Ne sudi po izgledu! Gledaj srce!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Poslanik a.s. je rekao: “Nema tog čovjeka koji se u petak okupa i što bolje očisti, i namiriše se uljanim ili kakvim drugim mirisom koji se nađe u kući, te tako, ne razdvajajući bilo koga, ode u džamiju, klanja ono što mu je propisano i pažljivo sasluša ono što imam govori, a da mu Allah od te do sljedeće džume neće oprostiti, ukoliko ne počini neki od velikih grijeha.”

Danas je 21. juni 2024. gregorijanske godine, odnosno 15. zul hidždže 1445. hidžretske godine.

Draga braćo, danas želim sa vama da podijelim jedno iskustvo, mog kolege, koje me duboko dirnulo i naučilo važnu lekciju o snazi srca i skrivenim blagoslovima Allahove milosti. Kaže kolega: „Neki dan, imao sam priliku razgovarati s čovjekom koji je poznat u našem selu kao najveći pijanica. Njegovo ime je Muhammed, i ima šezdeset godina. Cijeli svoj život proveo je u alkoholu, što je u našoj zajednici često razlog za prezir i osudu. Pitao sam ga: ‘Muhammede, vjeruješ li ti u Allaha?’ Njegov odgovor me iznenadio i ostavio bez riječi. Rekao je: ‘Efendija, nema čovjeka da voli više Allaha od mene.’ Ovaj odgovor došao je od čovjeka kojeg smo mnogi od nas otpisali kao izgubljenog. Podsjetio me da niko ne zna šta je u čijim grudima osim Allaha, i da je ljudsko srce skrivena riznica Božije ljubavi i milosti.“

Draga braćo, ovaj događaj nas uči važnoj životnoj lekciji, a to je: Ne sudimo drugima po njihovim vanjskim postupcima, jer samo Allah zna šta je u njihovim srcima. Poslanik Muhammed a.s. je rekao: “Zaista, Allah ne gleda vaše izglede, niti vaše imetke, nego gleda vaša srca i vaša djela.”

Previše često smo skloni kritikovati i osuđivati druge zbog njihovih grešaka i slabosti, zaboravljajući svoje vlastite mahane. Mi kritikujemo druge, a svoje mahane zaboravljamo. Do juče smo i mi možda bili poput njih, pa čak i gori, ali nas je Allah dž.š. uputio na pravi put, ne kada smo mi htjeli, nego kada je On, Allah, htio.

Pa zašto ne damo vremena i drugima?

Sjetimo se da niko od nas nije bez grijeha. Svi smo mi griješnici koji se nadamo Allahovoj milosti i oprostu. Stoga, ne iznosimo tuđe mahane i ne pričajmo loše o drugima. Umjesto toga, pričajmo samo dobro, jer ako budemo govorili dobro o drugima, meleki će pričati dobro o nama.

Hvali druge, i bit ćeš hvaljen. Prelazi preko tuđih grešaka, i prelazit će se preko tvojih grešaka. Allahov Poslanik a.s. je rekao: “Ko sakrije sramotu svoga brata, Allah će sakriti njegovu sramotu na Sudnjem danu.”

Jedan od velikih islamskih učenjaka, Imam Gazali, je rekao: “Budite kao pčela koja izvuče nektar iz svakog cvijeta, a ne kao muha koja traži samo prljavštinu i nečistoću.” Ovaj savjet nas podsjeća da tražimo dobro u ljudima i situacijama, umjesto da se fokusiramo na njihove mane i greške.

Braćo, znajte da će Allah dž.š. imati gard prema nama onako kako smo se mi prema Njegovim stvorenjima odnosili. Ako budemo dobri prema drugima, bit će se prema nama dobro. Ako budemo milostivi, bit će se prema nama milostivo. U jednom hadisu, Poslanik a.s. je rekao: “Milostivi će se Allah smilovati onima koji su milostivi. Budite milostivi prema onima na Zemlji, pa će vam se smilovati Onaj na nebesima.”

Ako budemo opraštali, bit će nam oprošteno. Poslanik a.s. je rekao: “Onaj koji ne oprašta ljudima, neće ni njemu biti oprošteno.”

Jedan od najdirljivijih hadisa vezanih za ovu temu je hadis u kojeg prenosi Omer ibn Hatab r.a. da je u vrijeme Muhammeda a.s. živio čovjek koji se zvao Abdullah, a imao je nadimak ”Himar” (magarac). Volio se šaliti sa Muhammedom a.s. a i on sa njim. Međutim, bio se odao pijanstvu. Poslanik a.s. ga je kažnjavao u nekoliko navrata zbog konzumiranja alkohola. Ali džaba. Kada su ga po ko zna koji put doveli pijanog pred Poslanika a.s. jedan od ashaba je rekao: ”Allah ga prokleo! Do kada će više piti alkohol?!” Tada je Muhammed a.s. rekao: ”Ne proklinjite ga! Tako mi Allaha, on, zaista, voli Allaha i Njegovog Poslanika.”

Draga braćo. Ovaj hadis nas podsjeća da ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku može biti prisutna i u srcima onih koji posrću, i da nikada ne smijemo zaboraviti tu mogućnost.

Neka nas ova priča o Muhammedu, čovjeku koji je možda posrnuo u ovom svijetu, ali nosi ljubav prema Allahu u svom srcu, podsjeti da niko od nas nije bez nade u Allahovu milost. Allahova vrata su uvijek otvorena za sve nas. Allah dž.š. kaže: 

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

„Reci: ‘O robovi Moji, koji ste u grijesima pretjerivali, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.’“ (Ez-Zumer, 53.)

Braćo, zapamtite da svako od nas ima svoju borbu, a naša je dužnost da budemo podrška jedni drugima u toj borbi, da budemo blagi i milostivi.

Molim Allaha da nam svima oprosti naše grijehe, da nas uputi na pravi put i da nam pomogne da budemo bolji jedni prema drugima. Da nas učini od onih koji ne sude po izgledu, nego po srcu, i koji se trude da u svakome vide ono najbolje. Amin!!!