O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo dobro!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 14. januar 2022.  gregorijanske godine, odnosno 11. džumadel uhra 1443. hidžretske godine.

Spominje se da je jedan lijepo odjeveni čovjek iznenada se pojavio na  dersovima i halkama imama Ebu Hanife. Na glavi je nosio okićeni turban, košulja je bila ukrašena dugim sjajnim rukavima, a tu njegovu krasnu odjeću je pratiio obećavajući pogled uperen prema imamu. Zbog te njegove lijepe odjeće i obećavajućeg stasa imam Ebu Hanife je pomislio da se radi o nekom alimu, tako da nije htio nikako prema njemu ispružiti svoje noge. Tako dok je Ebu Hanife držao predavanje o propisu naklanjavanja dva rekata sabahskog namaza, nakon što Sunce izađe, onaj lijepi mladić, prekide Ebu Hanifu, pitanjem: “O imame, a kakav je propis spomenuta dva rekata, ako Sunce izađe prije zore?” Čuvši njegovo besmisleno pitanje Ebu Hanife izgovori svoju poznatu izreku: “E sada Ebu Hanife može ispružiti svoje noge!”

Stara mudrost kaže: “Čovjek se dočekuje po odjeći, a ispraća po pameti”, a o pamati se samo može suditi po govoru. Zbog toga Allah dž.š. u svom 65. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِيدًا

“O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo dobro (govoriti samo pravo)!” (El-Ahzab, 70.)

Allahov Poslanik a.s. je rekao: “Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan, neka govori dobro ili neka šuti!”

A šta je to dobar govor? Lijep govor? Prav govor? Koje su njegove osobine? Odgovor na ovo, kao i na sva ostala pitanja, nalazimo u Kur’anu, u kojem se na temu govora kaže sljedeće:

Govori dobro. (El-Beqare, 83.)
Ne govori bez dokaza. (El-Beqare, 111.)
Govori časno. (El-Beqare, 235.)
Govori istinu. (Al-Imaran, 17.)
Govori ljubazno. (En-Nisa, 5.)
Govori ispravno. (En-Nisa, 9.)
Govori učinkovito. (En-Nisa, 63.)
Govori pravedno. (El-En’am, 152.)
Govori milostivo. (El-Isra’, 23.)
Govori lagano. (El-Isra’, 28.)
Govori na najbolji način. (El-Isra’, 53.)
Govori blago. (Ta ha, 44.)
Ne govori laž. (El-Hadždž, 30.)
Ne govori klevetu. (El-Ahzab, 58.)
Govori istinu stalno. (El-Ahzab, 70.)
Ne ogovaraj. (El-Hudžurat, 12.)

Ovo je kur’anski opis lijepa govora i svako onaj u čijem se govoru ne nađu spmenute karakteristike zaslužuje da se u njegovom prisustvu noge ispruže. U suprotnom, draga braćo, držite noge skupljene, jer je to odraz vaše kulture i poštovanja onih u čijem se prisustvu nalazite.

Uzvišeni Allah kaže: „Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi, jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima, šejtan je, doista, čovjekov otvoreni neprijatelj.“ (El-Isra’, 53.)

Dok se u hadisu prenosi da je jedne prilike, Muaz bin Džebel r.a. upitao Allahova Poslanika a.s. koje je najbolje djelo, i pri tom je nabrajao mnoga djela. Ali, Allahov Poslanik a.s. je svaki put odgovorio: „Ima nešto što je bolje od toga.“ Najzad, Muaz bin Džebel r.a. reče: „O Allahov Poslaniče, dao bih za tebe i oca i majku, reci mi šta je bolje od onoga što sam nabrojao?“, a Allahov Poslanik a.s. tada pokaza rukom na usta i reče: „Šutnja, ako ne možeš da govoriš dobro!“ „Hoćemo li biti pitani i za ono što smo govorili?“, upita ponovo Muaz r.a., a Allahov Poslanik a.s. ga potapša po nozi i reče: „O Muaze, Allah ti dao dobro! Hoće li ljudi i zbog čega biti bačeni u džehennem, osim zbog onoga što su njihovi jezici govorili? Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka govori dobro ili neka šuti! Ne govorite ono što donosi štetu! Govorite lijepo i zaradite nagradu, ostavite ružan govor i budite spokojni.“

Allahu, uljepšaj nas odjećom imana i učini nas uputiteljima i upućenim. Amin!!!