Želiš promijeniti sebe? Promijeni društvo!!!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 08. decembar 2023. gregorijanske godine, odnosno 25. džumadel ula 1445. hidžretske godine.

Mađarski šahista Polgar je duboko vjerovao u naporan rad. On je odbacivao ideju o urođenom talentu. Tvrdio je da dijete uz promišljen rad i uz razvoj dobrih navika može postati genij na svakom polju života. Njegova rečenica je bila: „Genij se ne rađa, nego se to postaje učenjem i vježbanjem.“ On je toliko vjerovao u ovu svoju ideju da ju je odlučio testirati kada baude imao vlastitu djecu. Polgar je odlučio da bi šah mogao biti pogodan za njegov eksperiment i osmislio je plan pomoću kojeg će svoju djecu odgajati da postanu šahovski majstori. Prvo je oženio ženu koja je imala slično razmišljanje, a onda je kuću uredio tako da gdje god bi se okrenuo sve bi podsjećalo na šah. Nakon što se oženio dobio je tri djevojčice. Djeca bi igrala šah jedno protiv drugog i takmičila se na turnirima, a roditelji su sve to brižno nadgledali. Njihov život je bio potpuno posvećen šahu.

Najstarija kćerka je počela igrati šah već sa četiri godine, a već nakon šest mjeseci pobjeđivala je odrasle. Srednja kćerka je bila još bolja. Sa četranest godina je postala svjtska šampionka u šahu, a nekoliko godina nakon toga i šahovski velemajstor. Dok je najmlađa kćerka ostvarila najveći uspjeh. Sa pet godina je pobjeđivala oca. Sa dvanaest godina je postala najmlađa igračica koja se nalazila u top 100 najboljih šahista svijeta. A kada je imala 15 godina i 4 mjeseca postala je najmlađi šahovski velemajstor ikada. 27 godina je bila broj jedan u svijetu među šahisticama.

Draga braćo, kao što vidite mi ne biramo naše navike, mi ih oponašamo. Slijedimo neki scenarij koji su nam prenijeli naši prijatelji i porodica, naša škola i lokalna zajednica. Kratko rečeno mi kupimo navike ljudi koji nas okružuju.

Allah dž.š. kaže:

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۚ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ أُولَٰئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللَّهُ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima; traže da se čine dobra djela a od nevaljalih odvraćaju, i namaz obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati – Allah je doista silan i mudar. (Tewba, 71.)

Poslanik a.s. kaže:

„Čovjek je na vjeri svoga prijatelja. Stoga, neka svako od vas pazi koga će uzeti za prijatelja.“

Draga braćo! Ako želimo mijenjati sebe, promijenimo društvo, jer nemoguće je da svi oko tebe budu ološ, loši, nepošteni, a eto samo ti ko dobar. Naša poslovica kaže: „Skim si takav si!“

Ako želimo mijenjati svoju djecu, promijenimo sebe, jer gotovo pa nemoguće je da babo i mama psuju, kockaju, piju alkohol, ne klanjaju, ne poste, ne poštuju svoje roditelje…a da im dijete bude na pravom putu okićeno lijepim ljudskim i vjerskim manirima.

Poslanik a.s. kaže: “Svaki sin Ademov se  rađa u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatropoklonikom.”

Molim Allaha dž.š. da nas i nše porodice, našu djecu uputi na pravi put. Amin!!!