Tebe nije koštala dženaza,ona je besplatna, tebe je koštalo neznanje i nepoštivanje islamskih propisa

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 16. decembar 2016. gregorijanske godine, odnosno 16. rebiul-evvel 1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Jedan od sastavnih dijelova imana jeste da se svakom muslimanu bez obzira kakav on bio i koliko bio privržen vjeri klanja dženaza namaz.

Poslanik a.s. kaže: „Boriti se na Allahovom putu je vaša obaveza sa svakim pretpostavljenim bio on dobročinitelj ili griješnik, makar činio i velike grijehe. Dužni ste klanjati u džematu za svakim muslimanom bio on dobročinitelj ili griješnik, makar činio i velike grijehe. Klanjati dženazu namaz dužni ste svakom muslimanu bio on dobročinitelj ili griješnik, makar činio i velike grijehe.“

Braćo, u svakom djelu koje radimo presudan je nijet, jer Poslanik kaže: „Djela se vrednuju prema namjeri“, pa tako je nijet veoma bitan i kod dolaska u džamiju ili džanazu. Veoma je bitno da u džamiju i na dženazu dolazimo u ime Allaha dž.š. Da dolazimo, jer nam je Allah za to obećao velike nagrade. Kada ovako razmišljamo onda nam nije bitno ko dolazi u džamiju, jer dolazimo radi Allaha, a ne radi ljudi. Kada ovako razmišljamo onda nam nije bitno ko je umro bogataš ili siromah, ugledan ili neugledan, jer dolazimo radi Allaha, a ne radi ljudi.

Braćo, ko je dobar, a ko ne, ko će u džennet, a ko u džehennem, to zna samo Allah dž.š., a ono što ja znam jeste da ako budemo često obilazili dženaze, za nadati se da ćemo potrefiti i dženazu onoga ko je kod Allaha upisan kao pravi vjernik, a ako budemo na takvoj dženazi Poslanik a.s. nam poručuje: „Čast koju će Allah dž.š. ukazati vjerniku je da će oprostiti svakom ko je prisutan na njegovoj dženazi.“

Pored oprosta grijeha, dženaza nam donosi i mnoštvo sevapa, jer Poslanik a.s. je rekao: „Ko izađe s dženazom iz kuće, klanja namaz i zatim je slijedi dok se ne u kopa, imat će dva kirata nagrade. Svaki kirat velik je koliko (brdo) Uhud.“

I pored ovako velike nagrade koju donosi dženaza pojedinci od te dženaza da Bog da da imaju ikakve koristi, jer za njih dženaza ne predstavlja mjesto gdje će zaraditi sevap, mjesto gdje će izvući pouku, nego za njih dženaza predstavlja mjesto gdje će tabiriti svjetske i mahalske priče, i tako umjesto sevapa on zaradi grijeh.

Usejd ibn Hidajr je bio od najpobožnijih i imao je običaj reći: „Kada bih se uvijek ponašao onako kako se ponašam u tri situacije, bez sumnje bi bio džennetlija: Kada učim Kur’an ili kada ga slušam; Kada slušam Poslanikovu a.s. hutbu i kada sam na dženazi, jer kad god sam bio na dženazi, nisam mislio niočem drugom, osim o tome šta će sa njom i kuda ide.“

Braćo, islam je vjera ljepote, vjera lahkoće. U islamu ništa nije propisano, a da nije od koristi čovjeku, pa tako jedan od lijepih islamskih propisa je  da komšiluk pripremi hranu za za onu porodicu koju je zadesila žalost. Poslanik a.s. je rekao: „Pripremite hranu za Džaferovu porodicu, jer njih trenutno zaokuplja nešto drugo!“

Pogledajmo, braćo, kako islamskom kodeksu ponašanja ne promiče nijedan detalj u životu čovjeka i s kakvim osjećanjem pažnje i brige prati svaku situaciju u kojoj se čovjek nađe i rješava je na najbolji mogući način. Međutim, umjesto da poslušamo Poslanika a.s.i tako sebi olakšamo stanje kada nam se desi smrtni slučaj, mnogi od nas su, nažalost, prihvatili neislamski običaj i počeli spremati obilnu hranu za prisutne na dženazi, odnosno kada se vrate sa dženaze u kuću umrlog!!!

I kada nakon svega dođu sebi kažu: „Dženaza me koštala toliko i toliko.“ Nije brate tebe dženaza koštala toliko, dženaza je besplatna, tebe je koštalo tvoje neznanje i nepoštivanje islamskih propisa.

Allah dž.š. u Kur’anu kaže: Zaista su rasipnici šejtanova braća“(Al- Isra,27. )

Po mom mišljenju, a ono može biti ispravno ili ne, vi se sa njim možete slagati ili ne, ali ja imam pravo na njega i želim danas da vam ga iznesem; Nema većih rasipnika od onih koji na kaburovima svojih mrtvih grade. Oni ulažu u gradnju kaburova hiljade maraka, dok njegov komšija nema šta da jede. Zar ovo braćo nije i sramota i grehota? Znajte draga moja braćo, kada bi mrtvom sagradili maozulej od zlata on neće od toga imati nikakve koristi, kada bi za njim naricali i dan i noć on od toga nema nikave koristi, ali će zato ima štete, jer se u hadisima kaže da će se mrtva osoba kažnjavati u kaburu, zbog plača (naricanja) onih koji je žale.

