Poslanikova a.s. oporuka

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova. Donesimo salevat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda a.s.

Davud El-Evdi prenosi od Abdullaha ibn Mes’uda, r.a. da je rekao: “Ko želi pogledati u vasijjet (oporuku) Allahovog Poslanika, s.a.v.s. na kojoj je njegov pečat, neka prouči ove ajete:”

قُلْ تَعَالَوْا أَتْلُ مَا حَرَّمَ رَبُّكُمْ عَلَيْكُمْ ۖ أَلَّا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۖ وَلَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُم مِّنْ إِمْلَاقٍ ۖ نَّحْنُ نَرْزُقُكُمْ وَإِيَّاهُمْ ۖ وَلَا تَقْرَبُوا الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ ۖ وَلَا تَقْتُلُوا النَّفْسَ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ ذَٰلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
“Reci: ‘Dođite da vam kažem šta vam Gospodar vaš propisuje: da Mu ništa ne pridružujete, da roditeljima dobro činite, da djecu svoju, zbog neimaštine, ne ubijate – Mi i vas i Njih hranimo – ne približujte se nevaljalštinama, bile javne ili tajne; ne ubijajte onog koga je Allah zabranio ubiti, osim kada to pravda zahtijeva, – eto, to vam On preporučuje da biste razmislili – i da se imetku siročeta ne približavate, osim na najljepši način, sve dok punoljetno ne postane,  i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite, – Mi nikoga preko njegove mogućnosti ne zadužujemo -, i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika, i da obaveze prema Allahu ne kršite, – eto, to vam On naređuje da biste to na umu imali. I doista, ovo je pravi put moj, pa se njega držite i druge puteve ne slijedite, pa da vas odvoje od puta Njegova; – eto, to vam On naređuje, da biste bili bogobojazni.” (El-En’am, 151-153)

“Allahov Poslanik, s.a.w.s., je upitao: „ Ko će od mene uzeti ove riječi i postupati po njima ili podučiti drugoga koji će postupati po njima?“ Ebu Hurejre, r.a., je rekao:„ Ja ću, Allahov Poslaniče!“Uzeo me je za ruku i nabrojao pet stvari. Rekao je:„ Čuvaj Allahove zabrana, bit ćeš najbogobojazniji čovjek! Budi zadovoljan s onim što ti je Allah dao, bit ćeš najbogatiji čovjek! Čini dobročinstvo svome komšiji, bit ćeš dobar vjernik! Želi drugim ljudima ono što želiš i sebi, bit ćeš musliman! I ne smij se mnogo, jer, uistinu, pretjerano smijanje umrtvljuje srce!

Allahu učvrsti nas na putu islama.otkloni od nas iskušenja koja ne možemo podnijeti. Oprosti nam grijehe, smiluj nam se i uvedi nas u džennet. Amin!!!