Treba biti musliman i nakon ramazana

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 28. april 2023. gregorijanske godine, odnosno  08. ševval  1444. hidžretske godine.

Prođe mjesec ramazan. Prođe mjesec u kome smo imali poprilično popunjene safove na dnevnim namazima, a na džumi džamija nam je znala biti i tijesna. Prođe mjesec u kome smo imali poseban osjećaj i za džemat i za komšiju u potrebi, a Bogami i za ostatak muslimanskog ummeta. Prođe mjesec u kome su oni za koje smo prije ramazana govorili da od “njih nema ništa” ipak pokazali da se u njima nalazi iskra imana, jer su u tom mjesecu ostavili alkohol, kladionicu, ružnu riječ, uznemiravanje komšije… Prođe mjesec u kojem sam po prvi put otišao na naš stadion, da pogledam naše momke kako igraju futbal, a da sa tribina nisam čuo krupne i ružne psovke, upućene kako sudiji tako i igračima. Prođe mjesec u kome smo radeći svakodnevne ibadete zaradili popriličan broj sevapa. Prođe mjesec u kojem smo vidjeli da možemo biti bolji ljudi, komšije i muslimani. Prođe mjesec kada su džehennamska vrata bila zatvorena, i kada su šejtani bili povezani.

I gle’ čuda! Čim se šejtani pustiše mi kao da zaboravismo na ono što smo tako dobro radili u ramazanu. Čim se šejtani pustiše u džamiji nas osta nekolicina, a i na džumi nam nije baš tako tijesno. Čim se šejtani pustiše trgovaci alkoholom i vlasnici kladionica zadovoljno počeše ruke trljati. Čim se šejtani pustiše i mi pustismo naše jezike, pa po mahali neistine i tračeve počesmo širiti. Čim se šejtani pustiše mi se počesmo starim običajima i navikama vraćati.

Zašto je to to tako? Vjerovatno zbog toga što smo mi prošli kroz ramazan, ali ramazan nije prošao kroz nas.

I šta će biti sa onih naših silnih dobrih djela koja smo zaradili u toku ramazana? Molim Allaha da ih ukabuli i da nas za njih obilato nagradi, ali ako ne nastavimo sa činjenjem dobra, a bježanjem od zla, i izvan ramazana, bojim se da ćemo ličiti na kravu koja da 20 l mlijeka, a onda se na kraju hiti i sve to prolije.

U čemu je spas? Spas je u ustrajnosti, na putu dobra.

Allah dž.š. kaže:

إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنتُمْ تُوعَدُونَ

“Onima koji govore: ‘Gospodar naš je Allah’, a potom ustraju dolaze meleki koji im govore: ‘Ne bojte se i ne žalostite se i radujte se džennetu koji vam je obećan!’“ (Fussilet, 30.)

Prenosi se od Sufjana ibn Abdullaha Es-Sekafija: „Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, reci mi nešto čega se trebam pridržavati!’ Pa je rekao: ‘Reci, moj Gospodar je Allah, pa ustraj!’ Rekao sam: ‘Allahov Poslaniče, čega se najviše bojiš za mene?’ Pa je dohvatio svoj jezik i rekao: ‘Ovoga!’“

Da li je dovoljno reći „Moj Gospodar je Allah“, i eto nama džneneta? Naravno da ne, jer ovu izjavu, ovo prihvatanje Allaha za Gospodara, moraju pratiti i djela, a to su djela koja smo mi fantastično radili u toku mjeseca ramazana.

Ramazan jeste prošao, ali je islam ostao, pa budimo dobri muslimani i nakon ramazana. Ustrajmo na putu dobra, i pobijedimo šejtana koji se odustajanje zove.

Poslanik a.s. je rekao: “Činite onoliko koliko možete, jer Allahu neće dosaditi (da vas nagrađuje) sve dok vama ne dosadi (da činite dobro)! Najdraža (dobra) djela Allahu su ona koja se stalno čine, makar bila mala.“

Gospodaru naš, ukabuli nam ibadete u ramazanu, učvrsti nas na putu islama i nakon  ramazana i učini nas ustrajnim i iskrenim robovima na Tvome putu. Amin!!!