Razlika između pobjednika i gubitnika

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige, poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 02. septembar 2016. gregorijanske godine, odnosno 30. zul-ka’de 1437. hidžretske godine.

Poslanik Muhammed a.s. je rekao: ”Neka je proklet onaj u čijem se prisustvu ja spomenem, a on ne prouči salavat na mene!“

Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)

Braćo, ono što razlikuje vjernika od nevjernika, ono što razlikuje pobjednika od gubitnika, ono što razlikuje sretnika od nesretnika, jeste iskreno vjerovanje u Allaha dž.š., činjenje dobrih dijela i ustezanje od svega onoga sa čim Allah dž.š. nije zadovoljan.

Allah dž.š. u suri Asr kaže: „Tako mi vremena! Čovjek doista gubi! Samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.“

Braćo, kao što smo mogli čuti iz ove sure musliman je onaj, pobjednik je onaj, sretnik je onaj, koji u svakoj situaciji teži da učini što više dobra, a što manje zla, jer je svjestan da sve što radi bilo dobro bilo zlo, bilo javno ili tajno, sve to Allah dž.š. vidi i bilježi, i za sve ćemo biti odgovorni i pitani, nagrađeni ili kažnjeni. Kažnjeni ćemo biti onoliko koliko zaslužimo ni trunku manje ni trunku više, ali kada je u pitanju nagrada, znajte braćo, da ćemo za svako dobro djelo biti desetorostruko nagrađeni.

Poslanik a.s. kaže: “Zaista je Allah zapisao dobra djela i loša djela. Zatim je to objasnio: ‘Ko bude želio dobro djelo a ne uradi ga, Allah će mu ga upisati kod Sebe kao potpuno dobro djelo. A ako ga zaželi i uradi ga, Allah će mu ga upisati kao deset dobrih djela, do sedam stotina, pa i više. A ako zaželi neko ružno djelo, pa ga ne uradi, Allah će mu kod Sebe upisati kao potpuno dobro djelo, a ako zaželi i uradi ga, Allah će mu upisati kao jedno loše djelo.’”

Braćo, pogledajte kolika je Allahova milost i dobrota prema nama. Allah dž.š. nam poveća platu od 1.000 do 70.000%, pa čak i više, a mi opet imamo obraza da mu budemo nepokorni, ne klanjamo, ne postimo, ne dolazimo svakodnevno u džamiju, pijemo alkohol, kockamo, i na karaju svega ovoga postoje i oni koji ovakvog dobročinitelja i opsuju.

Braćo, pitam ja vas da li biste isto  tako bili nepokorni, da li biste psovali, gazdu koji vam poveća u firmi platu za samo 10 %?Normalno da ne bi. Pa zašto draga braćo onda psujemo Allaha  i omalovažavamo ono što nam je On naredio?

Allah dž.š. kaže: ” I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama, bližnjim, i komšijama daljnim, i drugovima, i putnicima-namjernicima, i onima koji su u vašem posjedu. Allah, zaista, ne voli one koji se ohole i hvališu.” (An-Nisa, 36.)

Poslanik a.s. kaže: „’Nema ni jednog insana, a da nije dužan udijeliti sadaku svakog dana kada sunce osvane..’ Ashabi upitaše: ‘Otkud nam mogućnost dijeliti sadaku, Allahov Poslaniče?’ On im reče: ‘Zaista su vidovi dobrih dijela (dobročinstva, sadake…) mnogostruki: izgovaranje subhanellah, elhamdulillah, donošenje tekbira, izgovaranje La ilahe illellah, naređivanje dobra odvraćanje od zla, uklanjanje s puta onoga što smeta prolaznicima, gluhoj osobi da preneseš ono što nije čula, slijepca da povedeš, slabića da pomogneš sve su to vrste sadake (dobročinstva) koje možeš za sebe učiniti.’“

Braćo, sve ovo, ali i još mnogo toga sličnog, jeste dobročinstvo, jeste dobro djelo. Zbog toga nemojmo sebidopustiti podcjenjivanje bilo kakvog djela, jer i najmanji sevap, kao što je sresti brata sa osmjehom na licu ili sklonuti trn sa puta, može biti uzrokom našeg ulaska u džennet.

Braćo zapamtite da nije isto doći pred Allaha sa jednim ili ni jednim dobrim djelom, nije isto doći sa 9 i 10 dobrih djela.

Koliko je vrijedno dobročinstvo prema bratu muslimanu,  koliko je vrijedno jedno dobro djelo, ali isto kolika je pogubnost po čovjeka kada nam fali jedno dobro djelo najbolje će nam pokazati sljedeća predaja.