Draga braćo, umjesto što radimo ove stvari koje ne koriste ni živom ni mrtvom, puno bolje bi bilo da radimo ono od čega će i živi i mrtvi imati koristi, a prva takva stvar je dova i traženje oprosta za umrle, jer je Poslanik a.s. govorio: “Allahu moj, oprosti našim živim i mrtvim.”

Sljedeća stvar koja će pomoći mrtvom jeste sadaka, jer se prenosi od Ebu Hurejre sljedeće: “Neki čovjek je rekao Poslaniku, s.a.v.s.: ‘ Moj je otac umro i ostavio imetak u vezi s kojim ništa nije oporučio. Hoće li mu se umanjiti grijesi ako budem udjeljivao u njegovo i me?’ ‘Hoće’, odgovori on.“

Ali ono što je ovdje važno napomenuti da nije dozvoljeno dijeliti sadaku na mezarju ili na dženazi, kao što je to običaj kod nas, pa narod dijeli slatkiše, kahvu, novac i sl.

Neki čovjek je rekao: “Božiji Poslaniče, imao sam roditelje koje sam poštovao dok su bili živi. Kako da im sada izrazim poštovanje?” “Učinit ćeš im dobro nakon smrti tako što ćeš za njih klanjati namaz i tako što ćeš za njih postiti svojim postom.”

Također se prenosi da je jedna žena iz Džuhejne došla Poslaniku a.s.i rekla mu: ” Moja se majka zavjetovala da će obaviti hadž, ali nije uspjela to ostvariti prij e smrti. Hoću li ja obaviti haddž za nju?” – “Obavi. Da je tvoja majka ostavila dug, ti bi ga sigurno izmirila. Izmirujte, jer je Allahov dug najpreči.”

Među djela koja koriste mrtvim, a u tome se slažu svi mezhebi, osim šafijskog, jeste i učenje Kur’ana. U Ibn Kudaminom Mugniju navodi se da je Ahmed ibn Hambel rekao: “U mrlome stižu sve vrste dobra, na osnovu predanja koja govore o tome, a i zato što se muslimani u svim regijama okupljaju i uče i te sevape poklanjaju svojim umrlim, bez ičije osude. To se smatra konsenzusom.”

Od Ma’kila bin Jasara, r.a., prenosi se da je Poslanik, s.a.w.s., rekao: „Učite Jasin vašim umrlim.“

Draga braćo, pozivam sve vas koji ne znate da učite Kur’an da dođete u džamiju kako bi vas efendija naučio, jer vaše učenje svom mrtvom je kud i kamo korisnije, od učenja nekoga koga unajmite. Narodnim jezikom rečeno: Vaša iskrena dova, vaša Fatiha, za svog babu, za svoju majku, ili nekog drugog je vrednija sto puta, nego kada to radi za vas npr. hodža.

A sad vas draga braćo molim da podignete svoje ruke i u jednom glasu izgovarate amin, za braću muslimane u Siriji, donosno Halepu, jer i oni su molili kada je nama bilo teško:

Uzvišeni Gospodaru, Stvoritelju Zemlje i Nebesa, Tvojim najvećim imenom te molimo da pomogneš nedužnima u Siriji/Halepu.

Gospodaru naš, sačuvaj njihove živote, njihovu čast, njihove imetke, i njihov evlad.

Gospodaru naš, nasilnici i izdajice su prešli u neredu sve granice, pa ih uništi sve redom i ne ostavi na zemlji nikoga od njih.

Gospodaru naš, uništi i bez spomena ostavi neprijatelje islama i muslimana i sve one koji ga na bilo koji način pomažu.

Gospodaru naš, uništi neprijatelje islama i muslimana, i učini ih dokazom onima koji dolaze nakon njih, kako što si uništio Faraona, i učinio ga dokazom onima koji su došli nakon njega.

Gospodaru naš, uništi i bez pomena ostavi sve on koji na bilo koji način pomažu neprijatelje islama u Siriji/Halepu.

Gospodaru naš, pomozi našu braću mudžahide Sirije/Halepa, učvrsti ih na istini, podari im sabura, učini njihovo streljivo preciznim, njihove stavove ispravnim, njihovo jedinstvo neprikosnovenim.

Gospodaru naš, pomozi našu braću mudžahide Sirije sa svojim vojskama, kao što si pomogao ashabe na Bedru.

Gospodaru naš, Ti koji kada želiš nešto samo kažeš: ‘Budi’ i ono bude, uništi neprijatelje islama i muslimana, i u njima nam pokaži jačinu svoje moći.
Gopodaru naš, svi su podigli ruke od stanovnika Sirije i Halepa, i njima nije ostao niko osim Tebe, pomozi ih i otkloni od njih svaku nedaću i belaj.

Amin, ja Rabbel-a’lemin