Braćo muslimani! Pomozimo našem bratu!

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 25. novembar 2016. gregorijanske godine, odnosno 25. safer 1438. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Jedne prilike se Poslanik u prisustvu ashaba nasmiješio, pa ga oni upitaše: „Čemu se smiješ Poslaniče“? On reče:’Vidio sam dvojicu parničara pred Gospodarom svjetova’. Jedan od njih je rekao:’Gospodaru, ovaj mi je učinio nepravdu, pa mi od njega uzmi moje pravo’. Upitao ga je:’Kako da ti od njega uzmem tvoje pravo’? On je rekao:’Daj mi protuvrijednost od njegovih dobrih djela’. ‘On nema dobrih djela’, rekao je Gospodar, a parničar će na to:’Uzmi od mojih loših djela i prebaci njemu’. Na to mu je Gospodar rekao:’Bi li bio zadovoljan time da ti uopće nemaš loših djela’? ‘Kako onda Gospodaru da namirim svoje pravo od njega’?,upitao je on. Uzvišeni mu je rekao:’Pogledaj na svoju desnu stranu’. Kad je pogledao vidio je dvorce, vrtove i bašče, i to takve da takvo nešto nije nikad oko vidjelo, uho čulo, niti srce osjetilo. Upitao je:’Čije je ovo Gospodaru’? Allah dž.š., je rekao:’Onoga ko mi plati njegovu cijenu’. ‘A koja je cijena tome Gospodaru?, upitao je parničar. Gospodar mu reče:’Da svoga brata povedeš u Džennet’. Začudilo me i zadivilo, kaže Poslanik a.s., kako Allah dž.š. izmiruje svoje robove“.

Ko je naš brat? Vjernici su braća! Muslimani su braća! To znači da su svi, i ovdje prisutni i odsutni, oni koji izgovaraju La ilahe illellah-Nema boga sem Allaha braća. Naš brat je onaj koji izgovara La ilahe illellah bez obzira što nosi epitet vehabije ili sufije. Naš brat je i onaj koji je samnom i sa tobom danas u safu, ali i onaj koji nije nego se nalazi u kladionici, birtiji, pa čak i onaj sa iglom u ruci. Sve su to naša braća po vjeri, jer oni kažu La ilahe illellah. I zbog toga prema njima se moramo odnositi blago i samilosno, jer Allah dž.š. kaže: “Muhammed je Allahov Poslanik, a njegovi sljedbenici su strogi prema nevjernicima, a samilosni među sobom.” (El-Feth, 29.)

Braćo, znajte da samo Allah zna šta se nalazi i nečijem srcu. Samo Allah zna ko je od nas bolji, a ko gori. Samo Allah zna ko je musliman, a ko nije.

U tom kontekstu poslušajte sljedeću predaju.

Rekao je Ebu Se’id el-Hudri: ”Poslao je Alija ibn Ebi Talib, r.a, iz Jemena malo zlata umotanog u kožu Allahovom Poslaniku a.s., pa ga je on podijelio četvorici…Neki od ashaba, ensarija i drugih, kao da su mu zbog toga prigovorili,  na što je Allahov Poslanik a.s. rekao: ”Zar ne vjerujete meni, kome Onaj iznad nebesa vjeruje? Vijesti mi stižu sa nebesa i ujutru i navečer.”
A onda je čovjek upalih očiju, visokih jagodica, izbočenog čela, guste brade i obrijane glave ustao i rekao: ”O Allahov poslaniče, boj se Allaha!”
Poslanik a.s.je podigao glavu prema njemu i rekao: ”Teško tebi! Zar ja nisam osoba koja se najviše Allaha boji?”
Čovjek je onda otišao, a Halid ibn Velid, je skočio i rekao: ”O Allahov Poslaniče, hoću li mu odsjeći glavu?”
”Možda on obavlja namaz.”- reče Poslanik, a Halid odgovori: ”Možda onaj koji obavlja namaz govori svojim jezikom ono što nije u njegovom srcu.”
Allahov Poslanik a.s. na to reče:: ”Nije mi naređeno da otvaram srca ljudi, niti da rascjepljujem njihove utrobe.”

Ako Allahov Poslanik a.s., ako Allahov miljenik, ako najbolji od svih ljudi, nije ocjenjivao ko je vjernik, a ko nije, osim onih koji su to jasno govorili da nisu, onda brate moj dragi ko sam ja, ko si ti, pa da govorimo ovaj je dobar ovaj nije, ovaj je musliman ovaj nije.

