Kakvi smo to mi ljudi?!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 19. januar 2024. gregorijanske godine, odnosno 08. redžeb 1445. hidžretske godine.

Legenda o orlu stara je isto onoliko koliko postoji ova moćna ptica. Prema ovoj legendi orao ima najduži životni vijek među pticama. Može da doživi i 70 godina starosti. Međutim, kako bi doživio tu starost, orao mora da donese tešku odluku. Kada napuni četrdesetu njegove duge i elastične kandže ne mogu više da love plijen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar kljun postaje savijen. Njegova stara i teška krila, zbog zbijenih pera, zapinju za grudi, što mu onemogućava let. Tada orlu preostaju samo dvije opcije: ili da umre ili da prođe kroz bolan proces promijena koji traje 150 dana. Taj proces od orla zahtijeva da odleti na vrh planine i sjedne u gnijezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Nakon što kljun otpadne, orao čeka da novi kljun izraste, nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže. Kad narastu nove kandže, orao počinje da kljuca svoja otežala stara pera. I tako nakon pet mjeseci, orao polijeće u let ponovnog rađanja i živi još 30 godina.

Zašto sam ispričao ovu legendu?

Zbog toga, draga braćo, jer i mi kao i orao, ako želimo da nastavimo živjeti kao narod, kao zajednica, kao pojedinci, moramo pod hitno započeti teški proces promjena.  

Mnogo je promjena koje bi svi mi trebali uraditi kao zajednica, a Boga mi i pojedničano. Ali zbog kratkoće vremana ja ću navesti samo tri, za koje  smatram da su najbitnije.

Prvo što bi trebali uraditi jeste ujedinjenje. Uzvišeni Allah dž.š. kaže: 

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا 

“Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Al-Imran, 103.) Ovo je Allahova naredba nama, pa ako je budemo poštovali, ako svi zajedno budemo težili ka općem dobru, ka istini, pravdi…, ako se budemo međusobno potpomagali i jedni o drugima samo lijepo govorili i mislili, onda nam je uspjeh i napredak zagarantovan. Ali, ako se oglušimo o ovu Allahovu naredbu, pa nam bude preči lični interes od općeg dobra, ako se budemo dijelili na stranke, partije, sekte…ako budemo gledali kako pomoći samo onome od koga ćemo imati lične koristi, ako budemo jedni drugima zavidni i jedni o drugima ružno govorili, onda nam se ne piše dobro, jer je Ibn Mes’ud r.a. prenio da je Allahov Poslanik a.s. rekao: “Ne razilazite se, jer uistinu oni koji su bili prije vas razilazili su se, pa su i uništeni.” 

Druga stvar protiv koje bi se trebali početi boriti i kao društvo, ali i kao pojedinci, jeste korupcija, mito i štela. Prema istraživanjima stanovništvo Bosne i Hercegovine se nalazi u samom vrhu evropske ljestvice kada je u pitanju religioznost, većina se izjašnjava kao vjernici, ali isto tako se nalazimo u samom vrhu i kada je u pitanju mito i korupcija. Imajući u vidu ove dvije činjenice, postavlja se pitanje: Da li smo mi zaista vjernici, kako za sebe volimo reći? Da li je zaista pravi vjernik onaj ko sebi sredi posao, penziju ili neko drugo primanje, koje nije po zakonu zaslužio? Da li je zaista pravi vjernik onaj koji kupi diplomu, i sa tom lažnom diplomom na konkursu pobijedi konkurenciju sa zasluženom diplomom? Da li je zaista pravi vjernik onaj čovjek koji počini prekršaj u saobraćaju, i umjesto da prihvati svoju grešku i plati pošteno kaznu, on izvadi „cvanciku“ i ponudi je policajcu, da ga ne kazni? Da li je zaista pravi vjernik onaj koji svoje dijete odgaja tako da mu bude bitnija dubina novčanika i poznanstvo, nego kvalitet koji će imati? Da li je zaista pravi vjernik onaj koji posao daje podobnom, a ne sposobnom?

Braćo, kakvi smo to mi vjernici kada smo počeli štelu, pogodnosti, taržiti čak i za dženazu? Jedne prilike su mi javili da je preselio na ahiret jedan moj džematlija, a ujedno i rođak. Otišao sam kući da iskažem porodici saučešće i da ujedno dogovorimo detalje oko dženaze. Nakon što sam dogovorio satnicu i ostalo što je potrebno, kaže mi ovaj drugi rođak, živi: „Rođak napravi da to bude najbolja dženaza, pa ćemo kasnije sve to vidjeti!“

Gluho bilo, pa kakvi smo to mi ljudi?!

Draga braćo, zapamtite, da vjera, mito i korupcija ne mogu zajedno. Zapamtite da  je svaka plata, svaka penzija, svaka marka, svako pravo, kojeg smo ostvarili putem mita, korupcije, štele, haram.

Allah dž.š. kaže: „Ne jedite imovinu jedan drugoga na nepošten način i ne parničite se zbog nje pred sudijama da biste na grešan način i svjesno dio tuđe imovine pojeli!“ (El-Bekara, 188.)

I treća stvar koju bi danas potencirao da poradimo na njoj jeste žrtva za državu, za zajednicu, za džemat… Američki predsjednik Kennedy je u svom inaugaracijskom govoru izgovorio globalno prihvaćenu sintagmu za stvaranje bolje budućnosti: „Ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas, pitajte što vi možete učiniti za svoju zemlju!“ U svom govoru on je dalje rekao: „Sva ta borba neće biti završena u prvih sto dana mog predsjednikovanja niti će biti završena u prvih hiljadu dana, možda ni za vrijeme moje vlade, pa čak možda ni u našem životu na ovom planetu, ali neka krene od danas, za početak.“

Draga braćo, možda i mi kao narod nećemo za naših života osjetiti promjene koje kao pojedinci ili manje zajednice pravimo. Možda, mi kao vjernci nećemo za naših života vidjeti rezultate žrtve koju ulažemo na polju dobrobiti i prosperiteta naše zejednice i našeg džemata. Ali nema veze potrudimo se, žrtvujmo se, budimo početak promjena, zarad boljitka budućih generacija, a Allah dž.š. je taj koji će naš trud sigurno vidjeti i adekvatno vrednovati.

Gospodaru, ujedini nas na putu istine i dobra. Gospodaru, osnaži nas u borbi protiv svakog zla. Gospodaru, ukabuli našu žrtvu i dobra djela. Amin!!!