Ef’ali mukellefin

 • Šta su ef’ali mukellefin?

Ef’ali mukellfin su vjerom propisana djela za punoljetne (odarasle) i umno zdrave muslimane i muslimanke.

Ef’ali mukellefin se dijeli na:

 • Farz

Farz su radnje koje je Allah dž.š. strogo naredio da se rade. Farz dijelimo na:

 1. Fardi ajn
 2. Fardi kifaje

Fardi ajn je farz koji mora izvršiti svaki sposoban musliman (klanjati pet dnevnih namaza, džuma-namaz, postiti, zekat, hadž, osnovno islamsko znanje…).

Fardi kifaje je farz koji mora izvršiti cijela zajednica muslimana, pa ako ga jedna grupa izvrši sa svih drugih spada odgovornost, ako ga niko ne izvrši svi će biti griješni i odgovorni (klanjati dženazu-namaz, branti domovinu i vjeru, obrazovanje stručnjaka, izgradnja džamije, škole, bolnice…). Onaj ko redovno izvršava farz radnje Allah će ga nagraditi, a ko ih ne radi Allah će ga kazniti.

 • Vadžib

Vadžib su ona djela koja je Allah dž.š. strogo naredio (vitr-namaz, bajram-namaz, sedžda tilavet, sehvi sedžda, klanje kurbana, sadekatul-fitr…).

Razlika između farza i vadžiba:

Farz su radnje za koje postoje sigurni dokazi da su strogo naređene, dok je vadžib ono za što nemamo baš jasnih dokaza da li je strogo naređeno činiti.

Onaj ko ne radi farz radnje i negira njihovo izvršenje on postaje nemusliman, ali ako ih samo ne radi, ali vjeruje u njihovu naređenost onda je veliki griješnik. A onaj ko ne radi vadžib radnje i negira ih on je veliki griješnik.

 • Sunnet

Sunnet su djela koja je Muhammed a.s. radio ili preporučivao da se rade. Sunnet dijelimo na:

 1. Sunneti muekkede
 2. Sunneti gajri muekkede
 3. Sunneti kifaje

Sunneti muekkede su djela koja je Muhammed a.s. redovno radio (namaz u džematu, nazivati selam, sunneti i sunsunneti pet dnevnih namaza, teravih namaz, učenje ezana, ikameta…).

Sunneti gajri muekkede su radnje koje je Muhammed a.s. radio, ali ih je i izostavljao (ikindijski i jacijski sunnet, post ponedjeljkom i četvrtkom…).

Sunneti kifaje su radnje koje je Allah preporučio zajednici muslimana, a može je u ime zajednice izvršiti jedna ili više osoba (itikaf).

 • Mustehab i mubah

Mustehab su djela koja je lijepo raditi, jer ih je Muhammed a.s. ponekad radio (poslije abdesta obrisati se čistim peškirom, rukovanje pri pozdravu, klanjanje dobrovoljnih namaza…).Ko bude radio mustehab radnje bit će nagrađen, dok onaj ko ih ne bude radio neće biti kažnjen.

Mubah su djela koja nisu ni naređena ni zabranjena (šetnja, spavati, sjediti, trčati…). Za mubah niti ćemo biti nagrađeni niti kažnjeni, osim ako je radi Allaha.

 • Mufsid

Mufsid su djela koja kvare vjerske radnje i obrede (spavanje kvari abdest, smijanje kvari namaz, jelo kvari post…).

 • Mekruh

Mekruh su djela koja ne trebamo raditi, ali nisu izričito zabranjena. Mekruh se dijeli na:

 1. Mekruhi tahrimen
 2. Mekruhi tenzihen

Mekruhi tahrimen su djela koja su bliska haramu, zabranjeno ih je činiti, i za njih je predviđena kazna (pretjerati u jelu i piću…).

Mekruhi tenzihen su djela koja je ružno raditi (jesti lijevom rukom, pričati u WC-u…) Ko čini mekruhe on može lahko zaraditi grijeh i Allahovu kaznu.

 • Haram i halal

Haram su djela koja je Allah dž. š. strogo zabranio da se čine (alkohol, kocka, jesti svinjsko meso, ubistvo, kamata, blud, ne slušati roditelje, cigareta, nargila, droga…). Onaj ko čini haram, a ne pokaje se Allah će ga kazniti.

Halal je ono što je dozvoljeno raditi (jesti pileće meso…)

 • Islamski principi halala i harama

Sve je dozvoljeno, osim onoga što je Allah zabranio.

Samo Allah može nešto proglasiti dozvoljenim ili zabranjenim.

Zabrana dozvoljenog i dozvoljavanje zabranjenog, izvodi iz vjere.

Sve što vodi u haram je haram.

Dobre namjere ne čine haram prihvatljivim.

Haram je svakome haram, bez izuzetka.

U nuždi je dozvoljeno učiniti haram.

Ako želite lekciju preuzeti u PowerPointu kliknite na: