Šta raditi tokom ramazana?

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 08. mart 2024. gregorijanske godine, odnosno 27. ša’ban 1445. hidžretske godine.

U jednoj priči se kaže kako je Musa a.s. nakon razgovora s Allahom, dž.š., dobio naredbu da, kada se probudi, prvo što vidi; pojede, drugo; da zakopa, a da od trećeg glavu okrene.  I kada se Musa a.s. probudio, začudio se, jer je ugledao brdo pred sobom. No, Allahova naredba mora se ispoštovati i on odluči da ga u komadićima počne gutati. Kada je rukom posegnuo ka brdu, Allahovom voljom, ono se pretvori u jednu smokvu i on je stavi u usta. Novo čudo bilo je u tome što ništa slađe i ukusnije u životu nije progutao. Kada je dalje krenuo, ugledao je hrpu zlata i dragulja. Sjeti se da mu je naređeno da to zakopa i on počne zemlju navlačiti na blago, ali što ga je više prekrivao, hrpa se povećavala. Pošto se uvjeri da taj dio posla ne može završiti, on krenu dalje svojim putem. Treće što je ugledao bila je lešina koja je širila neugodni smrad. Rečeno mi je da okrenem glavu, pomisli Musa, i on to učini. Pošto je bio radoznao, jedva je čekao da upita Allaha koja je mudrost u ovim naredbama. Kada je Allahu saopćio da je obavio svoju zadaću, Allah mu reče: „Jesi li vidio koliko veliko je ono brdo?“ „Jesam“, odgovori Musa. „Ono brdo je tvoja srdžba. Kada je progutaš, postaje ukusna. Ono zlato i dragulji su tvoja dobra djela. Što ih više budeš skrivao od ljudi, ona za mene imaju sve veću vrijednost. A uginuli pas, to je slika dunjaluka. Ako mu se budeš posvetio, da znaš šta voliš.“

Draga braćo, ova priča nama kazuje da je jedna od glavnih odlika iskrenog vjernik samokontrola tj. ovladavanje samim sobom. Za uspjeh u bilo kojem segmentu života, bilo da se radi o duhovnom rastu, intelektualnom, poslovnom ili sportskom, uslov svih uslova je upravo taj, da čovjek bude kadar sebi reći: „Ne!“. Ustvari, čovjek čovjekom postaje upravo onda kada u sebi sakupi snagu da pobijedi samog sebe, u suprtnom čovjek je na nivou životinje.

Jedan Islamski učenjak je rekao: „Glad je prvi element samodiscipline. Ako možeš da kontrolišeš šta i kada jedeš i piješ, možeš da kontrolišeš sve ostalo.“

Draga braćo, za nekoliko dana nam dolazi mubarek mjesec ramazan, mjesec svakog dobra, ali isto tako i mjesec kada čovjek mora pokazati da li je čovjek tj. da li može pobijediti ono živitonjsko u sebi: use, nase i podase. Mjesec kada musliman mora pokazati da li je musliman, tako što će bez obzira na sve ovodunjalučke izazove, ipak reći ja sam musliman, pa ostaviti hranu, piće i sve što kvari post; raditi što više dobra, a čuvati se grijeha, što je više moguće.

Šta to jedan musliman treba raditi tokom mjeseca ramazana?

Prvo i osnovno jeste da isposti mjesec ramazan, jer Poslanik a.s. kaže: “Ko isposti ramazan vjerujući u Allaha i nadajući se Njegovoj nagradi, bit će mu oprošteni raniji grijesi.” Onaj ko ne može da posti iz opravdanih razloga, a Allah zna da li je opravdano ili ne, Njega ne možemo prevariti, neće ni postiti, ali barem iz poštovanja prema mjesecu ramazanu, iz poštovanja prema onima koji poste, a pogotovo prema onima koji teško podnose post, može da javno ne mrsi.

Nije istina ono što se često govori „Kad zna Allah nek znaju i ljudi“, Allah zna sve u to sumnje nema, ali ljudi ne moraju znati sve.

Druga stvar u toku mjeseca ramazana kojoj moramo posvetiti posebnu pažnju jeste namaz. Poslanik a.s. u slabom hadisu kaže: “O ljudi, nastupio je veliki mjesec, u njemu je noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci. Allah je učinio post u ovom mjesecu obaveznim, a noćni namaz dobrovoljnim. Ko u njemu učini nekakvo dobro, kao da je učinio farz izvan njega, a ko učini farz u njemu, kao da je učinio sedamdeset farzova izvan njega. To je mjesec strpljenja, a nagrada za strpljenje jeste džennet… Njegova je prva trećina milost, druga oprost, a treća oslobađanje od vatre…”

Mjesec ramazan je i mjesec Kur’ana zbog toga bi u ovom mjesecu Kur’an trebao biti više, nego obično, u našim rukama. Onaj ko ne zna čitati na arapski može čitati prijevod, može prisustvovati mukabeli, može razmišljati o Kur’anu….

Draga braćo! Dova je najjjače oružje vjernika rekao nam je naš Poslanik a.s. Svi mi vidimo da su današnji muslimani poput morske pjene, ima nas puno, ali smo slabi. Kao da nas i nema. Zbog toga jedino oružje običnog čovjeka jeste da u prediftarsko vrijeme, predsehursko vrijeme, digne svoje ruke i zamoli Gospodara kako za sebe tako i za druge muslimane širom svijeta.

Mjesec ramazan je i mjesec kada muslimani dodatno pokazuju svoj merhametluk. I ovaj ramazan kao i ranijih godina naš džemat će imati razne humanitarne akcije. Počevši od humanitarne akcije „Otvorimo hiljadu vrata“ prehrambeni paketi za ugroženo lokalno stanovništvo, preko akcije školovanja siročadi u Siriji, pa do trajne sadake koju dajemo za akcije u našoj džamiji. Uglavnom kojoj god se akciji iskreno odazovete, Allah će, inšallah, to vidjeti i za to nas na budućem, ali i na ovom svijetu u vidu uvećanja nafake, obilato nagraditi.

I posljednje što bi danas želio da napomenem u vezi mjeseca ramazana, ali nimalo manje bitno, jesu naši međubratski, međuljudski, međukomšijski, odnosi. Ramazan je idealna prilika da zakopamo ratne sjekire sa svojim bratom, sa svojim rođakom, komšijom. Ramazan je idealna prilika da halalilmo jedni drugima, za neke stvari koje su se desile među nama, jer onaj ko prekida veze sa rodbinom, taj prekida veze i sa Allahom, a onaj ko prekine vezu sa Allahom, svaki njegov hajr je pod velikim znakom pitanja.

Draga braćo, svima vama, kao i vašim porodicama, želim čestitati nastupajuće ramazanske dane dovom Allahu dž.š. da ove mubarek ramazanske dane provedete u ibadetu, dobrom zdravlju i raspoloženju. Allah vam dao i ukabulio svako dobro. Amin!!!