Donacije i projekti džemata Donje Vukovije za 2018. godinu

Poštovane džematlije,

S obzirom da je februar u toku dužni smo da vas obavijestimo o planovima za aktivnosti i projekte u ovoj godini, otvoreni smo za sve vaše prijedloge, a sada ćemo vas upoznati o aktualnim procesima čije su pripreme u toku, a s čijom realizacijom će se započeti na proljeće.

  • Općina Kalesija, tačnije općinski načelnik gosp. Sead Džafić podržali su projekat koji smo uputili u saradnji sa vijećem mjesne zajednice Vukovije Donje na čelu sa predsjednikom Edinom Majdančićem, naime naš projekat  uređenja džamijskog harema općinski načelnik je podržao sa 7000,00 KM.
  • ZUX 4 je podržao naš džemat sa donacijom 30 kanti silikatne fasade vrijednosti 1785,00 KM i 3 kante emulzije vrijednosti 193,50 KM.
  • Jedan naš džematlija je donirao mrežicu, stiropor 16 cm, ljepilo, tiplove, stirodor i sav ostali materijal za termoizolaciju džamije, sami procijenite kolika je vrijednost.
  • Mi treba da prikupimo sreedstva za majstore, sredstva za vanjske klupice i za bakarne lajsne-okapnicu, ko želi podržati akciju sa prilozima bujrum.
  • Urađen je građevinski projekat parkinga kod centralnog mezarja, koji će ujedno biti rađen sa kanalizacijskim cijevima i potrebnim šahtovima, tako da će to biti ujedno i početak gradnje kanalizacije u Vukovijama Donjim, parking je u dužini 110 metara, a zauzima oko hiljadu kvadrata, koliko ćemo ga izgraditit zavisi najviše od nas. Dio sredstava ćemo obezbijediti kroz projekte, a preostali dio kroz naše donacije ko želi donirati sredstva za parking bujrum
  • Dobili smo zemlju za izgradnju mekteba u Jukanovićima, tačnije zemljište su za svoje rahmetli roditelje uvakufili dr Muhamed Jukanović i njegov brat Ševket sa svom ostalom mnogobrojnom porodicom.
  • Kao što znate preko organizacije Emaus smo prošli na projektu i dobili da nam se izgradi mekteb u Jukanovićima, a naša obaveza je da završimo svu potrebnu papirologiju (građevinsku dozvolu, struju, vodu, prevod i pretvaranje zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko) za ovo nam je potrebno izemeđu 4 i 5 hiljada KM, pa ko želi bujrum.
  • Također znate da odlukom Rijaseta IZ BiH sva privatna mezarja moraju do kraja godine prijeći u vakufe, tako da je formirano mezarje Jukanovići, imamo više vakifa akb planiramo otići do jedne naše džematlijke da riješimo put za ovo mezarje, s obzirom da se radi o više parcela, kada giometri izađu na teren bit će potrebno više cijepanja parcela, a svako cijepanje iznosi 250 KM, tako da će biti troškova koji će se iznositi više hiljada KM, tako da pozivam sve one koji imaju svoje najmilije u ovom mezarju i koji će se kopati gore da podrže ovu akciju svojim prilozima. Ovim putem želim pohvaliti sve vakife koji su dali gore svoj dio zemljišta, zaista su se ljudi dogovorili za par minuta što treba pohvaliti i pokazati kao primjer kako se muslimani trebaju ponašati, o ovoj akciji i procesu ćemo detaljnije govoriti u narednom periodu.
  • Također na prijedlog džematlija prikupljena su sredstva za zamjenu vanjske stolarije u džamiji, kako više ne bi imali vlage i kako bi nam bilo puno toplije uz značajnu uštedu na potrošnji peleta. skupljeno je više od polovine potrebnih sredstava a za ovu akciju priloge su dali:
  1. Almir Bureković 375,00 KM
  2. Zeko Dukić 270,00 KM
  3. Muharem Bureković 375,00 KM
  4. Dževad Majdančić 375,00 KM

5.Mevludin Dukić sa porodicom 270,00 KM

  1. Raza hadži Dukić 270,00 KM
  2. Hadži Halil i hadži Fatima Mehmedović 540,00 KM
  3. Damir (Muhamed) Imamović 270.00 KM

9.Emina Imamović udova Muhameda 270,00 KM

10.Mehmedalija Jajić 410,00 KM

  1. Enver Jukanović 410,00 KM
  2. Hadži Jakub Husejnović 410,00 KM

13.Asim dr. Mehmedović 410,00 KM

  1. Enes ef. i Nurif Habibović 410,00 KM
  2. N.N lice 100,00 KM

16.Bureković Fikret 375,00 KM

  1. Hadži Omer Jajić 410,00 KM

ukupno prikupljeno 5950,00 KM

(cijena prozora zavisi od veličine: prozor na kubetu: 250 KM, donji džamisjki prozori 270 KM, gornji džamijski prozori: 410 KM, pa bujrum)

 

  • Također smo dobili set zvučnika za džamiju ili mekteb od Fazile Majdančić žene Ismeta i sa ovom donacijom upotpunili smo naše ozvučenje u džamiji, da Allah nagradi Fazilu i Ismeta i njihovu porodicu.
  • Ove godine će se također raditi ograda na vakufskoj kući, te hidro izolacija vani i u kući, te unutarnje renoviranje vakufske kuće, sav materijal je obezbijeđen preko projekata, tako da za ovu akciju nisu potrebni prilozi.
  • Centralni mekteb, učionica će u toku godine biti renovirana i pretvorena u multimedijalnu, savremenu i modernu učionicu, jedinstvenu na području našeg medžlisa, a bivša kotlovnica je preuređena u kancelariju džemata, imamo i aparat za kafu, čaj, kapučino i ostale napitke, tako da se između namaza možemo zajedno družiti i razgovarati o projektima i unapređenju našeg džemata.
  • I ne zaboravimo da je u toku akcija prikupljanja sredstava za pelet. Molimo vas da ovu akciju podržite onoliko koliko ste u mogućnosti kako bi sljedeću zimu dočekali u ugodnom i lijepom ambijentu. (tona peleta 270 KM)

Kako ste čuli ovu su projekti za ovu godinu ko god želi pomoći bujrum, uz Allahovu odredbu i vašu podršku nadamo se da će biti realizovani. Ko god ima potrebu da nešto pita i da se detaljnije upozna sa projektima, ali i da neki prijedlog da, bujrum u kancelariju džemata bit će vam pruženi svi odgovori, a vaše sugestije ćemo svim srcem prihvatiti.

S poštovanjem !

 

Predsjednik džematskog odbora

Admir Mustafić dipl. scr.