Uvjet za ispravnost kurbana

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 28. juli 2017.  gregorijanske godine, odnosno 05 . zul ka’de 1438. hidžretske godine.

Nakon što su Adem a.s. i Havva protjerani iz dženneta na Zemlju, poželjeli su imati svoju djecu. Allah dž.š. im je ispunio tu želju, pa Havva poče rađati. Imala je 20 poroda i svaki put kada bi se porodila rodila bi blizance jedno muško i jedno žensko. Tako u jednom od poroda  Adem i Havva dobiše Kabila i njegovu sestru i Habila i njegovu sestru. Adem i Havva su bili sretni zbog blagodati koju im je Allah dao podarivši im dobru i plemenitu djecu.

Nakon što je Havva rodila blizance oni su odrastali pod roditeljskom brigom. Međusobno su se bratski voljeli. Kada su odrasli vidjeli su da život traži rad, marljivost i trud.

Morali su i Kabil i Habil da se trude na ovoj Zemlji u potrazi za opskrbom, dobrom i srećom. Kabil je vidio da zemlja može rađati sjemenje i hranu, pa je postao zemljoradnik živeći od svog poljoprivredničkog posla. Habil je, opet, vidio da je Allah darovao čovjeka sa drugim stvorenjima, kao što su ovce i koze, pa je poželio da uzgaja stoku. Jeli su ono što bi zaradili svojim rukama.

Porodica je živjela u sreći i blagostanju sve dok nije došlo vrijeme za ženidbu. Allah je naredio Ademu da obavijesti svoja dva sina o tome i da naredi Kabilu da uzme Habilovu sestru sebi za ženu, i Habilu da uzme Kabilovu sestru za ženu.

Ovdje treba napomenuti da je na početku čovječanstva bilo zabranjeno za ženu uzeti samo sestru blizankinju, ali kada se čovječanstvo proširilo Allah dž.š. je taj propis dokinuo.

Adem a.s. je prenio sinovima Allahovu naredbu, ali se Kabil usprotivi tome, jer je Kabilova sestra koju je trebao uzeti Habil, bila ljepša od Habilove koju je trebao uzeti Kabil.

I tako, Kabil nije bio zadovoljan ovom podjelom. Ljepota je postala razlogom njegovog protivljenja. On je odbijao da se oženi Habilovom sestrom. Bio je ustrajan u tome.

Sukob između dva brata se pogoršao… Otac je pao u nedoumicu. Šta da radi? Bojao se da sukob ne dovede do nečeg lošeg što Allah ne voli.

Dani su prolazili, a Adem nije znao kako riješiti taj problem, sve dok ga Allah nije uputio na pravedno rješenje između dva zavađena brata, a to je da obojica, i Habil i Kabil, prinesu kurban Uzvišenom Allahu. Onaj od koga Allah primi kurban uzet će sestru koju on želi.

I tako, Habil koji je bio vlasnik stada ovaca kao kurban prinese najboljeg ovna, a Kabil koji je bio poljoprivrednik i imao mnoge usjeve, kao kurban prinese i žrtvova najslabiji usjev koji je imao.

Nakon prinesenog kurbana obojca su počela moliti Allaha da primi od njih njihov kurban. Svaki se nadao da će njegov kurban biti primljen kod Allaha.

Allah je primio kurban dobrog, darežljivog i bogobojaznog Habila, a nije primio Kabilov kurban, zbog toga što je bio neiskren, škrt i nepokoran Allahu dž.š.

Ovakav ishod naljuti Kabila koji ubi svog brata Habila i tako posta jedan od stanovnika vatre.

Allah dž.š. kaže: “Mi smo ti uistinu mnogo dobra dali; Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji; onaj koji tebe mrzi sigurno će bez pomena ostati.” (El-Kewser)

“A klanje kamila smo vam učinili jednim od znakova Allahove vjere, i vi od njih imate koristi; zato spominjite Allahovo ime kada budu u redove poredane, a kada padnu na zemlju, jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi, a i onoga koji prosi; tako smo vam ih potčinili da biste bili zahvalni.” (El-Hadždž, 36.)

Draga braćo, čin klanja deve, krave, ovce ili koze na dane bajrama, u određeno vrijeme, želeći tim činom postići Allahovu blizinu i zadovoljstvo, se naziva kurban ili udhijje.

Riječ kurban doslovno znači približiti se nekome ili nečemu. Onaj koji kolje kurban, tim činom se približava Uzvišenom Gospodaru. Riječ “udhijje” doslovno znači žrtva. Kurban koji koljemo jeste žrtva koju prinosimo svome Gospodaru iz zahvalnosti za blagodati koje nam je dao. Ovim činom mi pokazujemo da smo za ljubav svog Gospodara spremni žrtvovati svoj najbolji imetak i da smo spremni na odricanje.

Draga braćo, ako od mnoštva krava, ovaca, koza… koje nama je Allah dao kao blagodat, mi izaberemo za kurban onaj koji nam se najmanje sviđa, koji nema mlijeka, koji ne može ostati steona ili sjajna, koji je mršav, ružn, šepav, bolestan…, koji ne odgovara ni nama samima; šta mislite da li će nam ga dragi Allah primiti? Da li je to ta žrtva i ljubav koju Allah od nas traži?

Poslanik a.s. je žrtvovao za kurban najbolje što je imao, a ne ko mi najgore što imamo (ako ne može ni u šta može u kurban), i time nam pokazao da, ako želimo naklonost i bliskost svoga Gospodara, onda  za Njega žrtvujemo kvalitet, a ne škrtost..

Allah dž.š. kaže: “O vjernici udjeljujte lijepe stvari koje stičete, …ne izdvajajte ono što ne vrijedi da biste to udjelili – kad ni vi sami to ne biste primili, osim zatvorenih očiju. I znajte da Allah nije ni o kome ovisan i da je hvale dostojan.”(El-Bekara, 267.)

Braćo, iz ovog kazivanja o Habilu i Kabilu, iz ovih Kur’anskih ajeta i hadisa, jasno se vidi šta je to kurban, a šta pasmina, zbog toga vas molim, da od naših kurbana ne pravimo cirkus, već djelo koje će nas približiti Allahu dž.š. i spasiti od džehennemske vatre.

Poslanik a.s. je rekao: ”Najdraži kurban Uzvišenom Allahu jeste onaj koji je najvredniji i onaj koji je najdeblji”  tj. bez ikakvih mahana.

“Doista se djela vrednuju prema namjerama i doista će svaki čovjek dobiti ono što je naumio.“

Poslanik a.s. je  govorio: “Zbijte safove, poravnjajte ramena, popunite praznine, ne ostavite mjesta za šejtana, blago dotičite ruke svoje braće klanjača; ko sastavi saf, neka ga Allah sastavi sa Sobom, a ko prekine saf, neka ga Allah od Sebe odvoji!”