PowerPointu kliknite na: