O vjernici, budite oprezni…

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 22. mart 2019.  gregorijanske godine, odnosno 15. redžeb 1440. hidžretske godine.

  1. marta ove godine u Višegradu se desilo postrojavanje i okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta. Pokreta koji je ne u tako davanoj historiji pobio na desetine hiljada nedužnih ljudi, kako muslimana tako i nemuslimana.

Samo nekoliko dana nakon ovog četničkog orgijanja u Višegradu pojavio se snimak u kojem jedan mladić, očito zaražen četničkom ideologijom, zaražen mržnjom prema drugom i drugačijem, maltretira jednog bošnjačkog povratnika u Prijedor, i tjera ga da skine grb BiH sa svog kamiona i tjera ga da keže:  „Izvinite, Srbi u Prijedoru, što sam lijepio zastavu BiH na prikolicu. Neću nikad više i poštujem Republiku Srpsku i Milorada Dodika“.

I opet samo nekoliko dana kasnije u medijima se pojavljuje jedan od imama iz Bosanske Krupe, koji kaže da je dobio prijetnje smrću. Izvjesni bolesnik napisao je imamu sljedeće:  „Silovao bih ti kćerku i ženu u džamiji, a ti kao pas zavezan da gledaš. Onda bih te zaklao i zapalio džamiju“.”Trebalo bi bar prepoloviti broj muslimana u svijetu, jer islam je zlo. Treba vam izmisliti neku bolest kao što je HIV u Africi, pa da krepajete i djeca da vam crkavaju…Samo, pored mene nema muslimana, sve su četnici. Treba mi gomila Turaka da pucam po njima i bacim bombe.”

I tek kad pomisliš da ovakvi bolesnici žive samo kod nas na Balkanu, dogodi se teroristički napad u Novom Zelandu, gdje čovjek opet zaražen četničkim virusom, četničkom ideologijom, dođe i pobije u džamiji na namazu 50 muslimana. I tek onda shvatiš da je ovaj virus, ova bolest globalnog, a ne lokalnog karaktera. I tek onda shvatiš da se lijek za ovu bolest nalazi u dvadeset i trećem kur’anskom pozivu vjernicima gdje Uzvišeni Allah dž.š. kaže: „O vjernici, budite oprezni i nastupajte ili u četama ili svi odjednom.“ (En-Nisa, 71.)

 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا خُذُوا حِذْرَكُمْ فَانفِرُوا ثُبَاتٍ أَوِ انفِرُوا جَمِيعًا

Draga braćo, ako želimo da nam se ne dogodi još jedan genocid, ako ne želimo da nam se dogodi još jedna Srebrenica, ako ne želimo da se i nama dogodi ono što se dogodilo bošnjačkom povratniku u Prijedor, ako ne želimo da se ispune prijetenje koje su upućene imamu iz Bosanske Krupe, onda se moramo napokon probuditi iz sna u kojeg smo počeli polahko tonuti, moramo biti maksimalno spremni (psihički, fizički, intelektualano, ekonomski) kako bi zaštitili svoja prava na svaki legalan način, jer ćemo u protivnom biti ponovo ubijani, masakrirani, ponižavani, šutani, spaljivani, silovani, premiještani iz grobnice u grobnicu i tako dalje.

Vjernik sebi ne smije dozvoliti dva puta istu grešku, jer Poslanik a.s. kaže: “Mu’min (vjernik) ne smije biti ujeden iz iste rupe dva puta!”

Draga braćo, pored poziva na konstantnu spremnost i opreznost, Uzvišeni Allah nam poručuje da se protiv neprijatelja moramo boriti svi zajedno, džematile, a ne pojedinačno, jer Allah dž.š. kaže: “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Al-Imran, 103.)

Poslanik a.s. kaže: ”Drži se džemata (zajednice), jer uistinu vuk jede izdvojenu ovcu!“

Imao otac sedam sinovai na samrti ih sve okupi i reče im: “Uzmite svi po jedan štap i pokušajte da ga slomite!”

Svaki sin slomi svoj štap bez muke. “A sada mi dajte tih sedam štapova.”

Otac zaveza svih sedam štapova užetom i reče: “A sada da vidim ko će ovo slomiti!”

Svaki sin pokuša da slomi sedam štapova povezanih zajedno, ali ni jednom to nije uspjelo. “Zapamtite pouku, reče otac. “Budete li zajedno, niko vam ništa neće moći”

Ubrzo, otac je i umro.

Nakon što su sahranili oca braća svratiše u kafanu. Svima koje su zatekli objašnjavali su kako im je otac bio mudar i nudili da pokušaju da slome sedam štapova povezanih zajedno. Ljudi su pokušavali, ali nikome to nije uspjelo.

 

Dosadi vlasniku kafane njihovo hvalisanje, te on uze štapove, razveza uže i slomi svaki štap jedan po jedan, za tim reče:

 

“Imam i ja pouku za vas. Nije snaga štapova u tome što su jedan uz drugoga, već u užetu koji ih drži zajedno”.

 

Draga braćo, uže koje bi nas trebalo držati zajedno jeste spremnost, borba, da čuvamo i očuvamo, našu domovinu, našu vjeru, čast i slobodu, jer čovjek bez domovine, vjere, časti i slobode, je mrtav čovjek.

 

Allahu, ko bude želio islamu i muslimanima učiniti dobro, Ti to od njega primi i nagradi ga, a ko bude želio islamu i muslimanima zlo, učini da se njegovo zlo njemu vrati, neka njegove zle slutnje budu uzrokom njegove propasti i uništi ga kao što si uništio Ad i Semud! Amin!!!