Ekipa džemata Vukovije Donje osvojila drugo mjesto na mektebskom online kvizu “Ikre”

Dana, 7. januara 2023. godine, u edukativnim  prostorijama džamije Abdullah bin Mohamed Mominah u džematu Dubnica, održano je Finalno takmičenje online mektebskog kviza „Ikre“. U finalnom nadmetanju u kontrolisanim uvjetima, natjecalo se 38 takmičara u dvije kategorije, koji su u prethodna tri mjeseca ostvarili najbolje rezultate.

Mektebski kviz „Ikre“ zamišljen je kao projekat, koji će prvenstveno motivirati polaznike mektebske pouke na samostalno učenje i savladavnje mektebskog gradiva u danima vikenda. Ovogodišnje natjecanje u predfinalnom toku okupilo je 118 učesnika, koji su bili podijeljeni u dvije kategorije i to mlađi uzrast, polaznici mektebske pouke do 6. razreda osnovne škole, te stariji uzrast u kojem su se pored učenika završnih razreda osnovne škole, natjecali i učenici 1. i 2. razreda srednjih škola.

Na današnjem Finalnom takmičenju postignuti su sljedeći rezultati:

Mlađi uzrast:

I mjesto – Eldar Halilović (mekteb džemata Dubnica)

II mjesto – Amila Ibrahimović (mekteb džemata Dubnica)

III mjesto – Arslan Aljić (mekteb džemata Čaršijska džamija)

Straiji uzrast:

I mjesto – Arnela Mujić (mekteb džemata Seljublje)

II mjesto – Maida Spahić (mekteb džemata Rainci Donji)

III mjesto – Ajla Husić (mekteb džemata Međaš)

Nakon podne namaza, uslijedilo je proglašenje pobjednika i uručenje diploma i novčanih nagrada. Novčane nagrade i diplome su dodjeljene i mjesečnim pobjednicima u obje kategorije kao i ekipne nagrade u mlađem uzrastu. U ekipnoj kategoriji mlađeg uzrasta, najviše uspjeha su ostvarili polaznici mekteba Dubnica, Čaršijska džamija i Vukovije Donje (Mahir Herić, Ahmed Jukanović i Adin Nuhanović). Naime, ekipa džemata Vukovije Donje je u oktobru zauzela četvrto mjesto, novembru treće mjesto, dok je u mjesecu decembru zauzela drugo mjesto. U Finalnom takmičenju starijeg  uzrasta, bolji od ostalih bili su  polaznici mektebske pouke iz džemata Rainci Donji i Seljublje. Džemat Vukovije Donje je na završnom takmičenju, u starijem uzrastu, predstvaljao Amar Dukić.