Komentar hadisa br. 1: Ogranci imana

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“

U drugoj predaji se kaže: „Vjerovanje se sastoji od sedamdeset i nekoliko dijelova, najvažniji je izgovoriti šehadet, a zadnje maknuti s puta ono što smeta prolaznicima, a i stid je dio imana.“

Na samom početku potrebno je razjasniti ne slaganje u brojkama, jer se u jednom hadisu kaže da ogranaka imana ima šezdeset i nekoliko, a u drugom sedamdeset i nekoliko.

Et-Tibi kaže: „Ovdje broj nema značaja, nego je spomenut da bi iskazao veliku brojnost i mnoštvo, a izraz bid’un naveden je radi ukazivanja na mogućnost povećanja manifestacija.“

Jedni smatraju da je u početku bilo šezdeset i nekoliko ogranaka imana, pa se toliko i spominje u prvom hadisu, a kada je njihov broj povećan na sedamdeset i nekoliko, onda je taj broj i izražen.

A, Allah opet najbolje zna.

Iman u jeziku označava potvrdu.

Božiji Poslanik a.s. je rekao: „Iman je da vjeruješ Allaha, Njegove meleke, Njegove Knjige, Njegove Poslanike, Sudnji Dan, i u određenje bilo dobro ili loše.“

Sejjid Kutb kaže: „ “Iman je vjerovanje srca u Allah, dž.š., i Njegova Poslanika. Vjerovanje koje ne može poljuljati nikakva sumnja niti nejasnoća. Čvrsto ubjeđenje koje je nepokolebljivo i do kojeg nesigurnost ne može doprijeti. Ubjeđenje iz kojeg proizilazi požrtvovanost na Allahovom putu imetkom i životom.“

Allah dž.š. kaže: “ “Pravi vjernici su samo oni koji u Allaha i Poslanika Njegova vjeruju, i poslije više ne sumnjaju, i bore se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. Oni su iskreni!”

Vjernik ne može ni u kakvom slučaju sumnjati u ono što se nalazi u Kur’anu i vjerodostojnom hadisu, pa makar se to kosilo i sa trenutnim naučnim dokazima i sa logikom. Vjernici kada čuju neki propis ne pitaju: „Zašto?“ Oni samo kažu: SEMI’NA VE ET’ANA- čujemo i pokoravamo se.

Mnogo ljudi sam čuo kako sumnjaju npr. u sihr, sumnjaju u štetnost alkohola u malim količinama, pa kažu: „Nije grijeh, nije štetno ako samo jednu na štesrce, to je zdravo.“  Da je zdravo Allah bi nam to sigurno dozvolio, ali nije, grijeh je popiti i jednu i sto, jer Poslanik a.s. kaže: „”Ono što opija u velikim količinama, zabranjeno je (haram) piti i u najmanjim količinama.”

Poslanik a.s. je uporedio kompletan iman sa stablom koje ima grane. Isto onako kao što stablo nema svoje vrijednosti niti ploda bez grana, ni iman, vjera, ne daje plod, niti spašava od vatre bez slijeđenja onoga što je Allah naredio i klonjenja onoga što je zabranio.

Kao što vidite u drugom hadisu Vjerovjesnik a.s. je od svih dijelova, od svih grana, imana, vjerovanja, izdvojio tri dijela, tri grane:

  1. Izgovoriti šehadet

Koliko je šehadet odnosno izgovaranje riječi LA ILAHE ILLELLAH vrijedno najbolje će nam pokazati sljedećih nekoliko hadisa:

Poslanik a.s. kaže: “Najbolje što sam rekao (izgovorio) ja i vjerovjesnici prije mene je: “LA ILAHE ILLELLAHU VAHDEHU LA ŠERIKE LEHU, LEHUL-MULKU VE LEHUL-HAMDU VE HUVE ‘ALA KULLI ŠEJ’IN KADIR.”

“Allah je, uistinu, zabranio vatri da dotiče onoga ko je iskreno i poradi, Allaha izgovorio: LA ILAHE ILLELAH.’”

“Musa a.s. kazao je: ‘Gospodaru moj, pouči me nečemu čime ću Te se sjećati i čime ću Ti se u molbi (dovi) obraćati.’ (Gospodar mu je) odgovorio: ‘O Musa, reci: LA ILAHE ILLELLAH!” Na to Musa a.s. reče: ‘O Gospodaru, svi robovi Tvoji to izgovaraju!’, a Gospodar mu odgovori: ‘O Musa, kada bi sedam nebesa i sve što je na njima, mimo Mene, i isto toliko (sedam) zemalja bilo stavijeno na jednu stranu (vage) a LA ILAHE ILLELLAH’ na drugu, prevagnula bi strana na kojoj je LA ILAHE ILLELLAH.”

