I Kulin ban je iz Vukovija!!!

29. avgusta 1189. godine napisana je Povelja Kulina bana. Tim povodom je danas u Kalesiji upriličena manifestacija „Dani Povelje 2019.“ Nermin Hodžić, akademski glumac, iz džemata Vukovije Donje, je danas oživio Kulin bana šetajući gradom i čitajući Povelju koja glasi:

 „U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

 Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.“

O značaju Povelje bana Kulina govorio je i profesor historije Damir Bošnjaković, koji je ukazao da ovaj dokument ima višestruku vrijdenost za Bosnu i njen narod.

“Povelja Kulina bana je napisana 29. augusta 1189. godine u kancelariji bosanskog bana Kulina, a pisao je pisar Radoje, koji je važio za najvažnije pisare. Povelja ima višestruki značaj, Prvi značaj je taj da je pokazataj postojanosti države BiH, diplomatsku i političku vaznost. Druga važnost je ekonomska, jer Povelja govori o slobodi trgovine po Bosni Dubrovačkih trgovaca. Treća važnost je što je pisana autohtonim, domaćim bosanskim pismom bosančicom”, navodi Bošnjaković.