Hadždž

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š. na blagodatima koje nam je daravo, a posebno Mu hvala na blagodati islama i Kur’na. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda a.s., njegovu porodicu, ashabe i na sve časne Allahove robove.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha dž.š., Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 21. septembar  2012. gregorijanske godine, odnosno 5. zul ka’de 1433. hidžretske godine.

Obzirom da se ovih dana oko 4 miliona hadžija sprema da obavi petu islamsku dužnost, među kojima su i hadžije Bosne i Hercegovine, odabrao sam da tema današnje hutbe bude hadž.

Uzvišeni Allah dž.š. kaže:

وَأَذِّنْ فِي النَّاسِ بِالْحَجِّ يَأْتُوكَ رِجَالًا وَعَلَى كُلِّ ضَامِرٍ يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيقٍ

“I oglasi ljudima hadž!-dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće ti iz mjesta dalekih.” (El-Hadždž, 27)

 

Hadž je jedan od pet stubova islama, koji je dužan izvršiti svaki musliman i muslimanka koji su ponoljetni, umno zdravi i koji imaju mogućnosti da obave hadž. Onaj ko zanegira obavezu izvršenja hadža prestaje biti musliman.

Obaviti hadž znači doživjeti najveće životne radosti. Obaviti hadž znači hodati putevima kojima su hodali Ibrahim a.s., Ismail a.s. i Muhammed a.s. Obaviti  hadž znači početak jednog novog života. Obaviti hadž znači klanjati u  Haremi šerifu.

Namaz obavljen u Haremi šerifu vrijedniji je 100 hiljada puta od namaza koji se obavi  na nekom drugom mjestu. Pet dnevnih namaza u haremu kabe vrijedi koliko 500 hiljada namaza obavljenih izvan harema.  Preračunato  u godine, dobije se rezultat, po kome pet  dnevnih namaza u haremu kabe, vrijedi kao obavljanje svakog vakta van harema  kabe  u periodu od 270 godina, devet mjeseci i  deset  dana. Kada čujemo ovaj podatak i spoznamo druge vrijednosti i blagodati koje se stiču tokom obavljanja hadža, onda je sasvim jasno da ovaj put nije obično turističko putovanje, nego je najljepše, najvrjednije i najkorisnije putovanje u životu.

Braćo, poslušajte nekoliko hadisa koji govore o blagodatima hadža.

Ashabi su upitali Božjeg Poslanika koje je najbolje ljudsko djelo? – Vjerovati u Allaha i Njegova Poslanika – odgovori Poslanik.

–  A zatim – upitali su ashabi?

–  Boriti se na Allahovom putu – odgovori Poslanik.

–  A poslije toga – opet su upitali ashabi?

–  Iskreno, u ime Allaha, obaviti hadž, odgovori Poslanik. (Mutefekun alejh)

Poslanik s.a.w.s. kaže: „Ko obavi hadž potpuno ispravno, ne pogriješivši, postaje čist od grijeha, kao što je bio čist onoga dana kada ga je majka rodila.“

Poslanik s.a.w.s. je rekao: Umra od umre briše grijehe koji su se počinili između njih, a za primljen hadž nagrada je džennet. (Mutefekun alejh)

Braćo, pogledajte kolike su blagodati hadža. Da li vi želite da budete čisti od grijeha kao od majke rođeni? Da li želite džennet? Ako želite već ovog momenta recite sebi ja želim biti hadžija.Nemojte govoriti mlad sam ja za to, neka dok ostarim. Brate, ako možeš uradito to što prije, jer ko ti garantuje da ćeš ostariti.  Nemojte govoriti ne mogu ja sačuvati hadž, jer ne trebaš ti čuvati hadž već će hadž čuvati tebe.

Braćo, sjetite se priče o malenom mravu koji je krenu na hadž. Pa su ga neki sreli i upitali:”Gdje ćeš ti?” A on odgovori: “Odo na hadž.” Ovi mu se počeše smijati i rekoše: “Kako ćeš ti bolan na hadž tako sićušan i nejak? Nikada nećeš stići tamo.” A mrav na to reče: “Ja sam odlučio i kreno, a na Bogu je da odredi da li ću stići ili ne.”

