Nekoliko ramazanskih savjeta

 Piše: Mirza Mešić
Nijedno dunjalučko bogatstvo ne može se mjeriti s činjenicom da si živ, zdrav i sposoban postiti dočekao ramazan. Ne možeš se dovoljno zahvaliti svome Stvoritelju i Gospodaru što te počastio da si u kategoriji Njegovih odabranih robova. Ako nisi dovoljno siguran što to znači, još danas otiđi na mezarje i u bolnicu i dobro razmisli.
Ako neće postiti tvoje oči, uši, jezik i tvoje srce, od svega s čime Allah nije zadovoljan, nema potrebe da mučiš svoj želudac.
Ako rudari u mračnim dubinama zemlje mogu postiti, nema tog zanimanja i profesije koje ti na svjetlosti i površini Zemlje može opravdati izbjegavanje posta.
Pitanje možeš li postiti, a da ne klanjaš, poput je pitanja možeš li cijeli život piti samo vodu, a da ništa ne jedeš i obratno. Ja ti ne znam odgovor na to pitanje. Možeš li?
Istina je da je spavanje postača ibadet, ali spavanje od sehura do ikindije? Ne obezvređuj Allahove propise. Svaka sekunda ramazana je neprocjenjiva i nenadoknadiva. Spavat ćeš u kaburu.
Ramazan je vrijeme pojačanih ibadeta, a ne festival hrane, pokazivanja i kiča. Više od tri vrste jela na iftarskim soframa je israf (pretjerivanje) a Allah ne voli one koji pretjeruju. Oni koji to ne razumiju, nemoj ih ni zvati na iftar. Upravo u ramazanu trebamo pokazati umjerenost, skromnost i poniznost. Sjeti se s čime je najbolji i najodabraniji Allah rob iftario i sehurio.
Ako te neko pozove na iftar u restoran u kojem se toči alkohol – uljudno ga odbij. Iftar i kafana jedno drugo isključuju.
Ne žuri s namazom i učenjem Kur’ana. Ne dozvoli sebi da ti meleki tvoj namaz bace u lice i prije nego predaš selam. Danas imaš fitnes centre i teretane, pa se tamo razgibavaj.
Ne omalovažavaj mubarek ramazan slušanjem muzike, gledanjem serija i sporta i pretjeranim korištenjem mobitela. Ne govori riječi “da ubijem vrijeme do iftara”. Te riječi graniče s kufrom. Ako ne možeš učiti, prošetaj, šuti i razmišljaj o sebi. I to je ibadet.
Izbjegavaj dugo zadržavanje među ljudima. Gibethane zaobilazi u širokom luku. Smanji govor a povećaj zikr, dove i učenje Kur’ana.
Neka su ti barem u ramazanu stalno na umu siromašni, potrebiti i nevoljnici kao što su ti na umu članovi vlastite porodice. Što udijeliš – to je sigurno tvoje.
Uvijek imaj na umu da je Allah, dž.š., jedino za post naglasio da je Njegov i da će za njega posebno nagraditi, zato ga uljepšaj i usavrši.
Na ramazanski Bajram nema većeg nesretnika od onoga kome ne budu grijesi oprošteni i ko bude uskraćen Allahove milosti. Ne budimo od takvih.
Molimo Allaha, Uzvišenog i Milostivog, da predstojeće ramazanske noći i dane iskoristimo na najbolji mogući način i da zavrijedimo Njegovu milost i oprost. Amin.