Vakifi našeg džemata: Hadži Smajo Majdančić i njegova supruga Zada Majdančić

U našem džematu Vukovije Donje, od samog postanja imamo dobre muslimane i muslimanke, bošnjake i bošnjakinje, koji su spremni svojim hajratima da učine Allahu dž.š. ugodno djelo, koje će koristiti široj zajednici i svim članovima džemata.
Povodom akcije čišćenja i uređenje mezarja koja je pokrenuta početkom proljeća, promišljanjem i konsultovanjem s mnogim džematlijama došli smo na ideju da je potrebno mjesto(kamen ili ploča tkz „kamen mejtaš“) gdje položimo merhuma prilikom klanjanja dženaze namaza urediti.
Onako kako to i biva u našem džematu odmah se javio vakif hadži Smajo Majdančić koji je izrazio želju da sa svojom Hadži hanumom Zadom Majdančić uradi to hairli djelo.
Međutim, hadžija Smajo i njegova hanuma nisu stali samo sa uređenjem ploče, već su isti prostor natkrili prigodnim šadrvanom i na taj način omogućili da merhum, imam i određene delegacije i potrebni razglas prilikom dženaze namaza, ne kisnu.
Kada smo prisustvovali završnim radovima, na šadrvanu, oduševilo nas je, ono što je ovom hajratu dalo posebnu nit, a to su riječi hadži Smaje: „U budućnosti ja i moja hanuma smo u amanet ostavili našoj djeci i unučadima da se brinu i održaju ovaj objekat“.
Ove riječi nam ulijevaju radost u srca jer daju pravi primjer kako se odgaja bošnjačka porodica, neka dragi Allah dž.š. podari puno zdravlja našim vakifima hadži Smaji i hadži hanumi Zadi Majdančić, da nam ako Bogda za dugog života podare još koji hajrat.
Predsjednik džematskog odbora
Admir Mustafić dipl.scr