Inspirativna priča za predstojeće izbore

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Poslanik a.s. je rekao: “Nema tog čovjeka koji se u petak okupa i što bolje očisti, i namiriše se uljanim ili kakvim drugim mirisom koji se nađe u kući, te tako, ne razdvajajući bilo koga, ode u džamiju, klanja ono što mu je propisano i pažljivo sasluša ono što imam govori, a da mu Allah od te do sljedeće džume neće oprostiti, ukoliko ne počini neki od velikih grijeha.”

Danas je 28. juni 2024. gregorijanske godine, odnosno 22. zul hidždže 1445. hidžretske godine.

Draga braćo!

Dopustite mi da podijelim sa vama jednu inspirativnu priču koja nam može poslužiti kao vodič u vremenu koji je pred nama.

Naime, kenijski atletičar Abel Mutai bio je samo nekoliko metara od cilja, ali se zbunio zbog natpisa i zaustavio misleći da je završio trku. Španski atletičar Ivan Fernandez bio je odmah iza njega i shvativši što se događa, počeo je vikati na Kenijca da nastavi trčati. Međutim, Mutai nije znao španski i nije razumio što mu Fernandez govori. Shvativši situaciju, Fernandez je gurnuo Mutaija do cilja, omogućivši mu da pobijedi.

Kada su ga novinari pitali zašto je to učinio, Fernandez je odgovorio: “Moj san je da jednog dana možemo imati neku vrstu zajedničkog života u kojem se međusobno podržavamo i pomažemo da pobijedimo.” Na uporno pitanje novinara zašto je dopustio Kenijcu da pobijedi, Fernandez je odgovorio: “Nisam mu dopustio da pobijedi, on bi svakako pobijedio. Trka je bila njegova.” Kada je novinar insistirao da je mogao pobijediti, Fernandez ga je pogledao i rekao: “Ali koja bi bila zasluga moje pobjede? Koja bi bila čast u toj medalji? Šta bi moja majka mislila o tome?”

Kada sam pročitao ovu priču šta mislite, šta mi je prvo palo na um, šta sam pomislio? Pomislio sam: „Eh, kada bi naši političari bili kao ovaj Fernandez, gdje bi nam kraj bio!?“

Zašto političari? Zbog toga draga braćo što oni u svojim predizbornim kampanjama ne biraju sredstva i načine da bi došli do pobjede. Zavađaju brata sa bratom, rođaka sa rođakom, komšiju sa komšijom….“Pljuju“ jedni po drugima. Ogovaraju. Potvaraju. Govore nam kako onaj tamo ne valja i iznosi njegov prljav veš…. Zbog čega? Zbog lične kratkoročne pobjede. A kada se sve završi, oni se zadovoljno zagrle i odoše za svojim interesima, a mi ostanemo u međusobnolj ljutnji i neslogi.

A ne valja tako! Zaista ne valja tako!

Jer ljudskost, iskrenost, moral…su jedina prava pobjeda, a nepoštenje je poraz, pa makar se to nama u prvi mah učinilo i kao pobjeda.

Draga braćo! Kada biramo naše predstvanike, trebamo vidjeti da li oni imaju vrijednosti koje propisuje naša vjera. A u našoj vjeri, liderstvo je odgovornost i emanet koji zahtijeva moralnu i duhovnu čistoću. Naši predstvanici trebaju biti oni koji rade u interesu zajednice, koji imaju jasne programe i rezultate koje mogu pokazati. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Najbolji među vama su oni koji najviše koriste ljudima.”

Takođe, kada razmatramo kandidate, trebamo postaviti sljedeća pitanja: Koji kandidat je do sada pokazao stvarne rezultate? Šta je to on do sada uradio za našu zajednicu? U čemu je bio angažovan? Koji kandidat ima jasnu viziju i plan za budućnost naše zajednice? Koga bi Poslanik a.s. odobrio za njegov trud i pravednost? Onaj ko bude imao najviše pluseva na ovim pitanjima treba biti naš izbor, a ne onaj koji je najljepše pričao, obećavao, krtikovao….

Allah dž.š. kaže u Kur’anu:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ

“O vjernici, bojte se Allaha i budite s onima koji su iskreni” (At-Tawba, 119.)

Draga braćo!

Neka naša djela govore glasnije od naših riječi. Neka naša podrška bude podrška poštenju i zajedništvu. Budimo kao Ivan Fernandez, spremni pomoći drugima da postignu svoj cilj, jer u tome leži prava čast i prava pobjeda.

Neka nam Allah podari mudrost i snagu da uvijek biramo ispravno, da podržavamo one koji su pravedni i da sami budemo primjer poštenja i pravednosti. Amin!!!