Sujevjerje

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 15 . februar 2013. gregorijanske godine, odnosno  5. rebiul-ahir 1434. hidžretske godine.

Nepoznavanje temelja vjere može nedo Bog odvesti čovjeka u širk, najteži grijeh koji čovjeka izvodi iz vjere, a da čovjek toga nije ni svjestan. Jedan od najlakših načina da ovaj grijeh uradimo jeste putem sujevjerja ili praznovjerja.

Šta je to braćo sujevjerje ili praznovjerje? Definicija praznovjerja bi bila da je to, kako sami naziv kaže, vjerovanje u prazno. To je vjerovanje za koje nema dokaza ni u Kur’anu Časnom, niti u hadisu Muhammeda s.a.v.s. To je braćo rekla-kazala.

Sujevjerje je braćo najveća novotarija koja zadire u temelje naše vjere islama, protiv koga se moramo svim snagama boriti.  Ali bez obzira na ovo preko 50 % Bošnjaka, muslimana,  je sujevjerno. Ovo postaje još opasnije zbog činjenice da  najveći broj ovih sujevjerja, upravo  čine naši očevi i majke, djedovi i nene. Oni koji nas trebaju da nauče temeljima naša vjere, koji trebaju da ugrade u nas isparavan odgoj i ispravno shvatanje naše vjere. Ali zbog ne poznavanja naše vjere oni će i ovaj grijeh ugraditi u nas.

To je braćo zaista jedan veliki problem jer se, nažalost, vrlo često praznovjerje stavlja ispred propisa. I što je jako zanimljivo, naravno i opasno, da pojedine osobe itekako pamte, i u svom životu svakodnevno sprovode praznovjerje, za razliku od propisa. Protiv toga se trebamo boriti i ukazivati da je to pogrešan put. Jedan od načina te borbe jeste i ova današnja hutba.

Allah dž.š. kaže:

„Neki od njih su neuki, oni neznaju za knjigu, nego samo za gatke, i oni se samo domišljaju „ (El-Bekare, 78)

وَمِنْهُمْ أُمِّيُّونَ لَا يَعْلَمُونَ الْكِتَابَ إِلَّا أَمَانِيَّ وَإِنْ هُمْ إِلَّا يَظُنُّونَ

Poslanik s.a.v.s., je rekao: „Praznovjerje je širk, praznovjerje je širk, praznovjerje je širk, a svakog od nas zadesi praznovjerje, ali ga Allah otkloni pouzdanjem u Njega „ (Muttefekun alejhi)

Braćo, pogledajte koliki je grijeh i opasnost sujevjerje. Zbog toga nam Poslanik a.s. čak tri puta ponavlja da je to širk, a mi braćo bez obzira na svo ovo ponavljanje i dalje činimo ovaj grijeh. Pa kako braćo možemo za sebe tvrdti da smo muslimani, a biti sujevjerni? Kako?

U našem narodu postoji veliki broj praznovjerja koji su upravo tu među nama. Među nama koji tvrdimo da volimo Allaha i Allahovog Poslanika a.s. ali zbog njihove brojnosti ja ću ovom prilikom navesti samo neke od njih.

Jedno od najraširenijih sujevjerja jeste kucanje u drvo. Braćo, ovo praznovjerje je došlo od starih naroda koji su vjerovali da su bogovi živjeli u drveću koje je raslo po šumama. Kad bi neko dolazio da moli nekog od tih bogova za nešto, ritual je zahtijevao da najprije dodirne koru drveta. Ako bi mu se ta želja ispunila on je ponovo dolazio do drveta i kucao u njega, što je bila poruka bogovima da je molba urodila plodom, a u isto vrijeme i njegov gest zahvaljivanja za primljenu molbu.

Istodobno postojalo je i vjerovanje da oko drveća oblijeću duhovi koji su ljubomorni na ljudsku sreću i koji su činili sve da osujete dobar razvoj događaja. Kucanje u drvo je imalo i tu svrhu da „zagluši uši“ tim duhovima, kako oni ne bi moogli čuti da je želja ispunjena. Pa, vi braćo vidite šta ćete i hoćete li i dalje kucati.

Često od pojedinih osoba možemo čuti da je petak 13-ti baksuzan i nesrećan dan.

