Islam je u djelu, a ne u riječima

Uzvišeni Allah dž.š. kaže: „O vjernici, bojte se Allaha pravom bogobojaznošću i ne umirite nikako drugačije osim kao muslimani!“ (Al-Imran, 102.)
Ovo ne znači: musliman na jeziku, niti muslimani u hrani, niti muslimani u običajima, niti muslimani u imenu, niti muslimani u oblačenju, već svjesni muslimani-praktičari!
U drugom ajetu, Uzvišeni kaže: „O vi koji vjerujete, bojte se Allaha, i govorite samo istinu! Učinit će lijepim vaša djela i grijehe vam vaše oprostiti.“ (El-Ahzab, 70-71.)
Nemojte lagati i nemojte varati ljude. Nemojte govoriti o vjeri ono što nemate pravo govoriti, niti imate znanje o tome. Riječ šedida, koja se spominje u ajetu, znači: jasno, neposredno, precizno i istinito. Ako tako činite, Allah kaže da će vam dati istislah, učinit će da vam stvari krenu na bolje među vašom djecom, vašoj okolini, u vašem okruženju i u vašim ličnim poslovima. Allah će vam dati stabilnost, mir.
„Učinit će lijepim vaša djela.“ I jš nešto, što nam jako treba: oprostit će nam grijehe.
„ A ko se pokorava Allahu i Poslaniku Njegovu, taj je postigao veliki uspjeh.“ (El-Ahzab, 71.)
Obratite pažnju kada nam se Allah obraća riječima „O vjernici!“ Ne kaže: „O, muslimani!“ – već: „O vi koji ste potpisaliugovor o imanu!“ Iman je emanet, ugovor!
O vi, koji imate ugovor sa Allahom, o vi koji imate sponu sa Allahom, o vi koji imate sporzum sa Allahom, o vi koji imate islamsku vezu sa Allahom, o vi koji imate dogovor sa Allahom, O vjernici, Alaha se bojte! Budite svjesni, obratite pažnju, imajte na umu, pogledajte…
…i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio.
Pogledajte u budućnost, pogledajte ispred sebe, pogledajte u svoju djecu, pogledajte u sadašnjost, pogledajte prošlost, gledajte u budućnost.