Hadis dana: Pokajanje ubice

Ebu Seid Sa’d b. Malik b. Sinan el-Hudri, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Davno prije vas bio je jedan čovjek koji je ubio devedeset devet osoba, pa je pitao za najučenijeg čovjeka na svijetu, te su ga uputili na jednog monaha – isposnika.(1) On ode do spomenutog monaha i kaza mu da je ubio devedeset devet osoba, pa ga onda upita da li za njega ima oprosta od Allaha. Monah mu odgovori da za njega nema oprosta, a čovjek se na to podiže i ubi monaha, čime napuni stotinu ubijenih. Zatim je ponovo upitao za najučenijeg čovjeka na svijetu, pa ga uputiše na jednog učenjaka kojem je otišao i ispričao da je ubio stotinu ljudi, a zatim ga upitao da li za njega ima pokajanja. Učenjak na to reče: ’Svakako, a ko te može spriječiti da se pokaješ? Idi u tu i tu zemlju, u njoj žive ljudi koji iskreno Allahu robuju, pa im se i ti pridruži u robovanju Njemu, i nipošto se ne vraćaj u svoju sredinu jer je ona pokvarena.’ Čovjek se uputi ka toj zemlji, ali negdje na pola puta zadesi ga smrt. I tada oko njega nastade spor između meleka milosti i meleka kazne. Meleki milosti rekoše: ’On je došao kao pokajnik od grijeha i srcem svojim predan Uzvišenom Allahu.’ Meleki kazne rekoše: ’On nikada nije učinio nijedno dobro djelo.’ Tada melekima stiže jedan drugi melek, u ljudskom liku, kojeg oni uzeše za sudiju koji će im presuditi. Melek sudija reče: ’Izmjerite rastojanje između jednog i drugog mjesta, pa kojem od njih bude bliži, njemu i pripada.’ Oni izmjeriše rastojanje i ustanoviše da je bliži zemlji u koju je bio krenuo, te ga uzeše meleki milosti.” Muttefekun alejhi: Buhari, 3470, i Muslim, 2766.

U drugoj verziji, koju bilježi Muslim, navodi se: ”Bio je bliži zemlji dobra za jedan pedalj, te je zbog toga pripao njoj.”

U sljedećoj verziji, koju bilježi Buhari, kaže se: ”Uzvišeni Allah naredio je zemlji dobra da se približi, a zemlji grijeha da se udalji, a zatim je rekao melekima: ’Izmjerite razdaljinu između njih.’ Meleki to uradiše i nađoše da je zemlji dobra bio bliži za jedan pedalj, te mu Allah oprosti njegove grijehe.”

U još jednoj Buharijevoj verziji bilježi se: ”I svojim se prsima okrenuo prema njoj.”
_________________________________

(1) Monah – isposnik, pobožnjak iz Benu Israila. U hadisu se jasno naznačava da se ovo desilo poslije uzdizanja Isaa, alejhis-selam, sa Zemlje, jer su monaštvo uveli njegovi sljedbenici, iako im nije bilo propisano, o čemu se govori u 27. ajetu sure El-Hadid.