Premijerno izvođenje ilahije “Devet heroja” – PRELIJEPO (VIDEO)

Mustafa Isaković, poznati interpretator ilahija priprema projekt pod nazivom “Devet Heroja”.

Riječ je o kasidi posvećenoj devetorici heroja Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata, među kojima su general Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić, Enver Šehović. Kasidu prati kratki dokumentarni film posvećen bosanskim gazijama.

Inače, Isaković je široj bh. javnosti poznat i po tome što je predstavljao BiH u jednoj od najpopularnijih televizijskih emisija posvećenih takmičenju u najboljoj interpretaciji i izvođenju ilahija i kasida, Munshid Al-Shariqah, koje se održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Projekt “Devet Heroja” je ideja o kojoj razmišljam duže vrijeme, a na čijoj realizaciji aktivno radim u posljednjih godinu i pol dana. Tada sam se javio mome prijatelju, autoru brojnih tekstova ilahija i kasida, Dževadu Ibrahimoviću koji je rodom iz Kozluka, a nastanjen je u Švicarskoj. On je i autor teksta za ovu kasidu sa čijom ekranizacijom počinjemo ako Bog da u subotu, 8. jula. Scenario i režiju za ovaj spot potpisuje gospodin Sulejman Muratović. Snimanje će trajati šest dana. Projekt je u svakom smislu zahtjevan, ali uz Božiju pomoć pravimo antologijsku stvar – kaže za INS Mustafa Isaković.

On smatra da heroji poput Nanića i ostalih zaslužuju da se o njima mnogo više zna. Posebno mladi. Sjećanje na ove velikane države BiH, kao veli, ne smije da izblijedi.

– Bosna i Hercegovina je mala zemlja sa burnom historijom. Mi smo jedini evropski narod nad kojim je izvršeno deset genocida. Upravo to je i bio moj motiv za pokretanjem ovakvog projekta, pokušati dati doprinos podizanju svijesti kod našeg naroda o vrijednosti onih zbog kojih mi danas imamo svoju državu, slobodu i sve što s time ide. Poražavajuće su činjenice o našem odnosu prema herojima konkretno. I sâm sam bio od onih koji nisu unazad godinu dana znali nabrojati njih devet koliko ih je posthumno odlikovano najvećim ratnim odličjem Armije RBIH, Ordenom heroja oslobodilačkog rata – govori Mustafa.

Kaže da je sebeb da se ovom tematikom počne baviti bio rahmetli Jasminko Beširović, mladi imam koji je prije nekolikog godina iznenada umro.

– Stoga sam osjećao i moralnu obavezu da nešto po tom pitanju uradim. Ako Bog da, cilj ovog projekta je da svako onaj ko pogleda film zna prvenstveno nabrojati ih. Da se potrudi pa da nešto o njima nekada pročita itd. General Izet Nanić, Hajrudin Mešić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Adil Bešić, Nesib Malkić, Enver Šehović – svi su oni za nas podjednako važni iz prostog razloga; kada su naslutili šta se sprema našoj domovini, ostavili su svoje pozicije, komoditet, jer su mnogi bili na funkcijama po inozemstvu. došli su da pomognu svome narodu. Upravo zbog toga, ovo je jedan skroman doprinos koji će, nadamo se uz Božiju pomoć polučiti dobre rezultate – naveo je Isaković.

 Novi projekti

– Moja drastična promjena kada se radi u interpretiranju ilahija i kasida desila se nakon moga boravka u UAE, SHARJAH 2015., na Svjetskom takmičnju izvođača ilahija i kasida gdje sam između šesnaest država bio jedini predstavnik BIH. Dolje sam boravio mjesec dana, stekao dragocjeno iskustvo. Sada aktivno radim na svome prvom solističkom albumu ilahija i kasida “MILOST SVJETOVIMA”, koji bi trebao ako Bog da biti završen do kraja ove godine. Također, u planu su i drugi projekti o kojima ćemo nekom drugom prilikom ako Bog da! – kazao je Isaković.

Uživajte u ilahiji: