Emanet

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 26. april. 2013. gregorijanske godine, odnosno  16. džumadel-uhra 1434. hidžretske godine.

Braćo, trideset i peti sastavni dio imana jeste čuvanje emaneta. A pod tim se podrazumijeva čuvanje onoga što nam neko povjeri, čuvanje međusobnog povjerenja, vođenje računa o svojoj porodici, ispunjavanje preuzetih obaveza i davanje odgovornih pozicija onim ljudima koji ih zaslužuju.

Braćo, emanet je zaista velika stvar. Toliko velika da ni Zemlja, niti nebesa, niti planine nisu smjele da ga ponesu, ali je čovjek preuzeo emanet na sebe smatrajući da je to lahko, zbog toga Allah dž.š. kaže sljedeće:

إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ ۖ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا

Mi smo nebesima, Zemlji i planinama ponudili emanet, pa su se ustegli i pobojali da ga ponesu, pa ga je preuzeo čovjek – a on je, zaista, prema sebi nepravedan i lahkomislen.” (El-Ahzab, 72.)

Braćo, kao što vidite čovjek odnosno, Adem a.s. je preuzeo emanet i mi smo bez obzira na svu njegovu težinu dužni da ga prenosimo. Ako ga budemo prenosili i čuvali kako treba bit ćemo nagrađeni, a ako ga ne budemo čuvali bit ćemo kažnjeni.

Braćo, emanet nije samo kada nam neko da neku stavar da mu to čuvamo i uredno predamo. Emanet ima širok smisao  i ukazuje na više značenja. Braćo, djeca su naš emanet, zdravlje je emanet, emanet je nošenje i čuvanje vjere, emanet je posao koji radimo, emanet je naš imetak itd.

Poslanik a.s. je rekao: Svi ste vi pastiri i svako će biti odgovoran za svoje stado, vođa, vladar je pastir (svom narodu) i biće odgovoran za svoje stado, čovjek je pastir u svojoj porodici i biće odgovoran za svoje stado, žena je pastirica u kući svoga muža i biće odgovorna za svoje stado, sluga je pastir (i čuvar) imovine svoga gospodara, i biće odgovoran za svoje stado. Ukratko, svako je pastir i svako če biti odgovoran za svoje stado.” (Mutefekun ‘alejh)

Jedno od značenja emaneta jeste postavljanje svake stvari na njeno odgoovorajuće mjesto, mjesto koje joj dolikuje. Tako se braćo, položaj ne daje nikome kome isti ne dolikuje. Služba se dodjeljuje čovjeku koji je sposoban da je obavlja.

Božiji Poslanik a.s. kaže: “Ko postavi nad nekom skupinom čovjeka od kojeg ima i onih sa kojima bi Allah bio zadovoljniji taj je iznevjerio Allaha, Njegovog Poslanika i vijernike.“ (EL-Hakim)

Zar mi braćo nismo narod koji ovo radi? Zar mi braćo ne biramo ljude zbog nekog interesa, a ne zbog njihove sposobnosti? Mi za sebe tvrdimo da smo veliki vjernici, a non stop ponavljamo iste greške tako što sposobne ljude stavimo pod komandu onih koji su niži od njih. Ovo je braćo jedan od znakova fesada odnosno nereda.

„Jedan čovjek dođe da upita Božijeg Poslanika a.s.: Kada će nastupiti Sudnji dan? Kada nestane emaneta, očekuj Sudnji dan. Kako nestaje emaneta? Upita ovaj čovjek. Kada se stvari povjere ljudima koji za njih nisu sposobni, očekuj Sudnji dan.“ (Buhari)

Braćo, obaveza svakog muslimana jeste da svoj posao radi najbolje što zna i umije. Zabranjeno je braćo doći u firmu i ne raditi taj posao koji nam je povjeren na najbolji mogući način. Zabranjeno je braćo izmotavati se čim nema šefa tu da nas nadgleda. Mi muslimani moramo raditi povjerene nam poslove na najbolji mogući način, jer mi vjerujemo da iznad nas postoji neko ko sve vidi i sve zna i koga ne možemo nikako prevariti.

