O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 16. oktobar 2020.  gregorijanske godine, odnosno 29. safer 1442. hidžretske godine.

Allah dž.š. u 46. kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ ۖ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ

“O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da činite ono što će vam život osigurati; i neka znate da se Allah upliće između čovjeka i srca njegova, i da ćete se svi pred Njim sakupiti.” (El-Enfal, 24.)

Braćo, kad god čujete Božije riječi “O vjernici” dobro se skoncentrišite i dobro poslušajte, i budite ponosni što spadate u ovu kotegoriju,  jer Vladar svih svjetova ima nešto važno da kaže upravo vama.

“O vjernici odazovite se Allahu i Poslaniku”

“Odazovite se” na arapskom se kaže “istedžibu”, a od ove riječi potiče nama dobro poznata dževab. Tako naš narod kaže: “Doći će vrijeme kad ćeš i ti dževab dati.” Tj. doći će vrijeme kad ćeš odgovarati za svoja djela. Shodno ovim narodnim riječima ovaj dio kur’anskog ajeta možemo razumjeti i kao da nam Allah kaže: O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku, prije nego što bude kasno.

Poslanik a.s. kaže: “Iskoristi pet stvari prije drugih pet: mladost prije starosti, zdravlje prije bolesti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti i život prije smrti.”

Onaj ko iskoristi prvih pet stavri, imat će opravdanje, imat će otvorena vrata, kod Allaha kada nastupi drugih pet. Onaj ko je klanjao, postio, ko je bio zahvalan i pokoran Allahu,  dok je bio mlad i zdrav moći će reći Allahu oprosti što nisam u stanju sada postiti, što nisam u stanju sada u džamiju ići. Onaj ko je dijelio dok je imao, moći će, podići svoje ruke i zamoliti Allaha da mu pomogne onda kada ga siromaštvo potrefi.

Zato dragi braćo, odazovimo se Allahu, budimo pokorni Allahu dok još nije kasno, dok još imamo izbora, jer kad dođe trenutak dževaba, onda je sve kasno što si radio radio, radio si. A kada će on doći zna samo Allah.

“O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da činite ono što će vam život osigurati

Jedan čovjek je došao u neko mjesto i vidio da su kaburovi u tom mjestu veliki, ali je na nišanima pisalo: živio dan, živio dva dana, tri dana…Ta pojava mu je bila čudna pa je upitao mještane: “Kako to toliko kratko živjeli, a tako veliki kaburovi?” Pa su mu rekli: “Ovdje je običaj da se na nišanima napiše samo da se živjelo onoliko dana koliko se u životu bilo sretno i zadovoljno.” Kada je to čuo ovaj čovjek reče: “Ako ja ovdje umrem napišite umro, a nije ni živio.”

Neki islamski učenjaci kažu da se ovim dijelom ajeta “ono što će vam život osigurati” misli na Kur’an. Kur’an je knjiga upute, savjeta i propisa. Kur’an je putokaz i vodilja vjerniku kroz život. Onaj ko se drži tog uputstva, on živi život pun sreće, zadovoljstva i blagostanja. Dok onaj ko se ne drži tog uputstva on je nezadovoljan, nesrećan, depresivan…kratko rečeno živi mrtvac. On živi, a jadnik ne zna da je mrtav.

Jedan naš brat, koji je u svojoj prošlosti radio sve i svašta, koji obigrao što bi naš narod rekao i Unu i Drinu, narodski rečeno “iživio se”, došao je hvala Allahu tobe, odazvao se Allahu i Poslaniku, i nakon samo nekoliko dana života, nakon odazivanja, nakon vladanja po uputama Kur’ana, kaže on meni u džamiji: “Moj efendija, nisam ni znao kako je ovdje lijepo. Ne bi dao ova dva – tri dana, za čitav onaj prijašnji život.”

Allah dž.š. u suri El-Asr kaže: “Tako mi vremena! Doista su svi ljudi na gubitku, osim onih koji vjeruju, čine dobra djela, i koji jedni drugima preporučuju istinu i strpljenje.”

Poslanik a.s. kaže: „Čudno je stanje vjernika, sve što mu se desi dobro mu je, i to samo vjerniku, nikom drugom. Ako ga zadesi kakva sreća, zahvali se i bude mu dobro; ako ga zadesi kakva nesreća strpi se, pa mu, opet, bude dobro.“

„O vjernici… i neka znate da se Allah upliće između čovjeka i srca njegova, i da ćete se svi pred Njim sakupiti.“

Draga braćo, ove kur’anske riječi nas upozoravaju da je Allah bliži čovjeku nego njegovo srce. Ove kur’anske riječi nas upozoravaju da očistimo svoje srce od svega sa čim Allah nije zadovoljan, prije nego se Allah uplete između nas i našeg srca, a tad će biti kasno za bilo kakav popravak. Ove kur’anske riječi nas upozoravaju da Allah zna sve tajne srca.

Zapamtite u srcu može biti samo jedna ljubav: ili ljubav prema Allahu ili ljubav prema dunjaluku. Onaj ko voli Allaha on Mu se odazove, dok onaj ko voli dunjaluk on se odaziva dunjaluku. A znajte braćo da su naši ezani Allahovi pozivi nama. Ove kur’anske riječi nas upozoravaju da je Allah vlasnik naših srca, i da ih On okreće onako kako On hoće. Onome ko zasluži Allah učini da njegovo srce zavoli pravi put, a onome ko ne zasluži, ko se oholio, ko je propustio bezbroj prilika, Allah dž.š. ga zaokupi dunjalučkim brigama, tako da on postane slijep na prilike koje mu se ukazuju.

Zbog toga se prenosi da je Poslanik a.s. učio, što znači da je preporučeno da i mi učimo sljedeću dovu: „O Ti Koji upravljaš srcima, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!“ Amin!!!