Allah dž.š. ima 124000 lijepih imena?

Koji je tačan broj Allahovih dž.š. imena? Da li je to broj koji se spominje u hadisu od Ebu Hurejre r.a. gdje je Poslanik a.s. rekao: “Allah ima devedeset i devet imena – stotinu manje jedno. Ko god ih nauči, ući će u Džennet”?
Kada je riječ o ovom pitanju, postoje dva mišljenja:

Prvo: Allahova dž.š. imena nisu pobrojana, niti su ograničena brojem. Njihov broj niko ne zna, pa ni najbliži Allahov melek (Džibril), niti ih zna najodabraniji Allahov Poslanik a.s. Znanje o tome posjeduje samo Uzvišeni Allah dž.š. Ovo je mišljenje većine učenjaka. Međutim, ovo mišljenje ne potvrđuje Ibn Hazm i još jedna grupa učenjaka.
Učenjaci koji smatraju da Allahova imena nisu ograničena hadisom na devedeset i devet imena navode sljedeće dokaze:

Prvi dokaz:
Prenosi se od Abdullaha b. Mes’uda r.a. da je rekao: “Rekao je Allahov Poslanik a.s.: ‘Koji god rob, u trenutku brige i tuge, izgovori sljedeće riječi, Allah od njega odagna brigu i tugu zamijeni radošću:
Allahumme inni ‘abduke ve ibnu ‘abdike ve ibnu emetike, nasijeti bi jedike, madin fijje hukmuke, ‘adlun fijje kadauke, es’eluke bi kulli-smin huve leke semmejte bihi nefseke ev enzeltehu fi kitabike ev allemtehu ehaden min halkike evi-ste’serte bihi fi ‘ilmil-gajbi ‘indeke en tedž’alelKur’anel-‘azime rebi’a kalbi, ve nure sadri, ve dželae huzni, ve zehab~ h emmi.
Allahu moj! ]a sam, doista, rob Tvoj, sin roba Tvoga, sin robinje Tvoje. Pod Tvojim sam upravljanjem, moj status je već prije kod Tebe određen, Tvoja presuda o meni je pravedna. Zato, prizivam Te svim Tvojim imenima kojima si Sebe nazvao ili ih u Svojoj Knjizi objavio, ili ih nekom od Svojih stvorenja saopćio, ili ih pak zadržao kod Sebe kao znanje nedokučivog, prizivam T e da mi veličanstveni Kur’an učiniš preporodom srca mog, svjetlom grudi mojih, razgaljenjem tuge moje i otklonom brige moje.’
Ashabi su upitali: ‘O Allahov Poslaniče! Da li trebamo svi da naučimo ove riječi?’ ‘Da, svako ko ih čuje treba da ih nauči’ , odgovorio je Poslanik a.s..”
Dokaz su riječi:”… ili ih pak zadržao kod Sebe kao znanje nedokučivog… ”
Dakle, ono što je Allah dž.š. zadržao kao skriveno, niko nije u stanju dokučiti i pojmiti.
Drugi dokaz: Poslanik a.s.imao je običaj učiti dovu na sedždi (koju bilježi imam Muslim): “Allahu moj! Utječem se Tvome zadovoljstvu od Tvoje srdžbe, Tvome oprostu od Tvoje kazne, utječem se Tebi od Tebe. Nisam u stanju ispoljiti Tebi zahvalu. Ti si onakav kako si o Sebi (pohvalno) rekao.”

Treći dokaz:
U hadisu o šefatu spominje se da je Poslanik a.s. rekao: ” … zatim će mi se otvoriti mogućnost i dati sposobnost da Allaha pohvaljujem i da Mu se zahvaljujem onako kako nisam u mogućnosti sada. ”
Zahvala i pohvala Allaha dž.š. iskazuje se spominjanjem Njegovih imena i savršenih svojstava.

Četvrti dokaz:
Broj Allahovih dž.š. imena koja su prenesena u Kur’anu i sunnetu veći je od devedeset i devet. Ovo mišljenje zastupa i šejhul-islam Ibn Tejmijje. Hafiz Ibn Hadžer el-Askalani rekao je: “Većina učenjaka smatra da je broj Allahovih imena veći od devedeset i devet. Imam En-Nevevi prenosi da su se učenjaci složili u vezi s tim.”
Onima koji tvrde da Allah dž.š., ima samo devedeset i devet imena, kako je spomenuto u hadisu, mogu se navesti sljedeći primjeri: Rečenica “Abdullah ima 100 dinara koje je pripremio za sadaku”, ne upućuje na to da Abdullah ima samo tih 100 dinara i ništa više, ili rečenica: “Čovjek ima 100 robova koje je pripremio da pošalje u borbu na Allahovom putu”, ne dokazuje da taj čovjek nema još nekog roba, koji obavlja neku drugu dužnost. Ibn Tejmijje rekao je: “Ispravno je ono što smatra većina učenjaka, tj. da Poslanikove a.s.riječi: ‘Allah ima devedeset i devet imena – stotinu manje jedno. Ko god ih nauči, ući će u Džennet’-znače: ‘Onaj ko nauči devedeset i devet Allahovih imena, ući će u Džennet.’ Dakle, ovdje se ne misli na to da Allah ima samo devedeset i devet lijepih imena.”

Drugo: Allahova imena pobrojana su i ograničena određenim brojem. Međutim, učenjaci koji to tvrde razišli su se u vezi sa pitanjem koliki je to određeni broj, odnosno postoji više njihovih mišljenja:
• Allah ima 99 imena, što tvrdi Ibn Hazm i jedan dio učenjaka,
• Allah ima 300 imena,
• Allah ima 1.000 imena,
• Allah ima 1.001 ime,
• Allah ima 4.000 imena,
• Allah ima 124.000 imena.