Božiji Poslanik a.s. kaže: „Radnik koji je zaposlen na određenom mjestu, a koji uzima pravedno i daje pravedno, taj se tretira kao mudžahid sve dok se ne vrati svojoj kući.“ (Et-Taberani)

Braćo, znajmo da će svaka majka i babo biti pitani za svoju djecu, jesu li svoju djecu začinjali na halal način, jesu li im davali muslimanska imena, jesu li ih hranili halal opskrbom, jesu li ih privikavali na rad i red, jesu li ih podučavali islamskim vrijednostima i jesu li ih školovali!

Odgoj je najvažniji aspekt odgovornosti roditelja, prema djeci, jer bez odgoja dijete neće biti svjesno svojih obaveza i cilja života na ovom i budućem svijetu, već će živjeti životinjskim životom gdje neće imati brige osim da utoli svoju glad i žeđ, zasiti svoje strasti i preda se ovodunjalučkim uživanjima i tako se pridruži propalim i odbačenim.

Naši dobri preci su ovaj emanet dobro čuvali, dok za nas ne možemo biti baš sigurni. Oni su podučavali svoju djecu islamskim propisima, dok mi podučavamo djecu nekim drugim stvarima. Oni nisu dali večerati prije klanjanja akšam namaza, a nije se moglo spavati prije jacije. Dok mi danas ostajemo sa svojom djecom do kasno u noć gledajući zajedno sa njima razne filmove, sportske programe i tako zanemarimo i mi i oni sve naše vjerske obaveze.  Ovakav odnos prema djeci nije najbolji način čuvanja tog datog nam emaneta.

 

Emanet uveliko utiče na kvalitetu našeg života ovdje u našem džematu, u našoj opštini, u našoj državi. Da postoji više emaneta među nama mi bi kud i kamo bolje i kvalitenije živjeli. Za ovo postoji mnogo primjera. Mnoga sela i gradovi u ovoj našoj sprečanskoj dolini nemaju stalnu vodu u vodovodu. Razlog tome jeste što su političari sve pare koje su bile namjenjene u ovu svrhu potrošili u neke druge stvari. Zbog toga su neki ljudi shvatili da čekajući na njih nikada neće imati vodu, pa su sami pokrenuli akciju prikupljanja sredstava u ovu svrhu. Svako domaćinstvo je trebalo dati po par stotina maraka da bi ponovo imali pitku vodu. Nisu uspjeli jer nisu jedni drugima vjerovali. Svi su počeli kopati bunareve po avlijama i tako potrošili hiljade maraka, a velika većina i dan danas nema vodu čim malo sunce ugrije. Zašto? Zato što među njima nije bilo povjerenja. Da li među nama ima povjerenja i da li ćemo mi imati vodu vidjet ćemo.

Braćo, zbog nepovjerenja mi smo jedna od najsiromašnijih zemalja, jer svakodnevno dajemo ogromne količine novca strancima, koji će većinu tog novca odnijeti iz Bosne, umjesto da dajemo svojim ljudima koji će taj novac ulagati u naše društvo i našu državu.  Nije moguće da ni jedna naša pumpa ne toči kvalitetno gorivo, a sve strane su kvalitetne. Nije moguće da mliječni proizvodi koji se proizvedu u našoj državi ne vljaju i da nisu kvalitetni, a oni koje uvozimo sa strane su dobri. Zar je moguće da kupujemo vodu uvezenu iz Srbije, Hrvatske i drugih zemalja, a naše vode koje su najkvalitetnije na svijetu zaobilazimo. Zbog ovog nepovjerenja braćo mi svakodnevno pravimo milionske gubitke.

Braćo, kao što vidimo emantom su prožeti svi naši društveni odnosi, a iskreni vjernici su najpreči da budu odlikovani ovom osobinom. Emanet se ni po koju cijenu ne smije iznevjeriti i izgubiti, jer tada gubimo i svojstvo vjernika.

Gospodaru naš, učini našu vjeru čistom i snažnom, naše međusobno ophođenje iskrenim, naše povjerenje jasnim i potpunim, a sačuvaj nas širka, licemjerja, prevare i laži! AMIN!