Vehb b. Munebbih je onome ko ga je upitao da li je “LA ILAHE ILLELLAH” ključ Dženneta? rekao: “Da, međutim, nema ključa bez zubaca, pa ko dođe sa ključem koji ima zupce bit će mu otvorena vrata dženneta, u suprotnom neće.”

Šta su zubci šehadeta? Zubci šehadeta su islamski šarti, zubci šehadeta su lijepo ponašanje, zubci šehadeta su ispunjavanje Allahovih naredbi,a izbjegavanje Njegovih zabrana.

 

  1. Maknuti sa puta ono što smeta

Poslanik a.s. kaže: „Sklanjaj sa puta ono što smeta ljudima.“

“Vidio sam čovjeka koji uživa u džennetu i to zbog drveta koje je smetalo ljudima pa ga je posjekao i sklonio.“

„Neki je čovjek prošao pored grane na putu i rekao: ‘Tako mi Allaha ću ovo sklonuti s puta da ne smeta muslimanima !’,pa je zbog toga ušao u džennet.’

Ebu Berzet kaže: „Rekao sam: ‘O Allahov Poslaniče, ukaži mi na djelo koje će me uvesti u džennet.’ ‘Ukloni sa puta sve što smeta ljudima“  odgovorio mi je on.’“

„Prikazana su mi dobra i loša djela moga ummeta, pa sam vidio da je od najboljih djela maknuti s puta ono što ljudima smeta, a od loših djela je ostaviti prljavštinu u džamiji“

Kao što vidimo ukloniti smeće sa puta, ukloniti prljavštinju iz džamije, ne znači biti smećar ili čistač, to znači biti džennetlija.

 

  1. Stid

Stid je osnova svih vrlina i temelj na kojem počivaju sve ostale vrline. Najpreči stid je stid od Allaha, a to znači da Mu iskreno robujemo.

Poslanik a.s. je jednom rekao ashabima: „Stidite se Allaha Uzvišenog, na pravi način.“ Oni rekoše: „Mi, havla Uzvišenom Allahu, osjećamo stid prema Njemu.“ On tada reče: „Nije to pravi stid! Istinski stid podrazumijeva da čuvaš glavu i sve što ti naumpadne, i stomak i sve što u njega uđe, te da se sjećaš smrti i kušnji. Samo oni koji ovako postupe istinski se stide Uzvišenog Allaha.“

Kada smo čuli ovaj hadis postavimo sebi pitanje da li smo mi od onih koji se stide, ako čujemo ezan, a ne odazovemo se na njega u džamiju, nego produžimo u kladionicu, kafanu ili onako bespuslani sjedimo kod kuće? Dali smo mi od onih koji se stide ako, javno mrsimo? Da li smo mi od onih koji se stide ako djeci na maturskoj zabavi organizujemo striptiz ili trbušni ples? Da li smo mi od onih koji se stide ako krademo, varamo, ogovaramao, uznemiravamo itd.?

Narodna izreka kaže: „Ako te nije strah Boga i ako se ne stidiš radi što hoćeš.“

Samo osoba koja se stidi neće uraditi grijeh ni javno ni tajno, jer ona zna da će taj grijeh kada tad na vidjelo izaći, ako ne na ovom svijetu, onda na Dan polaganja računa.

Ovdje je veoma bitno napomenuti da stid nije ono što nas sprečava da se ukaže istina npr. nepravednom vlastodršcu, komšiji koji čini npravdu ostalim, to se ne može smatrati stidom nego kukavičlukom, slabošću, nemoći, a nažalost mnogi od nas, uključujući i mene, su kukavice, jer ne smijemo da kažemo istinu i da se borimo protiv nepravde, ali bolje ikakav stid nego nikakav,  jer Poslanik a.s. kaže: „Svaki stid je dobar.“

 

Pouke hadisa:

  • Podsticati da se čini ono što je Allah naredio, a sprečavati da se čine Allahove zabrane.
  • Pridržavanje lijepog islamskog ponašanja, jer to je ono zbog čega nam je Poslanik a.s. i poslan.
  • Posebno insistirati na stidu
  • Vjernik svoju vjeru jača ispunjavanjem sastavnih dijelova imana, a slabi je griješenjem.