Tako mi Allaha! Ne vjeruje, onaj od čijeg zla nije miran njegov komšija.

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 13. januar 2017.  gregorijanske godine, odnosno 15. rebiul-ahir 1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Draga braćo, koliko je važno činiti dobročinstvo svom komšiji, kako onom bližnjem tako i daljem, najbolje će nam pokazati sljedeći ajet u koje Allah dž.š. dobročinstvo prema komšiji navodi zajedno sa vjerovanjem i klanjanjem Allahu dž.š.

Allah dž.š., rekao je:

وَاعْبُدُوا اللَّهَ وَلَا تُشْرِكُوا بِهِ شَيْئًا ۖ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَىٰ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَىٰ وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالْجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالًا فَخُورًا

“I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama, bližnjim, i komšijama daljim i drugovima, i putnicima namjernicima, i onima koji su u vašem posjedu.” (En-Nisa, 36.)

Braćo, ko od vas vjeruje u Allaha dž.š.?

Svi.

A ko od vas ne priča sa svojim komšijom?

Mnogi.

E vidite braćo ovo dvoje ne može ići zajedno, jer ako vjerujemo u Allaha dž.š. kao što kažemo, onda je nemoguće da ne pričamo sa svojim komšijom. Ako vjerujemo u Allaha dž.š. kao što kažemo, onda je nemoguće da naš komšija nije rahat od našeg jezika i naših ruku. Tako mi Allaha braćo Poslanik a.s. je uvijek govorio istinu, a on je rekao: ”Tako mi Allaha, ne vjeruje, ne vjeruje, ne vjeruje!!! Tada su ga upitali :’Ko, Allahov Poslaniče?’ A on reče: ‘Onaj od čijeg zla nije miran njegov komšija.”

Poslanik a.s. je rekao: „Neće ući u džennet onaj od čijeg zla nije siguran njegov komšija.“

Braćo, zapitajmo se da li je naš komšija siguran od našeg jezika i naših ruku?

Koliko su naši dobri predhodnici pazili na hator komšije najbolje će nam pokazati sljedeći slučaj: Prenosi se da se neki musliman iz prvih generacija muslimana žalio kako mu u kući ima mnogo miševa, pa su ga upitali zašto ne nabavi mačku. On je odgovorio:

„Bojim se da zbog mačke miševi pobjegnu mome komšiji, pa bi tako učinio njemu ono što ne volim samom sebi.“

Braćo ovo je islam, ovo je prava vjera, a ne neka komšiji crkne krava, kako nas uče neke druge ideologije.

Prije ovog snijega hodajući po našem džematu vidim da je jedan naš džematlija iznio smeće i zapalio, a u avliji njegovog komšije prostrt bijeli veš, i sav onaj dim ode pravo na one oprane bijele haljine. Šta mislite braćo šta bi rekao Poslanik na ovo? Šta mislite braćo šta bi rekao Poslanik kada bi  vidio da je naš ogrevni materijal postao tepih, plastika, opanak, guma i sl.? Šta bi rekao Poslanik kada bi vidio da smo naše otpadne vode izveli u komšijino dvorište? Šta bi rekao Poslanik kada bi vidio da se ja rasipam, a ti jedva preživljavaš? Poslanik kaže: „Nije vjernik onaj ko zanoći sit, a njegov komšija gladan.“ Šta bi rekao Poslanik kada bi vidio naše međe i ogromne ograde koje nas razdvajaju? Znajte braćo da je kud i kamo bolje i isplativije graditi međukomšijske odnose nego ograde.

 

I na samom kraju navest ću još dva hadisa koji će nam pomoći da učinimo da naš život i na ovom i na onom svijetu bude bolji.

 

Ebu Hurejra r.a. je izjavio da je Poslanik a.s. upitao je jednom ashabe: “Ko će od mene primiti pet savjeta po kojima će se ponašati ili će podučiti nekog ko će po njemu postupati.’
Ja sam rekao: ‘Ja, o Allahov Poslaniče!’
Poslanik a.s. me  uze za ruku i nabroja mi slijedećih pet savjeta:
‘Čuvaj se Allahovih zabrana, bit ćeš najbogobojazniji;
-budi zadovoljan onim što ti je Allah dodijelio, bit ćeš najbogatiji;
-budi dobar prema komšijami, bit ćeš vjernik;
-voli drugima što voliš sebi, bit ćeš musliman;
-nemoj se prekomjeno smijati, jer prekomjeno smijanje zaista umrtvljuje srce.”

Poslanik a.s. kaže:”Kada komšija od tebe zatraži pomoć – pomozi mu!; kada se razboli – posjeti ga!; kada ga zadesi blagodat – čestitaj mu!; kada ga zadesi nesreća – saosjećaj sa njim!; kada umre – dođi mu na dženazu!; nemoj graditi kuću visoko, kako bi mu pravio zaklon, osim ako ti on dozvoli; nemoj ga uznemiravati mirisom iz svoga lonca, osim da i njemu uspeš od toga!; ako kupiš voća – udijeli mu od toga, a ako to nisi u mogućnosti onda unesi u kuću a da on ne vidi; i neka tvoje dijete s tim u ruci ne izlazi u dvorište, da komšijsko dijete ne bi poželjelo isto.’

Subhanellah!Pogledajte braćo ljepotu islama. Ovo je pravi islam, a ne onaj kako ga neki žele predstaviti.

Gospodaru naš, mi Ti se utječemo od lošeg komšije, i od imetka u kojem je naša kazna, od zločestog djeteta, od supruge koja će nas osjediti prije vremena, i od prijatelja spletkaroša i pokvarenjaka čije nas oči paze, a srce mrzi i prezire, a ako kod nas vidi kakvo dobro, sakrije ga, a ako vidi kakav grijeh, razglasi ga. AMIN!!!