Tezkiretnama: Hasib ef. Ramić

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 26. maj 2023.  gregorijanske godine, odnosno 07. zul ka’de 1444. hidžretske godine.

Uzvišeni Allah dž.š. nam je podario mnoge darove, među kojima su mudrost, znanje i pamćenje. U  želji da cijenimo i očuvamo bogatu baštinu naših predaka, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je pokrenula projekt tezkiretnama, koji će se realizovati putem hutbi u svim džamijama IZBiH.

Tezkiretnama je većini nepoznat pojam, strani pojam, zbog toga on zahtijeva i dodatno pojašnjenje.

Pojam tezkiretnama potiče iz turskog jezika, iz osmanskog perioda. To je žanr književnosti koji nas povezuje s bogatom tradicijom islamske kulture. To su biografski zapisi o poznatim ličnostima koji nam pomažu da razumijemo njihove živote, djela i njihov doprinos zajednici. U tezkiretnamama, putujemo kroz vijekove i otkrivamo izvanredne pojedince čija su postignuća inspiracija za  sve nas.

Danas se vraćamo samo 30 godina unazad i sjećamo se naše prve ličnosti, u ovom projektu, a to je Hasib ef. Ramić.

Hasib ef. Ramić je bio imam u sarajevskom džematu Semizovac. Porijeklom je iz Kalesije, džemat Jelovo Brdo. Bio je čestit i plemenit čovjek. Kao imam vrijedno je radio i bio u službi svom džematu. Njegova cijela porodica, supruga Šefika i djeca, bili su uključeni u rad i život džemata. Brinuli su se o džamiji, podizali i unapređivali mektebsku pouku, pokretali su brojne akcije, te bili na usluzi ljudima.

Kada je počela agresija na BiH, Bošnjaci iz Semizovca izbjegli su na slobodne teritorije. Jedan dio starijih ljudi se nije uspio izvući. Hasib ef. je ostao s njima. Mnogi su ga zvali da izađe iz okupiranog Semizovca, i kolege, i prijatelji, i rodbina… Nije ih poslušao. Govorio je da ne može ostaviti svoje džematlije, rekavši: „Dok u Semizovcu postoji ijedan musliman, moje je mjesto s njim. Mogu nam uzeti živote, ali dušu nikada!“

28. maja 1993. godine u jutarnjim satima Hasib ef. je obavješten da idu na razmjenu. Pripremili su se za taj put i lijepo se obukli. Međutim, umjesto na razmjenu srpski zločinci su ih povezli u pravcu Olova i na petom kilometru od Semizovca svirepo pobili i zakopali. Ubistvo porodice Ramić smatra se jednim od najstrašnijih i najmonstruoznijih zločina tokom agresije na našu domovinu. Naime, srpski zločinci su uzeli efendijinu djecu, a potom su ih klali jedno po jedno, pred očima efendije i njegove supruge Šefike, a nakon toga zaklali su i Šefiku, te na kraju i samog ef. Hasiba. Najstariji sin Muhamed imao je 13 godina, kćerka Meliha 10 godina, sin Ahmed 4 godine, a najmlađa Amina imala je samo jedan mjesec.

Za ovaj zločin do dan danas niko nije kažnjen, čak nije pokrenuta ni istraga. Zašto? Odgovor na ovo pitanje trebaju da nam daju oni koji su izabrani i plaćeni da bi rješavali ovakva pitanja.

Hasib ef. je primjer kako treba da se ponaša jedan musliman, jedan imam. Hasib ef. je primjer da ne trebamo uvijek ići u vrijeme Poslanika a.s. kako bi našli osobe, priče i događaje iz kojih čemo izvući primjer islamijeta, već je nekada dovoljno pogledati oko sebe ili se vratiti malo u blisku prošlost, kako bi ih našli.

Zbog toga draga braćo kada nam bude trebao primjer požrtvovanosti za zajednicu i domovinu sjetimo se Hasib ef. Kada upadnemo u belaje i nevolje, pa nam je potrebna strpljivost, sjetimo se Hasib ef. Kada nam bude trebao primjer junaštva sjetimo se Hasib ef. Kada nam bude trebao primjer slobode sjetimo se Hasib ef. jer je on rekao: „Mogu nam uzeti živote, ali dušu nikada!“

Braćo, kada budete prolazili kroz Semizovac, na lijevu stranu od nas, okrenite se i vidjet ćete osnovnu školu koja nosi naziv “Porodice efendije Ramića”.

Allah dž.š. kaže: „I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su!’ Ne, oni su živi, ali vi to ne znate.” (El-Beqare, 154.)

Molimo dragog Boga da Hasib ef., Šefiki, Muhamedu, Melihi, Ahmedu, Amini i svim našim šehidima podari lijepi džennet. Molimo dragog Boga da nam podari snage i mudrosti da se suprotstavimo zlu, da uspravno i dostojanstveno živimo, te da našoj djeci podari selamet i zajedništvo. Amin!!!