Ramazanski plan

Hvala i zahvala Allahu dž.š. na blagodatima koje nam je dao posebnu zahvalu Mu ističemo na blagodati ramazana.

Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammed a.s., njegove ashabe, porodicu i sve dobre Allahove robove.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 01 . april 2022. gregorijanske godine, odnosno  29.  ša’ban 1443. hidžretske godine.

Ramazan je mjesec posebne vrijednosti. Mjesec velikih mogućnosti i blagodati. Zbog toga bi svaki musliman trebao uraditi određeni ramazanski plan aktivnosti, kako bi što bolje iskoristio ove mubarek dane i zaradio što više dobra.

U narednih nekoliko minuta pokušat ću kroz nekoliko savjeta pomoći svima vama u pravljenju ramazanskog plana.

Prvo i osnovno što bi trebalo da bude u našem planeru jeste namaz, jer namaz je stub vjere. Namaz je prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu, pa ako mu namaz bude ispravan bit će mu ispravna i ostala djela, ako mu namaz bude neispravan neće mu biti ispravna ni ostala djela. Ali ako želimo dodatnu nagradu od namaza, 27 puta vredniju, pa čak i više, onda ćemo se potruditi da što više namaza klanjamo u našoj džamiji i našim mektebima, u džematu. Ako nemamo vremena za džemat u džamiji, jer smo zauzeti opravdanim poslom, onda formirajmo džemat kod svoje kuće, sa svojom ženom, sa svojom djecom i unučadima….Formirajmo džemat, ako je to ikako moguće, na svom radnom mjestu sa svojim kolegom i klanjajmo. Znajte da je za džemat potrebno dvoje ljudi, ali što više to bolje. Za džemat je nužno da bude imam i muktedija tj. onaj ko je za imamom u namazu. Ako muktedija ne zna mujeziniti i ne mora, jer postojanje mujezina nije uslov za ispravnost namaza u džematu. Klanjajmo i što više nafila, dobrovoljnih namaza, jer one imaju posebnu vrijednost u toku mjeseca ramazan. Za ove nafile nije nužno da znamo nijet izgovoriti, dovoljno je da odlučimo u srcu šta želimo klanjati i namaz će ako Bog da ispravan biti.

Ramazan je mjesec ibadeta, a najbolji ibadet koji možemo uraditi jeste učenje Kur’ana gledajući, tako nam poručuje naš Poslanik a.s. Zbog ovolike vrijednosti svakodnevno učenje Kur’ana mora biti neizostavni dio našeg ramazanskog planera. Poslanik a.s. nam poručuje da će čovjek za svaki proučeni kur’anski harf biti nagrađen od 10 do 700 sevapa, pa i više od toga. Šta to znači? To znači da onaj ko prouči samo Bismillu zaradi minimalno 190 sevapa, jer ima 19 harfova. E zamislite sada kolioko će sevapa dobiti onaj ko prouči i Fatihu i Nas i Felek…Koliku nagradu će dobiti onaj ko prouči cijeli Kur’an? Potrudimo se da u toku ramazana proučimo cijeli Kur’an, uečnjem dnevno jednog džuza. Ako ne znamo učiti Kur’an onda učimo ono što smo naučili u muktebu od sura što češće, pročitajmo njegov prijevod, prisustvujmo našim mukabelama, i odlučimo da ćemo zaposliti svoje efendije nakon ramazana, tako što će nas naučiti kur’ansko pismo, pa tako sljedeći ramazan ako Allah da dočekati u još boljem vjerničkom stanju.

Ramazan je vrijeme kada se dova postača ne odbija. Iskoristimo ovo vrijeme i podignimo svoje ruke i zamolimo, zatražimo, od Allaha ono što nam je potrebno. Ne moli sina, babu, političare, bogataše, biznismene…moli samo Allaha, jer svi oni su u njegovim rukama. Jer svi oni, kao i ti, zavise od Allahove volje i određenja. Ništa ne mogu uraditi,odlučiti, ni koliko trun izvan toga, iako se nama često zna učiniti da oni mogu raditi šta hoće i da je sve u njihovim rukama.