U hadisu se kaže: “Ko prekrije mahanu muslimanu, Allah će prekriti njegovu na dunjaluku i ahiretu, ko otkloni vjerniku neku od dunjalučkih tegoba, Allah će njemu otkloniti neku od ahiretskih tegoba, ko olakša onome ko ima poteškoću, Allah će njemu olakšati njegov račun na ahiretu, ko utješi pokajnika, Allah će njegovu grešku umanjiti, ko produži rok onome ko ima poteškoće pri vraćanju duga ili mu ga halali, Allah će ga skloniti u hlad Svoga Arša.”

Braćo muslimani, dobro razmislimo o ovim riječima. Jer ako mrzimo muslimana, to je dovoljan dokaz protiv nas! Kako musliman može ići na spavanje sa mržnjom u srcu prema drugom muslimanu!? Ako umremo u takvom stanju, dok spavamo, a mrzimo muslimana, šta mislite hoćemo li ući u džennet!? Šta mislite da li ćemo zaraditi Allahov oprost? Šta mislite da li ćemo zaraditi Allahovu milost? Nikad, nikad i nikad!

Svake noći, vi i ja, moramo svoje srce očistiti od mržnje, zavisti, neprijateljstva prema bilo kojem muslimanu! Imaš nesporazum sa muslimanom? Idi hodži, idi babi, djedu, komšiji, idi bilo kome – samo se nekako pomirite! Ako je novac u pitanju, sredi da to neko isplati. Ako je krv u pitanju, neka se izvrši kisas. Vjera ima lijek i sve argumente. Pravi, iskreni vjernik neće ni krv ni novac. Šta želi pravi vjernik?

Allah dž.š. kaže: „Hoćete li da vas uputim na trgovinu koja će vas patnje goleme spasiti: Vjerujte u Allaha i Njegovog Poslanika, borite se na Allahovom putu imecima svojim i životima svojim. To vam je bolje, da znate!“ (Es-Saff, 10-11.)

Braćo, ko od nas ne bi želio Allahovu milost, Njegov oprost i Njegov džennet? Ima li neko da to ne želi? Zato sebi, a Boga mi i vama,  vama muslimanima, mojoj braći kažem: Očistimo svoja srca od mržnje prema bilo kojem muslimanu! Očistimo srca i premostimo razlike.

Allah dž.š. kaže:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

„Samo su vjernici braća, pa izmirite svoju braću. I bojte se Allaha da biste ono što želite postigli.“ (El-Hudžurat, 10)

Vjernici su kao cigle zgrade. Jedna cigla se na drugu naslanja. Vjernici su kao jedno tijelo. Ako je jedan dio tijela bolestan, ostatak tijela ostaje budan sve dok se ne zaliječi bolest na tom organu. Svi vjernici se moraju suosjećati sa drugim vjernicima.

Koliki smo vjernici testirajmo se u sljedećem primjeru. Braćo, u našem džematu živi porodica koja u 21. vijeku nema vode, nema vode ni za piće, ni za čišćenje. Nužda i siromaštvo su natjerali domaćina kuće da dođe do mene kako bi mu pomogao. Dok mi je iznosio svoj problem plakao je od stida i muke. Obećao sam da ću pomoći. Obratio sam se EMAUS-u istom onom EMAUS-u koji pravi kuću u Valjevcima. I oni su obećali finansiranje priključka vode, projekat je trebao koštati oko 1000 KM. I kada sam otišao u vodovod ,u Kalesiju, rekli su ne može, jer nema građevinske dozvole. Šta mislite bil moglo da je bilo za nekog budžu? Da li bi njemu građevinska trebala? Braćo, ovaj čovjek i dan danas nema vodu, a ni ja više nemam sredstava koja sam imao, jer su otišla na drugu stranu. Zbog toga molim vas moje džematlije, moju braću, da susosjećamo sa ovom porodicom i pokušamo prvenstveno preko veza u opštini, a onda i materijalno, obezbijedimo vodu za ovu porodicu. Ko nema iskren nijjet da pomogne ovu akciju neka ne pita za ime.

Povodom predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime džematskog odbora džemata Donje Vukovijei u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke svim građanima Bosne i Hercegovine, sa željom i nadom da ćemo zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinijeti izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti.

Bilo nekad Rimsko carstvo i bili Rimljani u Bosni, danas nema Rimskog carstva, a ima Bosne.
Bilo nekad Osmansko carstvo i bile Osmanlije u Bosni, danas nema Osmanskog carstva, a ima Bosne.
Bila nekad Austro-Ugarska monarhija i bili Austro-ugari u Bosni, danas nema Austro-ugarskog carstva, a ima Bosne. Bila nekad Jugoslavija i bili Jugosloveni u Bosni, danas nema Jugoslavije, a ima Bosne…
Hoće li još neko da okupira Bosnu… bujrum…., samo nek se zna da poslije toga, i njega ima da nema…