O vjernici, kada se s nevjernicima sukobite….

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.
Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, knjige,poslanike, Sudnji dan i Božije određenje.
Danas je 27. novembar 2015. gregorijanske godine, odnosno 15. safer 1437. hidžretske godine.
Poslanik a.s. kaže: „Iman se sastoji od šezdeset i nekoliko dijelova, a i stid je dio imana.“ (Buharija)
Jedan od dijelova imana iz gore navedenog hadisa jeste i čuvanje granica i bdjenje radi sigurnosti svoga imetka, vjere i države.
Allah dž.š. u Kur’anu kaže:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
„O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite!“ (Al-Imran, 200.)
Rekao je Poslanik a.s.: „Straža u trajanju od jednog dana i noći bolja je od posta i klanjanja čitavog mjeseca! A ako umre u tom stanju, stalno će mu se bilježiti nagrada za to djelo i odrediti opskrba, i bit će sačuvan od kaburskih iskušenja.“
Brate, ako si pomislio da ovaj hadis danas nije aktuelan, grdno si se prevario, jer danas je straža nama muslimanima, nama Bošnjacima, potrebnija više nego ikad. Zbog toga dragi brate širom otvori svoje oči, i počni stražariti! Dragi oče jesil ti svjestan da svaki dan neki mešetari vrebaju tvoje dijete kako bi ga odveli ili skroz desno ili skroz lijevo. Ako ne budeš stražario jednog dana ćeš se gorko kajati zbog svog nemara.
Braćo, vi znate da u proteklom ratu nismo izgubili ni pedalj zemlje, BiH je hvala Bogu ostala u svojim granicama. Zbog čega? Zato što smo stražarili? Bili smo oprezni, a evo danas kada se rat završio oteše nam komad zemlje, zvani Sutorina. Oteše nam je braćo zbog toga što nismo stražarili, zbog toga što smo bili nemarni. Braćo, ako i dalje ne budemo stražarili oteće nam i onaj dio Bosne koji se danas zove „Republika Mrska.“
Braćo, i ova naša džamija treba stražare, ne one stražare koji će je čuvati od „vehabija“, lopova i drugih, nego namaske stražare. Jer je Poslanik a.s. rekao: „Hoćete li da vam ukažem na ono čime Allah briše grijehe i podiže stepene? Hoćemo Allahov Poslaniče. Rekoše, „Upotpuniti abdest u teškoćama i mnoštvo koraka ka džamijama i isčekivanje jednog namaza nakon drugog, to je stražarenje, to je stražarenje.“
Sljedeći dio imana iz gore navedenog hadisa jeste ustrajnost i nebježanje sa bojnog polja.
Allah dž.š. kaže: „O vjernici, kada se s nevjernicima sukobite, a njih nastupa mnogo, leđa im ne okrećite; onaj ko im tada leđa okrene – osim onog koji se povuče s namjerom da se ponovo bori ili drugoj četi pristupi – vratiće se natovaren Allahovom srdžbom; prebivalište njegovo biće Džehennem, a užasno je on boravište.“ (El-Enfal, 15-16.)
Jedne prilike je Allahov Poslanik rekao: „O ljudi, ne priželjkujte sukob sa neprijateljem i od Allaha tražite da vas sačuva iskušenja. Ali, kada se sukobite sa njima, budite izdržljivi i znajte da je džennet u sjenama sablji.“
Braćo, naše današnje bojno polje, jeste naša kuća, naša ulica, naša džamija, naše radno mjesto, naša država. Borimo se i niko ne uzmičimo u pokušajima da od svog djeteta napravimo boljeg čovjeka i boljeg muslimana. Borimo se i nikako ne uzmičimo, da na našim ulicama bude više cvijeća, a manje smeća. Borimo se i niko ne uzmičimo, da budemo što redovniji u džamiji. Borimo se i nikako ne uzmičimo u cilju da što više zaradimo halal imetka.
Braćo, naši današnji neprijatelji su svi oni koji su protiv islama i muslimana, ali ne brinite se za njh oni će kad tad biti poraženi, jer nam je to obećao Poslanik a.s. Neprijatelj broj 1 jeste prokleti šejtan. Kada njega pobjedimo, ovi gore više neće imati nikave šanse.
Braćo, naše današnje sablje jesu knjige, kompjuteri, znanje, sport, bogobojaznost. Zbog toga dobro naoružajmo sebe i svoju djecu ovim oružjem kako nam ni jedna vrsta neprijatelja ne bi mogla učiniti bilo kakvo zlo.
Sljedeći dio imana jeste izdvajanje petine ratnog plijena. Poslanik a.s. kaže: „Nređujem vam četvero, a zabranjujem četvero: Naređujem vam da vjerujete u Allaha. Zatim je rekao: Znate li šta je vjerovanje u Allaha? To je svjedočenje da nema boga sem Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik, obavljanje namaza, davanje zekata i davanje petine iz ratnog plijena. „
Od dijelova imana jeste i oslobađanje roba. Poslanik a.s. kaže: ‘Ko oslobodi roba – muslimana, Allah će za svaki njegov organ osloboditi jedan njegov organ od vatre, pa čak spolni organ za spolni organ.”‘
Braćo, mnogi muslimani su bez kuće, imetka, zemlje i posla. Mnogi muslimani su u zatvorima i logorima, a sve ovo jeste moderno ropstvo i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava. Zbog toga ko god skine sa muslimana ove moderne okove imat će ogromnu nagradu kod Uzvišenog Allaha, dž.š.
I posljednji dio imana kojeg ćemo danas spomenuti jeste iskupljenje zbog određenih grijeha.
Allah dž.š. kaže: „Onaj ko ubije vjernika nehotice – mora osloboditi ropstva jednog roba – vjernika i predati krvarinu porodici njegovoj; oslobođen je krvarine jedino ako oni oproste.“ (En-Nisa, 92.)
„Allah vas neće kazniti ako se zakunete nenamjerno, ali će vas kazniti ako se zakunete namjerno. Otkup za prekršenu zakletvu je: da deset siromaha običnom hranom kojom hranite čeljad svoju nahranite, ili da ih odjenete, ili da roba ropstva oslobodite. A onaj ko ne bude mogao – neka tri dana posti. Tako se za zakletve vaše otkupljujte kada se zakunete; a o zakletvama svojim brinite se! Eto, tako vam Allah objašnjava propise Svoje da biste bili zahvalni.“ (El-Maide, 89.)
Gospodaru molimo Te nemoj nas iskušavati sa onim što nećemo moći podnijeti. AMIN!!!