Ono što bi trebalo da bude u našem ramaznskom planeru jeste i svakodnevni zikr tj. spominjanje Allaha. Za zikr nije potreban abdest, nije potrebno određeno vrijeme i mjesto, nije potrebno da pravimo određene pokrete….za zikr je potrebna samo želja i volja za spominjanjem Allahovog imena i imat ćemo ako Bog da ogromne nagrade. Poslanik a.s. kaže: ”Hoćete li da vam kažem o nečemu što je bolje od svih djela, i čini najbolji vid pobožnosti u očima vašeg Gospodara, što će povećati vaš stupanj na Ahiretu, i što zavređuje više sevaba nego trošenje zlata i srebra na Allahovom putu ili ulaganja truda na Allahovom putu.” Ashabi zamoliše Poslanika a.s. da im kaže šta je to tako vrijedno, na šta im Poslanik s.a.v.s. odgovori:”To je Allahov zikr!”

Najbolje riječi zikra su: La ilahe illellah, ali pored toga možemo izgovarati i subhanellah, elhamdulillah, Allahu ekber, estagfirullah i sl.

Ramazan je mjesec suosjećanja, međusobnog potpomaganja, sadake. Božiji Poslanik a.s. je bio darežljiv, ali je bio posebno darežljiv uz ramazan. Poslanik a.s. u jednom hadisu kaže: „Sadaka je dokaz vjere!“ Zbog toga draga braćo dokažimo svoju vjeru izdvajajući dio od onoga što nam je Allah dao, za našu rodbinu i komšije u potrebi, za naše radove koji su od opće koristi…I radimo to u ime Allaha, a ne u ime Abdullaha, jer ako budemo radili zbog Abdullaha, a ne Allaha onda od te naše sadake da Bog da da ćemo imati ikakve ahiretske koristi.

I kao posljednju stavku u ovom ramazanskom planeru koju bi želio danas iznijeti jesu iftari. Prošla dva ramazana su nam zbog pandemije medicinski i ostali stručnjaci govorili da se ne okupljamo u nekom velikom broju kako ne bi još više proširili zarazu. Koliko je to bilo ispravno ili ne, nije naše da u to ulazimo. Bilo je kako je bilo, i evo hvala Bogu ove godine se završilo. Zbog toga pozovite svoju rodbnu, svoje komšije, i napravite iftar, jer Poslanik a.s. kaže: “Ko priredi iftar postaču, imat će istu nagradu kao i on (postač), s tim što postaču neće biti umanjena njegova nagrada.”

U vezi iftara želio bi posebno istaći nekoliko stvari:

  • Iftar je ako pozivamo postače, a ako pozivamo nepostače onda je to obična večera.
  • Iftar je čin približavanja Allahu, a kako ćemo se približiti Allahu, ako na iftar pozivamo samo ugledne i bogate, dok naše siromašne zaboravljamo?
  • Iftar je trenutak kada postač prekida svoj post umjerenim konzumiranjem hrane i pića, a ne gala večerom na kojoj se iznosi po 20-30 raznih jela. I onda to nakon iftara završi u semću, il’ u najboljem slučaju pojede neka životinja, ako je imamo. Allah u Kur’anu kaže da su rasipnici šejtanova braća.
  • Iftar prave većinom žene, i većinom one ovo i iznivljaju, zbog toga ovu hutbu dobro zapamtite i prenesite vašim ženskim ukućanima.

Allahu naš, Ti od milostivih najmilostiviji. Allahu naš, Ti Stvoritelju svega stvorenoga. Allahu naš, Ti koji svijetom upravljaš. Allahu naš, Ti kojem sva hvala i slava pripada. Allahu naš, primi naš ramazanski post. Allahu naš, primi naše iftare i sehure. Allahu naš, primi naše namaze i dove u ramazanu. Allahu naš, primi naše nafile. Allahu naš, učini da naš rad u ramazanu bude ibadet. Allahu naš, učini da naš ramazanski san bude ibadet. Allahu naš, ukabuli našu udjeljenu sadaku u ramazanu. Allahu naš, učini naše tijelo čistim i zdravim. Allahu naš, oprosti naše grijehe koje smo počinili tokom ramazana. Allahu naš, primi naše iskreno pokajanje. Allahu naš, učini da svaki naredni ramazan budemo bolji i poslušniji Tebi od prethodnog. AMIN, AMIN, JA RABBEL ALEMIN!