O vjernici, ako se budete Allaha bojali…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 11. decembar 2020.  gregorijanske godine, odnosno 26. rebiul ahir 1442. hidžretske godine.

Allah dž.š. u 48. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَانًا وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ

“O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati, pa ćete istinu od neistine moći rastaviti i preko ružnih postupaka vaših će prijeći i oprostiti vam. – A Allahova dobrota je neizmjerna.” (El-Enfal, 29.)

Klanjajući svakodnevno pet dnevnih namaza, mi, vjernici, kome se Allah i obraća u ovom ajetu, učimo sljedeću dovu: ALLĀHUMME RABBENĀ ĀTINA FI-D-DUN’JĀ HASENETEN VE FI-L-ĀHIRETI HASENETEN VE KINĀ ‘AZĀBE-N-NĀR; što u prijevodu znači: Gospodaru moj! Daj nam na ovome svijetu dobro, a i na budućem svijetu dobro i sačuvaj nas od vatre.

Recept za uspjeh, i na ovom i na onom svijetu sastoji, se od tri koraka, tri sastojka, koji su navedeni u gore citiranom ajetu, a oni su:

  1. „O vjernici, ako se budete Allaha bojali…“

Prvi, a ujedno i osnovni korak, prvi i osnovni sastojak, za uspjeh i na ovom i na budućem svijetu nalazi se u bogobojaznosti.

Kada u mektebu učimo o bogobojaznosti, za bogobojaznost kažemo da je bogobojazan je onaj čovjek koji prije svakog svog postupka, stane i razmisli, da li je to Allah dozvolio ili zabranio, da li je Allah sa tim zadovoljan ili nezadovoljan, pa ako je Allah to dozvolio i sa tim zadovoljan,  onda to što je naumio on i uradi, ali ako se ispostavi da je sa tim postupkom Allah nezadovaljan i da je to zabranjeno, onda od toga bježi, kao što bježi od vatre.

Abdullah ibn Mubarek je ispričao: „Upitao sam Es-Sevrija: ‘Ko su ljudi?’ ‘Učenjaci’ odgovorio je. Pa sam upitao: ‘Ko su odličnici?’ ‘Bogobojazni’ rekao je. Potom sam upitao: ‘Ko su carevi?’ ‘Zahidi’ (tj. oni koji ne čeznu i ne tuguju za onim što im je promaklo, ali se i previše ne raduju onome što im Allah iz Svog obilja daje). Zatim sam upitao: ‘Ko su prostaci?’ ‘Oni koji pričaju i govore ljudima kako bi svojim govorom i obraćanjem dobili nešto od njihovog imetka’, odgovorio je. Na kraju sam upitao: ‘Ko su bestidni glupaci?’ ‘Zulumćari’ (tj. oni koji ne mare ni za vjeru, ni za domovinu, ni za komšiju, ni za rođaka, pa čak ni za rođenu majku, samo kako bi neki sitni ćar ugrabili).

  • Drugi korak, drugi sastojak, može dobiti samo onaj ko već ima ovaj prvi. „O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati, pa ćete istinu od neistine moći rastaviti…

Draga braćo, mi očito nemamo ovaj drugi sastojak koji je potreban za sreću i na ovom i na onom svijetu.

Jer kada biramo između dunajluka i ahireta, mi biramo dunjaluk, iako nam Allah kaže da je onaj svijet bolji.

Kada biramo sebi životnog saputnika između bogatstva, ljepote, porijekla i vjere, mi biramo sve, osim vjere, iako nam Poslanik a.s. kaže: „Izaberite onu sa vjerom i bit ćeš sretan.“

Kada biramo da li gledati utakmicu, otići na kahvu, u kladionicu, ili u džamiju, mi biramo sve, samo džamiju ne, iako Poslanik a.s. kaže da su džamije Allahu najdraža mjesta.

Kada biramo podobnog ili sposobnog, mi biramo podobnog, iako nas Poslanik a.s. savjetuje da odgovorna mjesta dajemo samo sposobnim. Kada biramo između gorke istine ili slatke laži, mi uvijek biramo slatku laž, iako nam je Poslanik a.s. rekao: „Reci istinu, pa makar i gorka bila.“

Kada biramo između općeg, zajedničkog, ili ličnog interesa, mi biramo lični interes, iako nam Božiji zakon nalaže da je preči interes zajednice nego pojedinca.

I onda ovako slijepi, ovako gluhi, ovako nerazumni, ovako nesposobni,  postavimo sebi pitanje, pa što nam je ovako?

Ovako nam je, jer nam Allah nije darovao sposbnost da možemo rastaviti istinu od nesitine, a nije nam je darovao zato što vjerovatno nemamo prvi sastojak recepta, a to je bogobojaznost.

  •  Treći korak, treći sastojak, također može dobiti samo onaj ko već ima prvi. “O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost darovati, pa ćete istinu od neistine moći rastaviti i preko ružnih postupaka vaših će prijeći i oprostiti vam….”

Kada bi prevodili riječ insan, koja označava čovjeka, mogli bi je prevesti kao zaboravko. Tako taj čovjek, taj zaboravko, ponekad zaboravi na Allahove naredbe i zabrane, pa učini ono što nikako ne bi smio učiniti, grijeh.

Ali isto tako, ako bi smo prevodili riječ El-Gaffar, koja označava jedno od 99 lijepih Božijih imena, mogli bi je prevesti kao Onaj koji mnogo prašta.

Oprost je velika Allahova dobrota, prema čovjeku. Zato braćo vjernici, braćo muslimani, požurimo u okrilje Allahove milosti i oprosta, sa našim pokajanjem. Oni kojima se Allah smiluje i oprosti im njihove grijehe, oni su zaista uspjeli, a oni koji svoje pokajanje budu odgađali, pa ih prije nego se pokaju smrt sustigne, oni su zaista veliki nesretnici i gubitnici.

I na samom kraju ove hutbe poslušajmo kako je Allah dž.š. podučavao Musa a.s. Kaže Allah dž.š. Musa a.s.:

 „Podučit ću te pet riječi koje su stubovi vjere:

  1. Sve dok znaš da Moje carstvo nije prestalo, nemoj ostavljati pokornost Meni;
  2. Sve dok znaš da se Moje riznice nisu ispraznile, nemoj se brinuti za svoju opskrbu;
  3. Sve dok znaš da tvoj neprijatelj (šejtan) nije umro, nemoj biti siguran od njegovog napada i nemoj se prestati boriti sa njim;
  4. Sve dok nisi siguran da sam tebi oprostio, nemoj koriti griješnike;
  5. Sve dok ne uđeš u Moj džennet, nemoj biti siguran od Moje zamke.“

Gospodaru moj! Daj nam na ovome svijetu dobro, a i na budućem svijetu dobro i sačuvaj nas od vatre. Amin!!!