Kakav je naš odnos prema učiteljima, a kakav bi on trebao biti?

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 06. oktobar 2023. gregorijanske godine, odnosno  21. rebiul evvel  1445. hidžretske godine.

Juče je bio 05. oktobar, a taj dan se obilježava kao Međunarodni Dan učitelja, tako da će tema ove hutbe bit: „Kakav je naš odnos prema učiteljima, a kakav bi on trebao biti?“

Važnost koju islam pridaje znanju i učenjacima jeste općepoznata i često ponavljana činjenica. Prva objava islama ne počinje naredbom namaz obavljaj, ili zekat daji…već počinje naredbom: “Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj” (Alak, 1-3)

Zbog čega na samom početku objave Allah dž.š. naređuje: „Uči!“?

Zbog toga što onaj ko ne uči, onaj ko ne čita, onaj ko ne zna…bez obzira na svoju želju za dobrim on lahko upada u šejtanovu zamku, on lahko čini i najbolja djela bezvrijednim. Pa tako npr. mi često možemo čuti od našeg naroda koji je neuk po pitanju vjere, kako kaže da je išao da mu neko klanja istihare namaz, a da je učio, da je čitao, znao bi da za njega niko namaz ne može obaviti. Takođe, svakodnevno vidim ljude koji dolaze ovdje u džamiju na namaz, ali zbog svog neznanja ili nemarnosti isti ti ljudi kada padnu Allahu dž.š. na sedždu, oni ne spuste kako treba svoje čelo i nos na tlo, tako da im taj namaz postaje neisparavan, bez obzira na njihov dobar nijet.

U tom kontekstu, Allah dž.š. kaže: “Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju?” (Ez-Zumer, 9.)

Poslanik a.s. kaže: “Prednost učenog nad pobožnim je kao moja prednost nad mojim ashabom na najnižem stepenu.”

Učenjaci su nasljednici poslanika. Poslanici nisu u naslijeđe ostavljali niti srebro niti zlato. Oni su u naslijeđe ostavili znanje. Zbog toga, onaj ko uzme to znanje, steći će ogromnu korist.”

Jednog dana, Poslanik a.s. izašao je iz svoje sobe i ušao u mesdžid. U mesdžidu su bile dvije skupine. Jedna skupina je učila Časni Kur’an i činila dovu Allahu dž.š. a druga skupina je bila zauzeta stjecanjem znanja. Kada ih ugleda, Poslanik a.s. reče: ‘Obje skupine su u hajru, ali jedna od njih je bolja. Jedni uče Časni Kur’an i čine dove. Ukoliko Allah dž.š. hoće, dat će im ono što žele. Oni iz druge skupine stječu znanje i podučavaju, i ja sam poslan kao učitelj.’ Nakon što to reče, Poslanik a.s. sjede u halku druge skupine.”

Alija r.a. je rekao: „Bit ću rob onome ko me poduči jednom harfu.“

Ovo je islamski odnos prema nauci i učiteljima, i sve dok su muslimani imali ovaj odnos prema nauci i učiteljima bili su najmoćniji u svijetu. Onog trenutka kada su se počeli okretati od ovih vrijednosti postali su nebitan faktor.

Draga braćo, od našeg odnosa prema nauci i učiteljima u mnogome zavisi naš život na dunjaluku.

Najrazvijenije zemlje svijeta ulažu ogroman novac u nauku, obrazovanje. Najrazvijenije zemlje svijeta na rukovodeće poslove postavljaju školovane, sposobne i poštene ljude. Najrazvijenije zemlje svijeta imaju poseban odnos prema učitelju i nauci, pa tako npr. u Japanu učitelj ima platu skoro kao ministar; ima diplomatski imunitet; posebna sjedišta u metrou, pozorištu; posebne pijace za učitelje čije su cijene simbolične; nosi značku zapečaćenu carskim pečatom; san svake Japanke je da se uda za učitelja itd.

A kod nas?

Naše društvo je na dnu evropske ljestvice po izdvajanju za nauku i obrazovanje. Naše društvo kada dođu izbori prednost daju nepismenim, nesposobnim i korumpiranim. U našem društvu je bolje biti kabadahija nego učitelj. Naši učitelji često trpe psihičko nasilje od roditelja i djece koji nisu vidjeli knjiga, koliko ih je jedan učitelj pročitao. Naši učitelji se često oslovljavaju nadimcima itd.

I nakon svega mi se pitamo zašto nam je ovako kako nam je? Pa zbog našeg sveukupnog odnosa prema nauci i učiteljima. Kada promjenimo naš odnos promijenit će se i naše stanje.

Inženjeri grade mostove. Doktori liječe ljude. Znanstvenici prave rakete. Ali učitelji stvaraju sve njih. Sretan Dan učitelja svim našim učiteljima.

Allahu naš, učini nam korisnim ono čemu Si nas poučio i pouči nas onome što će nam koristiti i povećaj nam znanje! Hvala Allahu na svakom stanju, a utječemo se Allahu od stanja stanovnika vatre! Amin!!!