Kako osjetiti ljepotu vjere?

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 21. juli 2017.  gregorijanske godine, odnosno 27 . ševval 1438. hidžretske godine.

Allahov Poslanik a.s. je rekao: “Kod koga se nađu tri stvari osjetit će slast imana: da mu Allah dž.š. i Njegov Poslanik budu draži od svega drugog; da voli čovjeka samo u ime Allaha; da mrzi povratak u nevjerstvo (kufr), nakon što ga je Allah dž.š. od toga spasio – kao što mrzi da bude bačen u džehennemsku vatru.”

 

  1. Da mu Allah dž.š. i Njegov Poslanik budu draži od svega drugog

Allah dž.š. kaže:

قُلْ إِن كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُم مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّىٰ يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ ۗ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ

“Reci: Ako su vam očevi vaši, i sinovi vaši, i braća vaša, i žene vaše, i rod vaš, i imanja vaša koja ste stekli, i trgovačka roba za koju strahujete da neće prođe imati, i kuće vaše u kojima se prijatno osjećate – miliji od Allaha i Njegova Poslanika i od borbe na Njegovom putu, onda pričekajte dok Allah svoju odluku ne donese. A Allah grešnicima neće ukazati na pravi put.”  (Et-Tevba, 24.)

 

“Vjerovjesnik treba da bude preči vjernicima nego oni sami sebi, a žene njegove su – kao majke njihove. A srodnici, po Allahovoj Knjizi, preči su jedni drugima od ostalih vjernika i muhadžira: prijateljima svojim možete oporukom nešto da ostavite. To u Knjizi piše.” (El-Ahzab, 6.)

Braćo, voljeti Allaha i Njegovog Poslanika ne ogleda se u našem imenu ili izjašnjavanju, kao muslimani, već u našim djelima.

Braćo, mnogi od nas imaju ukućane, rođake, prijatelje, koji ne klanjaju, ne poste, ne uče Kur’an. Mnogi od nas imaju ukućane, rođake, prijatelje, koji piju ili prodaju alkohol, koji se kockaju ili na neki drugi način omogućavaju kockanje, koji se drogiraju ili prodaju drogu. Mnogi od nas imaju ukućane, rođake, prijatelje, koji lažu, psuju, vrijeđaju, uznemiravaju, ali bez obzira na ovo mi ne marimo za to. Ali bez obzira na sve ove grijehe mi i dalje sjedimo i smijemo se sa njima, ne dajući im nikakav savjet. A onda nakon svega toga mi kažemo da volimo Allaha i Poslanika. Koga to mi braćo lažemo?

Braćo, onaj ko voli Alalha i Poslanika on svakodnevno naređuje, preporučuje, dobro (namaz, post, Kur’an), a odvraća od zla (alkohol, kocka, droga, laž, uznemiravanje…) Onaj ko voli Allaha i Poslanika on sebi ne može dopustiti da se hrani i koristi novcem od prodaje alkohola, droge, od kocke, kao i drugh harama.

Allah dž.š. nam poručuje: „I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da oni sami sebe zaborave; to su pravi griješnici.“ (El-Hašr, 19.)

 

 

  1. Da voli čovjeka samo u ime Allaha

Voljeti nekoga u ime Allaha znači voljeti bez interesa. Voljeti nekoga u ime Allaha znači voljeti ga zato što je pripadnik islama, a ne zato što je rođak, zemljak, poznanik. Kaže šejh Muhammed Hassan: “Ko voli i mrzi radi Allaha, daje i uskraćuje radi Njega, taj je upotpunio vjerovanje. Vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima. Kako je lijepa, blaga i čista ljubav u ime Allaha! Oduševim se svaki put kada čitam hadis Allahova Poslanika a.s. u Muslimovom Sahihu: Biti će rečeno na Sudnjem danu:’Gdje su oni koji su se voljeli radi Moje Uzvišenosti?’ Danas ću ih staviti u Svoj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga.“

Allah dž.š. kaže: „Nećete naći one koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan da vole one koji ne vjeruju, čak iako su im očevi ili sinovi ili najbliži rod.“ (El-Mudžadela, 22.)

U Bici na Bedru, Ebu Bekrov sin se borio na strai mušrika. Preživio je bitku i kasnije prihvatio islam. Jednog dana, nekolio godina nakon bitke, on reče ocu svome: „Babo, vidio sam te na borbenom polju i mogao sam te ubiti, ali zbog moje ljubavi i poštovanja prema tebi nisam to mogao učiniti.“ Ebu Bekr mu na to odgovori: „Sine moj, tako mi Allaha, ja tebe nisam vidio, ali da sam te vidio, sigurno bih te ubio, jer si ti u to vrijeme bio među nevjernicima.“

 

  1. Da mrzi povratak u nevjerstvo (kufr), nakon što ga je Allah dž.š. od toga spasio – kao što mrzi da bude bačen u džehennemsku vatru

Braćo, kao što se trebamo svakodnevno zahvaljivati na blagodati vjere koju nam je Allah dao, isto tako treba da mrzimo povratak u nevjerstvo, kao i sva ona djela koja vode ka nevjrstvu. Nezamislivo je govoriti da smo muslimani, a opet psovati Boga i druge islamske svetinje. Nezamislivo je govoriti da smo muslimani, a sumnjati u život nakon smrti, Sudnji dan, džennet, džehennem, riječi Kur’ana i sahih hadisa…Nezamislivo je govoriti da smo muslimani, a kada vidimo i čujemo da neko čini neki od gore navedenih grijeha (npr. psovanje Boga) to popratiti sa osmjehom na licu.

Poslanik a.s. kaže: „Ko vidi ružno djelo neka ga ukloni rukom, a ako ne može rukom, onda jezikom, a ako ne može ni jezikom, neka ga srcem prezire, ovo posljednje je najslabiji stepen imana.“

 

I na samom kraju da se zaključiti da slast imana znači osjećati zadovoljstvo kod izvršavanja naredbi, podnositi teškoće u sticanju Allahovog dž.š.  zadovojstva i tome davati prednst nad dunjalučkim užicima.

 

Poslanik a.s. je  govorio: “Zbijte safove, poravnjajte ramena, popunite praznine, ne ostavite mjesta za šejtana, blago dotičite ruke svoje braće klanjača; ko sastavi saf, neka ga Allah sastavi sa Sobom, a ko prekine saf, neka ga Allah od Sebe odvoji!”