Kažu da su bila dva nerazdvojna prijatelja koji su došli pred Allaha kako bi Allah sa njima poravnjao račune. Nakon poravnjanja računa, jednom od prijatelja bi određeno da ide u džehennem, jer je imao samo jedno dobro djelo, a drugom zafali samo malo da ide u džennet, zafali mu samo jedno dobro djelo, pa i njega Allah posla u džehennem. Kada su se sreli i počeli ispitivati za ono što se desilo pred Allahom dž.š., onaj sa jednim dobrim djelom reče: „Prijatelju moj za mene nema nade. Ja idem u džehennem.“ „Zašto“ upita ovaj drugi, a on mu reče: „Zato, jer imam samo jedno dobro djelo. A šta je sa tobom?“ Ovaj drugi mu odgovori: „I ja idem s tobom u džehennem.“ “Zašto“ upita. „Ja imam mnogo dobrih dijela, ali mi fali samo jedno dobro djelo da uđem u džennet.“ Kada je prijatelj sa jednim dobrim djelom čuo svog prijatelja, on reče: „Tako mi Allaha, sa dozvolom Njegovom poklanjam ti ovo svoje jedno dobro djelo, da makar ti odeš u džennet, jer ja ću i onako u džehennem.“ Ovaj razgovor ču Allah dž.š. pa ih pozva i reče: „O robovi moji (o dvojica prijatelja) o čemu to vi pričate?“ Ovaj sa jednim dobrim djelom reče: „O Allahu moj, ja sam našao loše stanje kod sebe, jer imam samo jedno dobro djelo. Ja sam za džehennema, a Ti si pravedno presudio.“ Allah upita: „A kakvo je stanje kod tvog prijatelja?“ On reče: „Njemu fali samo jedno dobro djelo da uđe u džennet, pa sam mu ja sa Tvojom dozvolom poklonio ono svoje.“ Nakon toga Allah reče: „O robovi moji ko je rekao da ste vi milostiviji od Mene? Ja sam Najmilostiviji. Ja sam ti danas oprostio, pa uzmi svog prijatelja i idite u džennet.“

Subhanellah! Pogledajte braćo kolika je Allahova milost. Pogledajte braćo šta znači imati jedno dobro djelo, i šta znači kada zafali jedno dobro djelo. Zbog toga draga braćo iskoristimo svaki trenutak kako bismo učinili to jedno dobro djelo.

Podigni brate sada tu trunku sa poda džamije ispred sebe i zaradio si dobro djelo. Neko će možda reći: Ja da čistim, a drugi da platu prima. Braćo radimo za sebe ne gledajmo drugoga. Poslanik a.s. kaže: ‘Iznošenje prljavštine (čišćenje) iz džamija je mehr (zaruka) hurijama.” Kud će bolja plata od džennetske hurije?

Allah dž.š. kaže: “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava” (El-Maide, 2)

Braćo, da li smo se ikada zapitali zašto je Allah u ovom ajetu rekao: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i bogobojaznosti“, a ne samo: „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu“

Zbog toga draga braćo što svaki čovjek ima posebnu definiciju dobra. Za alkoholičara nema većeg dobročinstva od darovane bambuće, za bludnika nema većeg dobročinstva od darovane bludnice, itd. itd. Zbog ovakvih i sličnih razmišljanja Allah je rekao u „dobročinstvu i bogobojaznosti.“ Jer dobročinstvo je samo ono djelo koje nas vodi ka Allahovom zadovoljstvu, koje nas vodi ka džennetu.

Poslanik a.s. kaže: “’Pomozi svome bratu bio on tlačitelj ili potlačeni.’ Neki čovjek upita: ‘O Allahov Poslaniče, pomoći ću ga kada je potlačeni, ali kako da ga pomognem kada je tlačitelj? Spriječićeš ga od zulma (od neprvade, od grijeha), na taj način si ga pomogao – odgovori Poslanik.”

Braćo, imajući u vidu ovaj hadis, da se zaključiti da je pričanje protiv, kockara, narkomana, lopova, bludnika, i sl. priča za njih, a ne protiv njih. Jer samo ako ih spriječimo da čine ove grijehe mi smo im kako kaže hadis učinili dobro, pomogli smo ih,  u suprotnom mi ih puštamo u ralje zla, mi im odmažemo.

Ali, braćo, mogu ja odavde svake hutbe pričati, kako je sramota i grehota da naši sinovi, prijatelji, komšije, vrše nuždu u harem džamije. Mogu ja pričati da je sramota i grehota, da se oko harema džamije prave deponije pivskih flaša. Mogu ja pričati da je grehota i sramota droga, kocka, bacanje smeća, ugrađivanje puta itd. Mogu se ja protiv grijeha, i za dobro boriti, koliko god, ali sve dok me i vi, moje džematlije, ne podržite u tome, sve dok me mjesna zajednica ne podrži u tome, sve dok me opština ne podrži u tome, ja tu bitku nikada neću dobiti, jer jedna izreka kaže:

„Za dobro se treba boriti kao vojnik, a koji vojnik može sam dobiti rat?“

Molim Allaha dž.š. da učvrsti naše noge na putu dobra. Da nam oprosti grijehe i uvede nasu džennet.AMIN!!!