Vukovijanac, novi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija!

Danas 31.10. 2020. godine u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji upriličen je ispraćaj u penziju galavnog imama MIZ Kalesija Enver ef. Alića, i upriličena inauguracija novog glavnog imama MIZ Kalesija Muharem ef. Mešanovića.

Enver ef. Alić je bio glavni imam MIZ Kalesija od 1990-2020. godine i u tom periodu dao veliki doprinos u radu MIZ Kalesija, kao i cijele IZBiH.

Na njegovo mjesto dolazi Muharem ef. Mešanović, imam džemata Prnjavor, a i džematlija džemata Vukovije Donje, a dekret o postavljenju mu je danas uručio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Muharem Mešanović, sin Habibov, rođen je 25.9.1968. godine u Vukovijama Gornjim, općina Kalesija.

Osnovno obrazovanje stekao je u Vukovijama Gornjim, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1987. godine. Diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu 1994. godine.

Od 1992–1995. godine radio je kao imam u džematu Rainci Gornji, a od 1995. godine radi u džematu Prnjavor. Niz godina bio je angažiran kao vjeroučitelj u Mješovitoj srednjoj školi „Kalesija“. Višestruko je nagrađivan za svoj mualimski rad.

U periodu 2010–2015. godine, s vidnim uspjehom, obavljao je funkciju predsjednika Medžlisa IZ Kalesija. U tom periodu inicirao je i vodio projekt gradnje Mektepskog centra u Dubnici.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Ovom prilikom džemat Vukovije Donje se zahvaljuje Enver ef. Aliću za nesebičnu podršku u radu našeg džemata. Takođe džemat Vukovije Donje koristi priliku da čestita Enver ef. Aliću zasluženu penziju, a Muharem ef. Mešanoviću mjesto glavnog imama MIZ Kalesija.

Molimo Allaha dž.š. da obojici da dug život, dobro zdravlje, i puno sreće i uspjeha u daljem životu.