Džemat Vukovije Donje: Primopredaja dužnosti novom džematskom odboru

U petak, 4. januara 2019. godine, u džematu Vukovije Donje izvršena je primopredaja dužnosti novoizabranom džematskom odboru.

Izbori u Islamskoj zajednici za članove džematskih odbora održani su 7. decembra 2018. godine. Na izborima su birani članovi Skupštine Medžlisa IZ Kalesija, delegati u tijelo koje bira sabornike, kao i članovi džematskih odbora. Nakon sprovedenih izbora u džematima Medžlisa Islamske zajednice Kalesija birački odbori su izvršili prebrojavanje glasova, a kandidati sa najviše osvojenih glasova su dobili u emanet mandatni period vođenja džemata od 2018. do 2022. godine.

U periodu od sprovođenja izbora do danas, u džematima Medžlisa IZ Kalesija pripremani su završni godišnji izvještaji o radu kako bi primopredaje dužnosti novoizabranim džematskim odborima bile sprovedene na vrijeme.

Primopredaja dužnosti u džematu Vukovije Donje, 4.1.2019. god.

Prvi džemat na području Medžlisa IZ Kalesija koji je, čak i prije verifikacije izbora od strane Okružne i Glavne izborne komisije, uspješno odradio završne izvještaje jeste džemat Vukovije Donje. Tim povodom je džematski odbor džemata Vukovije Donje, koji je još uvijek u tehničkom mandatu, organizovao primopredaju dužnosti novoizabranom džematskom odboru ovog džemata.

U petak, 4. januara, nakon akšam-namaza, u prostorijama Mektebske sobe u džematu Vukovije Donje izvršena je primopredaja dužnosti. Članovi džematskog odbora u mandatnom periodu 2014-2018., predvođeni predsjednikom džematskog odbora Mujom Jukanovićem, prezentovali su svoj četverogodišnji rad. Na početku nesvakidašnje svečanosti sve prisutne je, u ime džematskog odbora, poselamio Mujo Jukanović, aktuelni predsjednik, a potom je detaljnu analizu i presjek svega urađenog u džematu Vukovije Donje u protekle četiri (4) godine napravio Admir Mustafić. Prezentovani su projekti koji su realizovani, koji su započeti i u narednom periodu treba da se završe, kao i projekti koji su planirani a čija realizacija se očekuje u skorije vrijeme. Pored prezentacije projekata i rada, podnesen je i detaljan finansijski izvještaj o radu.

Primopredaji dužnosti novoizabranom džematskom odboru džemata Vukovije Donje je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, koji je u svom obraćanju pohvalio organizaciju primopredaje ističući da nikada ranije nije prisustvovao sličnom činu primopredaje emaneta vođenja džemata. Glavni imam je, u svom kraćem obraćanju, čestitao članovima džematskog odbora džemata Vukovije Donje u periodu 2014-2018., naglasivši kako je to bio tim ljudi koji je svjesno i savjesno vodio džemat, a njihov stepen ozbiljnosti i predanosti poslu rukovođenja džemata dokazao je i čin svečane primopredaje. Enver ef. Alić je novoizabranom džematskom odboru džemata Vukovije Donje poželio uspješan i plodonosan rad u narednom periodu.

Primopredaja dužnosti u džematu Vukovije Donje, 4.1.2019. god.

Članovi novoizabranog džematskog odbora džemata Vukovije Donje su se zahvalili džematskom odboru koji je vodio brigu o džematu u periodu od 2014. do 2018. godine. Također, novoizabrani članovi džematskog odbora džemata Vukovije Donje su naglasili da će u svom mandatu nastaviti plodonosnim putem svojih prethodnika i da će u svom radu nastaviti s realizacijom projekata i akcija koje su od koristi za džemat i Zajednicu.

Na kraju svečanosti dodijeljene su zahvalnice i priznanja “prijateljima džemata”, a novoizabranom džematskom odboru su predati ključevi od vakufske imovine.

U narednom periodu, kada Okružna izborna komisija potvrdi i verifikuje rezultate izbora, u svim džematima će se održati konstituirajuće sjednice džematskih odbora na kojima će se izabrati predsjednici džematskih odbora, te će uslijediti i primopredaje dužnosti koja je već uspješno sprovedena u džematu Vukovije Donje.