Humanitarna akcija: “Dobročinstvom do Ramazana – otvorimo 1000 vrata”

Po instrukciji Muftijstva Tuzlanskig, i ove 2021. godine, odnosno, 1442. hidžretske godine, u svim džematima našeg Medžlisa, tokom mjeseca Ramazana, realizovat ćemo humanitarnu akciju: “Dobročinstvom do Ramazana – otvorimo 1000 vrata”.
Svjedoci smo otežanih uslova života kod mnogih naših komšija, ali i svakodnevnih teškoća sa kojima se susreću povratnici u Podrinje. Ranijih godina smo posjetili mnoge bošnjačke porodice u Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici i posebno Srebrenici, uvjerili se u njihovu svakodnevicu, s njima podijelili bar nekoliko sati Mubarek Ramazana. Učinit ćemo to i ove godine, ali ćemo i u našim, kalesijskim džematima posjetiti kategorije socijalno ugroženog stanovništva: jetime (djecu bez jednog ili oba roditelja), bolesne i iznemogle, te osobe slabijeg imovinskog stanja.
U okviru ove humanitarne akcije, donirat ćemo prehrambene proizvode, namjernice, koje i sami koristimo u našoj ishrani, odnosno: brašno, ulje, kahva, šećer, so, tjesteninu, konzerviranu hranu, sredstva za čišćenje odjeće i domaćinstva, sredstva za ličnu higijenu isl.
JOŠ JEDNOM PODVLAČIMO, SAKUPLJAT ĆEMO SAMO PREHRAMBENE PROIZVODE I SREDSTVA ZA HIGIJENU.
Akcija će biti upriličena u svim džematima na teritoriji Medžlisa islamske zajednice Kalesija, u prvoj sedmici Mubarek Ramazana, potom pakovanje u jednoobrazne pakete, a sredinom Ramazana, pakete ćemo dostaviti onima kojima su i namijenjeni.
Sve što ste u mogućnosti, donesite do svoje džamije.
“Onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjet će ga, a onaj ko bude uradio i koliko trun zla – vidjet će ga.” (Kur’an, Ez-Zilzal, 7-8)