Budi i ti učesnik ramazanske akcije!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 24. mart 2023. gregorijanske godine, odnosno 02. ramazan 1444. hidžretske godine.
Zar ne znaš da u godini ima doba koje je plodnije od ostalih, doba u kome lista drveće i cvijeće cvjeta, doba kada je zemlja pogodnija za obradu, kada se sjeme lakše prima i daje dvostruke ili višestruke plodove? To je proljeće koje poljoprivrednici rado čekaju da zasade i posiju ono šte žele. Tako je i s ramazanom, on je proljeće za duše naše.
Svako dobro djelo koje čovjek uradi u ovom mjesecu razvija se bolje. Namaz, post, mukabela, iftari, zikr, dobročinstvo….Ramazan je jedinstvena prilika kada čovjek od duhovne nule može da dođe do evlije, jer je Poslanik a.s. rekao: “Kada nastupi prva noć ramazana, okivaju se šejtani i džinni odmetnici, i zatvaraju se vrata džehennema, tako da se nijedna više ne otvore, a otvore se vrata dženneta, tako da se nijedna više ne zatvore, a glasnik poviče: ‘O ti koji želiš dobro, pristupi! A ti koji želiš zlo, odstupi!’ I Allah tada oslobađa svoje robove iz vatre i to svaku noć.”
U ovom mjesecu namjernu nepokornost Allahu Uzvišenom iskazuju samo oni koje je prokleti šejtan toliko zavrtio, da se oni nastavljaju vrtiti čak i onda kada on prestane sa djelovanjem. Ovom mjesecu namjernu nepokornost Allahu iskazuju samo oni koji su svojevoljno izabrali zlo pored dobra.
Mjesec ramazan je došao da skine prljavštinu sa onih srca koji u svom srcu grižnju savjesti osjećaju. Mjesec ramazan je došao da pruži priliku za pokajanje i spasenje čak i najvećim griješnicima među nama, ako u svom srcu potrebu za pokajanjem imaju.
Allah dž.š. kaže:
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
“Reci: ‘O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.'” (Ez-Zumer, 53.)
Započnimo u ovom mjesecu ramazanu akciju čišćenja naših duša i srca tako što ćemo Allahu iskreno pokajanje učiniti. I nakon što naše srca očistimo od nepokornosti Allahu, nakon što naša srca očistimo od bolesti oholosti, zavidnosti, škrtosti, laži, ljenosti….onda ih napunimo zikrom, istigfarom, namazom, učenjem Kur’ana, suosjećanjem prema drugima, radom, trudom….
Draga braćo, čuvajmo naš namaz. Jer namaz je stub vjere. Bez namaza nema muslimana. Prvo za što će čovjek biti pitan na Sudnjem danu jeste namaz, pa ako mu on bude ispravan biće ispravna i ostala djela, ako on ne bude ispravan neće biti ispravna ni ostala djela. A pogotovo čuvajmo namaz u džematu, jer je on 27x vrijedniji od namaza pojedinca. Dođite na teraviju, dođite na sabah, jer je Poslanik a.s. rekao da onaj ko klanja jaciju i sabah u džematu kao da je klanjao cijelu noć. A takođe nam je Poslanik a.s. rekao da onaj ko klanja teravih namaz i ostane do kraja sa imamom kao da je klanjao cijelu noć. Zbog toga iskoristimo ovu ramazansku akciju, i posadimo što više dobra koje ćemo ako Bog da ubrati kada nam najpotrebnije bude.
Draga braćo, postimo, jer je post lijek kako za tijelo tako i za duh. Prema medicinskim istraživanjima post je višestruko zdrav za naše tijelo, a prema hadisima Poslanika a.s. post nam donosi dobro i ovoga i onoga svijeta, jer Allah dž.š. obećava posebnu nagradu postačima.
Draga braćo, radovati se ramazanu, a ne družite se sa Kur’anom, koji je jedno od osnovnih karakteristika ramazana jeste apsurd. Skinimo naše Kur’ana sa naših polica, skinimo prašinu sa njih i napojimo naše duše mudrošću i ljepotom koju nam on donosi. Oni koji ne znaju arapski, neka čitaju prijevod, ali Kur’an mora biti na našim jezicima i našim rukama, jer on će svjedočiti na Sudnjem danu za nas ili protiv nas, pa blago onome na čijoj strani Kur’an bude.
Draga braćo, znajte da dobar musliman ne može biti onaj koji se zadovoljava sa time da samo njemu bude dobro. Pravi musliman je društveno aktivan. Pravi musliman brine da li njegov komšija ima šta jesti, da li njegov brat musliman ima šta iftariti. Pravi musliman nije zatvoren samo u džamiju, nego on hoda i gleda da li je nekome od njegove braće muslimana i komšija šta potrebno, pa kad potrebu vidi on u pomoć pritekne. Pravi musliman, najbolji musliman, kako to kaže naš Poslanik jeste onaj koji je od koristi svojoj zajednici kako onoj užoj tako i široj. Zbog toga iskoristimo ovaj ramazan i uključimo se u humanitarne akcije koje vodi naš džemat. Donirajmo barem jedan iftar, 3 eura, ili jedan prehrambeni paket, 40 eura, za narod Turske i Sirije. Donirajmo makar jednu litru ulja ili kilu brašna za ugroženo stanovništvo našeg kraja i Podrinja.
Draga braćo, zovite iftare, a ne večere. Iftar je za postača, a večera za nepostača. A Poslanik a.s. obećava veliku nagradu za onoga ko postača naharani.
Draga braćo, u svemu ovome ne zaboravimo ni one na kojima svijet ostaje, a to su naša djeca. Pomozimo im da i oni što bolje ramazan osjete i da ramazan zavole. Naši vakifi su za one najvrijednije obezbijedili vrijedne nagrade, ali posebnu nagradu za njihov trud trebate dati vi, roditelji i djedovi.
Draga braćo, kao što vidite ramazan je tu. Rahmet je tu. Magfiret je tu. Akcija je tu. Svako dobro je tu. Zato iskoristimo ovu jedinstvenu priliku koja nam se pruža. Onaj ko mi može garantovati da će dočekati opet ovu priliku neka nešto od nabrojanog ostavi za sljedeću godinu. Ali onaj ko imalo pameti ima on neće prodati sadašnjost za budućnost, istinsko ubjeđenje za sumnju.
Kaže Uzvišeni: “Kad nekom od njih smrt dođe, on uzvikne: ‘Gospodaru moj, povrati me, da uradim kakvo dobro u onome što sam ostavio!’ ‘Nikada!’ To su riječi koje će on uzalud govoriti, pred njima će prepreka biti sve do dana kada će oživljeni biti.” (El-Mu’minun, 99-100.)
Allahu, primi naše sehure, post, iftare, namaze, ibadete, dove, dobročinstvo, tako ti Tvoje milosti, o Najmilostiviji! Amin!!!