Foto/ Radost u kalesijskom naselju Vukovije Donje: Braća Elmedin (17), Elvedin (15), Sejfo (13) i Hamid (11) dobili ključeve svoje kuće

Danas (ponedjeljak, 08.05.2017.) braća Elmedin (17), Elvedin (15), Sejfo (13) i Hamid (11) su dobili ključeve svojih stanova u novosagrađenoj kući.

MFS-EMMAUS je u sklopu svojih vanrednih aktivnosti, prošle godine pokrenuo akciju izgradnje kuće za braću Valjevac iz Vukovija Donjih, općina Kalesija.

Braća Elmedin, Elvedin, Sejfo i Hamid su 2006. godine ostali bez oca, a 2009. godine i bez potpunog roditeljskog staranja kada ostaju uskraćeni za dom i normalan porodični život. Projektom izgradnje kuće sa 4 odvojena stana se nastojalo direktno pomoći malodobnoj braći koja trenutno borave u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli kako bi prilikom izlaska iz pomenute institucije potpomogli procesu povratka u zajednicu.

Ključ je uručen Fahzeti Valjevac, starateljici koja se o četvorici braće brine proteklih godina, i koja je 2011. godine pokrenula akciju oko izgradnje kuće, a ključ je uručio Willem Pronk iz Holandije, fondacija “Proplan”, koji je bio najveći donator prilikom izgradnje ove kuće.
U akciji su učestvovali brojni donatori iz BiH, kao i Federalno ministarstvo raseljnih osoba i izbjeglica i Centar za socijalni rad (CZSR) Kalesija, koji je od početka uključen u ovu akciju.
Veliki doprinos je dao i džemat Vukovije Donje, sa imamom Enesom Habibovićem, jer se upravo njegovim angažmanom u cijeli projekta uključio MFS-EMMAUS.
Podsjećamo, Habibović je apelirao za četiri brata na jednoj od hutbi, nakon čega je i pokrenuta cijela priča…

Najstariji od braće Valjevac, Elmedin, će u julu ove godine napuniti 18 godina.
On će, nakon što naredne godine završi 4. razred srednje škole, vjerovatno preseliti u svoj stan u novoj kući. I ostala braća će useliti u svoje stanove nakon što postanu punoljetni, a do tada će boraviti u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Iako smo bi raspoloženi da uzmemo izjave od četiri brata Valjevac, ipak smo to izbjegli. Okupljena masa, kao i “poziranje” za fotografisanje, je za njih bilo neugodno.
Ipak, osmijeh na njihovim licima je rekao mnogo više od bilo kakve izjave. Dok su Elmedin (17) i Elvedin (15) na trenutke znali i sakriti emocije, mlađa braća, Sejfo (13), a naročito Hamid (11), su bili veoma raspoloženi i nasmijani, te su na pitanja prisutnih sa velikim zadovoljstvom pokazivali koji dio kuće je njihov, kao da su željeli reći da bi već danas ostali u toj kući.

 

NKP.ba