Braćo, ako i vi danas čvrsto odlučite učiniti hadž, kao ovaj mrav, pa počente štediti markicu po markicu, Bog će vam zbog vašeg iskrenog nijjeta upisati kao da ste ga obavili, bez obzira da li stekli mogućnost da ga obavite ili ne. Allahov Poslanik s.a.w.s. kaže: “Djela se vrednuju prema namjeri…”

Braćo, postoje tri vrste hadžija:

Prva vrsta hadžija jesu hadžije koje na hadž pozove Bog. To su one hadžije koje osjete u svome srcu potrebu i želju da odu na hadž. Oni obave hadž onako kako treba bez greške i umru na hadžu. Ova vrsta hadžija ide pravo u džennet.

Druga vrsta hadžija jesu hadžije koje je Poslanik pozvao na hadž. To su one hadžije koje odu na hadž i vrate se sa hadža kući potpuno čisti od grijeha.

I treća vrsta hadžija jesu hadžije koje je pozvao šejtan na hadž. To su one hadžije koje na hadž odu ne u ime Alaha, već u nečije drugo ime. Npr. da ljudi kažu vidi hadžije.

Braćo, ako razmislimo o dužnostima i ibadetima vezanim za hadž, onda ćemo spoznati da ovi propisi nemaju značaj i značenje samo za hadžije, nego sadrže pouke i poruke za sve ljude i za cjelokupan ljudski život.

Kao posebna hadžijska odjeća,  ihrami simboliziraju vezu između nastajanja i nestajanja, između prolaznosti i vječnosti. Ihram je veza između rađanja i preseljenja na ahiret. Odjeća novorođenčeta je komad bijelog platna, a i kefini su bijele boje, i oni su posebna kaburska odjeća. Ihrami govore ko smo i šta smo. Podsjećaju nas da smo Allahova stvorenja, Njemu pripadamo i Njemu se vraćamo. Simbolika ihrama daje nam odgovor i na pitanje šta nam pripada od ovoga svijeta. A pripada nam samo komad bijelog platna u koje nas umotaju kada nam duša izađe i s njom ostaju samo naša djela. Ostat će imetak, kule, palače, mala i velika carstva, i svako će pred Gospodarom svjetova morati pročitati knjigu svoga života.

Tavaf – obilaženje oko Kabe, ukazuje nam na to, da je svaki pojedinac cijeloga života u tavafu, kreće se i vraća svom početku i svom praizvoru. Poznato je u psihologiji da postoje sličnosti u razmišljanju, ponašanju i osjećanjima između djeteta i osobe u poznim godinama. Osim toga, Sunce, Mjesec, Zemlja, zvijezde, planete i galaksije, imaju svoje kruženje i kretanje koje se odvija u savršenom redu, skladu i harmoniji, a to znači da cijeli kosmos ima svoj tavaf, određen u vremenu i prostoru.

Sastavni dio hadža je boraviti na  Arefatu uoči bajrama. Arefat šalje jednu  snažnu islamsku poruku, da kod Gospodara svjetova nema razlike među ljudima u boji kože, rasi, klasi, naciji i društvenom statusu, nego je razlika samo u bogobojaznosti.Slike i poruke Arefata trebaju u nama probuditi spoznaju da smo dužni svakodnevno polagati račun pred samim sobom, i da se zamislimo nad svojom sudbinom i sudbinom svih muslimana, prije konačnog polaganja računa pred Gospodarom svjetova.

Gospodaru moj, učini da hadžijama hadž bude kabul, a onima koji žele obaviti hadž, a nemaju mogućnosti, povećaj im Gospodaru nafaku. A onima koji imaju mogućnosti, a nisu obavili hadž, Gospodaru njima povećaj iman. Amin!