Zašto vjerujemo

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 12. oktobar  2012. gregorijanske godine, odnosno  26. zul ka’de 1433. hidžretske godine.

 

إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ

Allah dž.š kaže: “Jedina prava vjera kod Allaha je islam” (Al-Imran. 19.)

Brate, da li si svjestan ovih riječi? Da li si ikada sjeo i razmislio o svojoj vjeri? Da li si ikada sebi postavio pitanje: zašto sam ja musliman? Da li sam ja musliman samo zato što su mi otac i majka muslimani, ili sam ja musliman zato što zaista vjerujem da je islam prava vjera?

Hasan el-Basri rekao‘’Jedan sahat razmišljanja bolji je od godinu dana dobrovoljnog namaza’’.

Brate, Kur’an nas uporno poziva da razmišljamo o nebesima i zemlji, kiši i vjetrovima, oblacima, lađama koje morem plove, sudbinama prijašnjih naroda, svijetu koji nas okružuje, pa čak i o nama samima. Zašto? Zato što razmišljanje nam pomaže da spoznamo našeg Gospodara, da učvrstimo svoju vjeru.

Većina muslimana danas jesu muslimani samo zato što su im otac i majka muslimani, pa su eto i oni muslimani, a da su im otac i majka bili idolopoklonici i oni bi isto to bili. Ovo se dešava iz samo jednog razloga, a to je što nikada nismo sjeli, postavili sebi gore navedena pitanja, i razmislili o njima. Onaj ko je sjeo i razmislio on se uvjerio u istinitost Božijih riječi: “Jedina prava vjera kod Allaha je islam.”

Brate, u narednih nekoliko minuta ja ću pokušati da te natjeram na razmišljanje ili da te pokušam uvjeriti da je islam jedina prava ispravna vjera kod Allaha, ako si do sada imao i malo sumnje u to.

Zamisli da postoji stvar ili  neka mašina, koju na svijetu niko nikad nije vidio, i ako bi neko tu spravu, mašinu stavio ispred tebe, i upitao te: Ko je taj koji ti može objasniti mehanizam, način rada i smisao ove mašine? Vjerovatno bi odgovorio: Neki stvaralac, stručnjak, inžinjer.itd. Bez obzira koji odgovor upotrijebio postavit ću ti sljedeće pitanje:

Ko je stvorio ovaj univerzum?

Možda ćeš odgovoriti, ako pratiš nauku: da je stvaranje univerzuma, planeta, sunca, galaksija i ostalog posljedica Big Banga (Velika eksplozija). Kada te upitam kada smo saznali za ovu teoriju Big Banga? Ti ćeš odgovoriti da je nauka prije 30-40 godina došla do tog saznanja. Brate, Big Bang kojeg spominješ, spomenut je u Kur`anu, u suri El Anbija 21. ajet :

”Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih mi raskomadali”

Big Bang je spomenut u Kur’anu prije 1400 godina, a ko je to mogao da zna?

Možda ćeš reći, da je to sreća, igra, slučajnost!

Brate, da li je Mjesečeva svijetlost vlastita ili je reflektovana svijestlost? Reći ćeš: Prije smo učeni da Mjesec ima svoju vlastitu svijetlost, ali da je nauka otkrila prije 100-200 godina, da Mjesec nema svoju vlastitu svijetlost, nego je reflektovana svijetlost, a u suri Al Furkan u 61. ajetu stoji:

”Neka je Uzvišen onaj koji je na nebu sazvježđa stvorio i u njima dao svijetljiku (Sunce) da sja, i Mjesec koji reflektuje njegovu svijetlost.”

Brate, ko je mogao ovo znati prije 1400 godina, da Mjesečeva svijetlost nije vlastita nego je posuđena svijetlost! Možda ćeš reći, da je Poslanik salallahu alejhi we sellem bio inteligentan i pametan, pa je to zaključio.

Nema rasprave tu, nego idemo dalje sa pitanjima: Ovaj svijet na kojem živimo, kojeg je oblika? Reći ćeš da je okruglog. Kad smo to saznali? Reći ćeš npr. da je jedan mornar 1597. godine obišao čitav svijet, i zaključio da je zemlja okrugla, A Kur`an prije 1400 godina spominje to, sura En Nazi’at 30 ajet, gdje se kaže:Poslije toga je Allah zemlju rasprostro!”

Spominje se riječ na arapskom ”Tahaha” znači ”širenje”, a drugo značenje dolazi od glagola ”dujja” što znači jaje (jaje NOJA), a Zemlja nije u potpunosti okrugla, nego je u obliku jajeta. Brate, ko je ovaj podatak mogo znati prije 1400 godina?

Brate, danas nam nauka kaže da se svemir širi, a u Kur`anu je to spomenuto prije 1400 godina, sura Ez Zarijat ajet 47.

”Mi smo nebo snagom sazdali, i Mi  ga uistinu proširujemo”.

Brate, imaš li odgovor na ovo ili ti ostaje samo da šutiš i diviš se Božijem sveznanju i moći?

Dokaz o biljkama da ima muški i ženski spol, a u Kur’anu se navodi to. Sura Taha 53.

” Samo Mi dajemo da uz njenu pomoć u parovima niče bilje raznovrsno.”

 Kao što vidiš upotrijebljena je riječ “parovi”,a pod parom se podrazumjeva muško i žensko.

Žak Kusto, okeanolog, plovio je morima i okeanima, i proučavao ih godinama. Našao je mjesto gdje se dvije vode dodiruju, ali se ne mješaju,a ne postoji nikakva vidljiva prepreka. Otišao je u svoje mjesto i rekao da je to otkrio, a onda mu je jedan musliman rekao da on nije ništa novo rekao i citirao mu 19-20 ajeta sure Er Rahman gdje Allah dž.š. kaže:

Pustio je dva mora da se dodiruju, između njih je pregrada i ona se ne miješaju.”

Prije 1400 godina Kur’an spominje ”embriologiju”, nauku o razvoju djeteta u utrobi majke, u suri Muminun od 12-14 ajeta Allah dž.š. kaže:

“ Mi smo zaista čovjeka od biti zemlje stvorili, zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavili, pa onda kap sjemena ugruškom učinili, pa onda od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli…”

Neki vrhunski znanstvenici embriologije su prihvatili islam kada su čitali ove ajete koji u tančine objašnjavaju kako nastaje čovjek u utrobi majke. Jer su znali da Muahmmed a.s. u ovo doba nije imao ultrazvuk kako bi ovo vidio i napisao, nego mu je ovo morao objaviti Onaj koji stvara dijete u utrobi majke.

Ovakvih ajeta ima oko 1000, koje nauka tek sada otkriva.

Brate, nakon svega ovoga nadam se da nećeš više biti musliman samo zato što su ti roditelji muslimani, nego ćeš biti musliman zato što si shvatio da je zaista islam jedina ispravna vjera.

Molim Allaha dž.š. da nas uputi na pravi put, da otkloni sve naše sumnje u ispravnost naše vjere i da nas uvede u džennet.