Porijeklo vjerovanja u nesreću povezanu s tim danom potiče još iz biblije, jer je 13. gost na Posljednjoj večeri izdao Isusa, a navodno su Adam i Eva tj. Adem i Hava upravo na taj dan u godini kušali jabuku koja ih je zauvijek istjerala iz raja, odnosno dženneta.  Tačno je to braćo da je petak vezan za Adema a.s., ali nije tačno da je nesretan.

Muhammed s.a.v.s. u jednom hadisu kaže: „Najbolji dan u kojem je granulo sunce je petak. U njemu je stvoren Adem, u njemu je uveden i izveden iz dženneta, a Sudnji dan će nastupiti u petak” (Muslim, Ebu Davud, Tirmizi)

Zamislite, draga braćo, kakvo je to praznovjerje, i to baš petak. Petak je u islamu najodabraniji dan jer se petkom klanja džuma-namaz. Šezdeset drugo sure u Kur’anu  se zove El-Džumu’a – Petak. I zar poslije ovih podataka možemo reći da petak može biti baksuzan dan? Zar može biti baksuzan dan u kojem je stvoren prvi čovjek na ovom svijetu? A to što ponekad petak bude datumski 13-ti, nema nikakve veze, jer je to podudaranje tog datuma sa tim danom.

Imamo praznovjerje u kome se kaže: „Ako ti crna mačka pređe preko puta, čeka te neka nesreća i trebaš se vratiti”. To praznovjerje je nastalo u srednjem vijeku kada se vjerovalo da se crne mačke pretvaraju u vještice. Crna mačka je nekada bilo božanstvo u starom Egiptu, i od tada je nastalo ovo praznovjerje.

Braćo, ako čovjek posluša taj šejtanov glas, pa odustane od puta ili nekog posla počinio je širk.

Muhammed a.s kaže:” Koga sujevjerje odvrati od puta počinio je ŠIRK.”   (Bilježi Ahmed u Musnedu)

Braćo, kod nas ima jedno praznovjerje po pitanju žanidbe ili udaje između dva bajrama. Pojedine osobe kažu i tvrde da se ne valja ženiti ili udavati između dva bajrama. To je potpuno netačno i to je takođe jedno veliko praznovjerje. Ako bi braćo vjerovali u ovo onda se niko nikada ne bi oženio, jer je uvijek između dva bajrama. Ali neki kažu to je ono 2 mjeseca i 10 dana između Ramazanskog i Kurbanskog bajrama. Ali i ovo braćo pada u vodu kada znamo da je   Poslanikova s.a.v.s. supruga, hazreti Aiša rekla: „Oženio me je Allahov Poslanik s.a.v.s. u mjesecu ševvalu, pa ko je bio sretniji od mene”. Mjesec ševval je braćo odmah poslije mjeseca ramazana, znači, vrijeme između Ramazanskog i Kurbanskog bajrama.

Non stop se žalimo kako je struja skupa, a kada nam neko umre ostavimo svjetlo upaljeno 40 dana, kao da vidi duša mrtvog kada se vrati u kuću.

Braćo muslimani, Bošnjaci, nikakav broj, drvo ,crna mačka, utorak, voda preko mašica, makaze pod bebinim jastukom itd. ne mogu nam zlo, a niti dobro donijeti, osim ako Allah Uzvišeni to hoće.

Braćo, okanimo se svih vrsta sujevjerja ako želimo da naš namaz, naš post, sadaka i druga dobra djela imaju ikakve vrijednosti kod Allaha dž.š. Jer bez obzira na svo dobro koje radimo, ako smo sujevjerni tada činimo širk, a čineći širk mi izlazimo iz vjere.

Braćo, ako ste ovo do sada radili iz ne znanja pokajte se i odlučite da to više nikad nećete uraditi, jer  grijeh se neće brojati ako smo nešto uradili iz zaborava, neznanja ili pod prisilom.

Braćo, poruku ove hutbe prenesite i vašim ženama kući, kao i svima onima koji danas nisu ovdje. I to će biti vaš način borbe protiv ovog grijeha.

Gspodaru naš učini da jasno raspoznamo sujevjerje  i uputi nas da radimo samo ono sa čime ćeš Ti biti zadovoljan.