O vjernici, Allah će vas dovoditi u iskušenje…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 31. januar 2020.  gregorijanske godine, odnosno 06. džumadel uhra 1441. hidžretske godine.

Allah dž.š. u 39. Kur’anskom pozivu vjernicima kaže:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَيَبْلُوَنَّكُمُ اللَّهُ بِشَيْءٍ مِّنَ الصَّيْدِ تَنَالُهُ أَيْدِيكُمْ وَرِمَاحُكُمْ لِيَعْلَمَ اللَّهُ مَن يَخَافُهُ بِالْغَيْبِ ۚ فَمَنِ اعْتَدَىٰ بَعْدَ ذَٰلِكَ فَلَهُ عَذَابٌ أَلِيمٌ

“O vjernici, Allah će vas dovoditi u iskušenje sa divljači koja će biti na dohvat ruku vaših i kopalja vaših – da Allah ukaže na onoga koji Ga se boji kad ga niko ne vidi. A onoga ko i poslije toga nasilje učini čeka bolna patnja.” (El-Maide, 94.)

Život je iskušenje. Allah čovjeka iskušava na razne načine. Jedne iskušava sa zdravljem, druge sa bolešću; jedne iskušava sa potomstvom, druge sa neplodnošću; jedne iskušava sa visokim društvenim položajem, druge sa niskim duštvenim položajem; jedne iskušava sa snagom, druge sa slabošću; jedne iskušava sa  bogatstvom, druge sa siromaštvom…

Sva ova iskušenja ostavljaju na čovjeku određeni trag, bez obzira bila ona dobra ili loša. Ako su dobra čovjek se uzoholi i posili,a ako su teška, loša, onda on pada u depresiju, tugu, samoponižavanje. A ono što je zajedničko i jednim i drugim jeste da krše Allahove propise. I jedni i drugi rade nešto sa čim Allah nije zadovoljan.

 A vjernik? Vjernik je u svakom ternutku svejstan da ga Allah posmtra, i da ništa ne mož uraditi, a da ga On neće vidjeti i za to pitati. Zbog toga se pravi vjernik trudi da poštuje Allahove propise i da radi samo ono sa čim je On zadovoljan. Za takve vjernike Poslanik a.s. kaže: “Čudno je stanje vjernika, zaista je za njega uvijek dobro, a to nema niko osim vjernik. Ako ga zadesi nešto lijepo, zahvali se Allahu, pa bude dobro, a ako ga zadesi nekakva nedaća, on se strip, pa mu opet bude dobro.“

“O vjernici, Allah će vas dovoditi u iskušenje sa divljači koja će biti na dohvat ruku vaših i kopalja vaših…”

Mnogi Arapi i pripadnici drugih nacija su živjeli od lova, tako da Kur’an i sunnet razmatraju ovu temu, kao i islamski pravnici koji su objašnjavali šta je zabranjeno, a šta dopušteno što se tiče lova.

Jadan od Alllahovih propisa, vezanih za lov, jeste da je zabranjeno ubiti, loviti, životinju,  onoj osobi koja obuče ihrame (hadžska odjeća). Poslanik a.s. jedne prilike upitan, šta smije ubiti hodočasnik, pa je odgovorio: “Zmiju, škorpiona, miša, gavrana može gađati, ali ne i ubiti, psa koji ujeda, lunju (vrsta sokola) i divlju zvijer koja napada.”

Zbog ovolike važnosti lova Allah dž.š. je upravo u ovim teškim trenucima, kada je zabranjen lov, iskušavao vjernike, hadžije, šaljući im lahku lovinu. Oni koji bi odustali od tog lova dokazali bi svoju vjeru, dok oni koji bi lovili smatrajući da ih niko neće vidjeti, pokazali bi slabost svoje vjere.

Njima je u to doba iskušenje bio lov, a nama je danas mito i korupcija? Allah je njih iskušavao sa divljači, a nas danas iskušava sa cenerom, cvancikom, feslijašom… Čuvajmo se lahke zarade, zarade koju ćemo dobiti ako zažmirimo, i tako ne radeći savjesno posao koji nam je povjeren. Čuvajmo se mita i korupcije, jer je Allahov Poslanik a.s. je rekao:„Svako tijelo koje se hranilo mitom i korupcijom će biti najpreće da uđe u vatru!“ Ashabi upitaše: „O Allahov Poslaniče a šta je to ‚essuht’?“ On im reče: „Korumpiranost u odlukama!“

Allahov Poslanik a.s. u sljedećem hadisu nam pojašnjava da su isti i oni koji daju i oni koji primaju mito, pa kaže: „Onaj ko daje i onaj ko prima mito će u vatru!“

“…da Allah ukaže na onoga koji Ga se boji kad ga niko ne vidi.”

Mnogo puta ćemo čuti kada neko kaže uzmi, uradi, niko ne vidi. Znajmo da je to samo jedno od Allahovih iskušenja, kojima on želi da ukaže na one koji su na pravom putu, a i na one koji su na stranputici. Allah je onaj koji sve vidi, sve čuje i sve zna, bez obzira radili mi to javno ili tajno.

“A onoga ko i poslije toga nasilje učini čeka bolna patnja.”

Gospodaru učini nas od onih koji će poštovati Tvoje propise i čija će zarada biti halal. Gospodaru sačuvaj nas bolne patnje. Amin!!!