Sahibi uzur

Riječ sahibi uzur znači: osoba sa opravdanjem. Sahibi uzur je osoba koja nije u stanju čuvati abdest jedno cijelo namasko vrijeme. Takav status ima osoba kojoj neprestano (da nije u stanju uzeti abdest i klanjati) teče krv, gnoj, sukrvica, puštanje vjetra….

  • Uslovi za sahibi uzur

Uslov da bi se osoba proglasila sahibi uzurom jeste da nije u stanju čuvati abdest, jedno cijelo namasko vrijeme, bez vremenskog prekida u kojem je moguće uzeti abdest i klanjati.

Uslov za trajanje statusa sahibi uzura jeste da se to opravdanje pojavljuje u svakom sljedećem namaskom vremenu, pa makar i samo jednom.

Uslov za prekid statusa sahibi uzura jeste proticanje jednog čitavog namaskog vremena, bez pojave određenog opravdanja.

  • Propisi vezani za osobu koja je sahibi uzur

Oprati mjesto na kojem istječe nečist, ako je moguće. Staviti povez na mjesto nečistoće, ako je moguće. Za svako namasko vrijeme uzimati poseban abdest. U jednom namaskom vremenu može klanjati koliko hoće farz i nafila namaza, učiti Kur’an. Abdest sahibi uzura bit će pokvaren samo istekom namaskog vremena ili pojavom nečeg drugog što kvari abdest. Sahibi uzur ne može biti imam zdravim, dok može onima koji imaju isti stus kao i on.