Šehidi

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 05. april. 2013. gregorijanske godine, odnosno  24. džumadel-ula 1434. hidžretske godine.

Braćo, danas je dan kada se sjećamo šehida ovog džemata. Zbog toga je današnja hutba posvećena upravo njima.

Kako drugi ne bi pisali i govorili neistine o njima mi ćemo danas sa ovog mjesta reći ko su bili oni.

وَلَا تَقُولُوا لِمَن يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِن لَّا تَشْعُرُونَ

Allah džž.š. kaže:  ”I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli ”mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi ne znate!” (El-Beqare, 154).

U Sahihu Muslima stoji:

Duše šehida slobodno se kreću u jatima zelenih ptica po džennetu, i spuštaju se na svjetiljke postavljene ispred Arša da bi ih Gospodar bolje vidio i upitao: ’Šta želite’?Gospodaru naš, odgovaraju ‘šta da želimo kad si nam već dao ono što nisi nikome.’Ponovo ih Gospodar njihov pita to isto. ’Želimo da nas povratiš u zemaljski svijet, da se ponovo borimo na Tvom putu i da ponovo poginemo radi Tebe. ’Zapisao sam da se šehidi neće povratiti u zemaljski svijet, odgovorio je Uzvišeni Gospodar.“

Enes, r.a. prenosi riječi Allahovog Poslanika koji je rekao: Niko, ko uđe u džennet, neče poželjeti da se povrati u zemaljski život, niti će zaželjeti tamo u džennetu nešto osim šehida. Samo šehid želi da se povrati, pa i deset puta, da bi se borio, pošto zna kakva je čast biti šehid.

Prema nekim predajama, Muhammed, a.s., je rekao ashabima: „Ima sedam vrsta šehida mimo onog koji je poginuo boreći se na Allahovom putu: ko umre od kuge, ko se utopi, ko umre od otvorenih rana po tijelu, ko umre od stomačne bolesti, ko izgori u požaru, ko umre pod ruševinama i žena koja umre pri porođaju.“

U jednoj drugoj predaji se kaže kako je Allahov Poslanik upitao prisutne ashabe: „Koga vi smatrate šehidom? Allahov Poslaniče, onoga ko pogine na Allahovom putu, odgovoriše oni. Ako je tako, onda je malo šehida u mom ummetu, reče Poslanik, a.s., Pa ko su oni o Allahov Poslaniče?, upitaše ponovo. On reče: „Ko pogine na Allahovom putu šehid je, ko umre na Allahovom putu šehid je, ko umre od epidemije šehid je i ko umre od trbušne bolesti šehid je. Drugom priliko još je rekao: Ko pogine braneći svoj imetak šehid je. Ko pogine braneći svoju vjeru i taj je šehid. Ko pogine braneći svoj život, šehid je, i ko pogine braneći svoju porodicu, i on je šehid.“

Imam Nevevi navodi da imaju tri vrste šehida:

1.        šehidi i na dunjaluku i na ahiretu, a to su oni koji poginu u borbi na Allahovom putu.

2.        šehidi samo na ahiretu, a to su oni kojima će se dati šehidska nagrada i počasti, iako nisu pali na bojnom polju.

3.        šehidi na dunjaluku, ali ne i na ahiretu, a to su oni koji su utajili nešto od plijena ili oni koji su poginuli bježeći sa bojnoga polja.

Ovaj dan braćo nije samo dan kada imamo bolna sjećanja na naše najbolje sinove. Ovaj dan je daleko više i od posjete i obilasaka naših šehitluka i učenja tewhida.

–         Ovaj dan je braćo izraz naše zahvalnosti, Allahu, Milostivome, za Uputu, za slobodu  za plemenito, patriotsko i uzvišeno ljudsko opredjeljenje.

–         Danas braćo obnavljamo uspomene na najbolje sinove i kćeri Vukovija, odajući im počast za njihovu plemenitu žrtvu, a živim herojima, gazijama i vitezovima, svim patriotama i borcima iskazujemo svoju ljudsku zahvalnost.

–         Ovaj dan mi braćo oživljavamo naše sjećanje na njihovo djelo i više od toga.

Braćo, izvucmo pouku od njih, a to je njihova žrtva.  Oni su braćo bili spremni dati život za odbranu svoje vjere, svoje domovine, svoje porodice. Zbog toga po ugledu na njih i mi braćo trebamo biti spremni na više žrtve. Jer samo žrtvom možemo steći džennet, kao što su ga i oni stekli.

Braćo, oni od nas očekuju da budemo najbolji u našim poslovima koje radimo, kao što su i oni bili.

Braćo, ne dozvolimo da njihov emanet koji su nam ostavili, a to su njihova djeca, bude na dnu društvene ljestvice. Jer da nije bilo njihovih očeva, ne bi bilo ni nas danas ovdje. Ima onih koji su to zaboravili, jer mi nažalost brzo zaboravljamo svoju prošlost i prepuštamo da nam je drugi tumače, iskrivljuju i pišu rukopisom neistine.

Braćo ne dozvolimo da dijete zato što nema oca ne može kupiti sebi sendvić u školi. Ne može otići na ekskurziju sa drugom djecom. Braćo, ne dozvolimo to. Pokrenimo akcije ovdje u džamiji kako bismo toj djeci barem malo pomogli, da bi se osjećali ravnopravno sa ostalom djecom.

Ja dalje sa ovog mjesta neći duljiti, osim što ću vas pozvati da sada posle džume namaza krenemo u što većem broju prema šehidskim mezarima, jer to je najmanje što možemo za njih i njihove porodice učiniti. Svojim odzivom pokažite svojoj djeci da su postojali ljudi koji su dali živote za njihovu današnju slobodu. Ako im vi to ne pokažete u školi neće, jer u školi se uči sasvim neka druga historija.

Gospodaru, daj nam snage i učini nas dostojnim da svojim djelom i moralnom snagom nastavimo koračati putem koji su ucrtali naši šehidi.

Gospodaru, daj nam snage da izdržimo svako iskušenje i pomozi nam da sačuvamo našu jedinu domovinu, vjeru, narod, kulturu i tradiciju. Amin!