“Udruženje žena Vukovije Donje” krenulo ka boljem i višem!

Prošla sedmica bila je u znaku Nove hidžretske 1437. godine. Tim povodom u srijedu 14. oktobra, posle akšam namaza, u našem džematu je bio upriličen prigodan program. Oko 150 naših džematlija moglo je da uživa u učenju mevluda, recitacija i ilahija. Na samom kraju prisutnim džematlijama se obratio i mjesni imam sa kratkim predavanjem kojeg u cijelosti prenosimo:
„Draga braćo i sestre juče sa zalaskom sunca nastupila je nova 1437. Hidžretska godina. Hidžretska se zove zbog toga što naš kalendar počinje računanje od jednog velikog događaja, od hidžre, tj. preseljenja Muhammeda a.s. i muslimana iz Mekke u Medinu. Omer je uveo ovo računanje vremena. Znao je Omer koliko je ovaj događaj važan i koliko pouka i poruka nosi u sebi. Zbog toga je i izabrao baš njega kako bi se mi muslimani svake godine iznova i iznova podsjećali ovog događaja i izvlačili pouke i poruke koje su neiscrpne.
Braćo i sestre znajte da hidžra nije bijeg Muhammeda a.s. i ashaba već put u bolje i više. Istina, mogli su oni nastaviti sa vjerovanjem i u Mekki gdje su bili pod terorom, ali islam je od njih tražio bolje i više, a to bolje i više nije bilo moguće bez hidžre.
Allah dž.š. kaže: „Zar ga nećete pomoći, a Allah ga je pomogao kada su ga prognali i kada je sa njim bio njegov pratilac, i kada su oni bili u pećini i kada je rekao svom prijatelju: Ne brini Allah je sa nama.“
Braćo i sestre kao što vidite Allah dž.š. nas poziva da pomognemo poslanika. Allah nas, vjernike, poziva da pomognemo sunnet Poslanika. Allah nas poziva da pomognemo istinu koju pripovijeda Poslanik. Poziva nas da pomognemo vjeru koju pripovijeda Poslanik. Pa zar ga braćo i sestre nećemo podržati? Zar nećemo podržati onoga koga toliko volimo? Vjerovatno svi bismo danas ovdje rekli hoćemo ga podrćati.
Pa draga braćo i sestre kada sve ovo hoćemo podržati zašto je naša džamija sakata, garib, uplakana. A uplakana je zato što vas nema u njoj. Zato što vas nema da dolazite u nju i da joj svaki dan otvarate vrata.
Draga braćo i sestre ako želimo podržati Poslanika i sve ono što je on pripovijedao zašto su naše kuće poput kaburova. A kažem poput kaburova zbog toga što se u kaburovima ne klanja. Neko će možda reći eto hodža zna da li se klanja iili ne klanja. E znam. A kako znam? Znam tako braćo i sestre što kada pitam vašu djecu u mektebu kad ste zadnji put klanjali oni kažu il za ramazan ili se ne mogu sjetiti nikako. A to je dokaz da se u tim kućama ne klanja. Jer ako babo i mati ne klanjauu kako da dijete klanja, a ako klanjaju onda će i dijete sigurno klanjati. Braćo i sestre znajte da naš Poslanik kaže da je razlika između nas i njih jedino namaz. Ko smo mi, ko su oni? Mi smo muslimani, a oni nemuslimani. I razlika između nas je samo namaz. Pa ako nema namaza onda smo isti, nema razlike.
Braćo i sestre, Allah kaže: „Zar je moguće da ga neće podržati?“ Pogledajte ovo je rečeno u čuđenju. Moguće je braćo i sestre samo ako nismo pravi muslimani. Znajte ako ovo ne podržavamo onda smo slabi vjernici, a ako nastavimo i dalje ne podržavati onda nismo nikakvi vjernici.
Zbog toga draga braćo i sestre ja vas molim da se malo uozbiljite, ne samo po pitanju namaza, nego i po ostalim islamskim propisima. Molim vas dođite u ovu džamiju barem jednom dnevno, jer ako vi nećete u nju dolaziti što će vam onda. Jer ako vi nećete u nju dolaziti ona će svjedočiti protiv vas, a teško li se vama ako ond bude svjedok protiv vas.
Molim vas draga braćo i sestre. Molim vas, ako za sebe kažete da ste muslimani i ako kažete da volite Allaha i Poslanika, da svoju djecu navikavate da klanjaju, jer ako sada ne budu klanjali neće nikada, to zapamtite. A onda će ista ta djeca kada dođe dan suđenja optužiti vas za taj propust.
Braćo i sestre hidžra je put u kome mi ostavljamo nešto što je loše a idemo nečemu što je bolje i više, a to je dobro. A vjernik koji sebi dobro želi on uvijek Allahu na sedždu pada, a onaj ko Allahu na sedždu pada on ne pada ni pred kim drugim.
Braćo i sestre kao što smo rekli hidžra je put u bolje i više, a bolje i više je, lijepa riječ, a ne ogovoranje. Bolje i više je istina, a ne laži. Bolje i više je iskrenost, a ne licemjerstvo. Bolje i više je pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku, a ne pokornosti tamo nekom „glavonji“.
Braćo i sestre dajmo večeras zavjet Allahu i Poslaniku da ćemo u ovoj Novoj 1437. hidžretskoj godini težiti ka boljem i višem. Dajmo zavjet da ćemo težiti ka zajedničkom dobru, a ne samo niskim ličnim interesima. Jer ako vama nije dobro, teško da će biti dobro i meni bez obzira šta radio.
Braćo i sestre, u ovu Novu hidžretsku 1437. godinu naš džemat, naša mjesna zajednica je ušla sa nečim boljim i višim, a to bolje i više je „Udruženje žena Vukovije Donje“. Te naše žene su se organizovale i ujedinile, kako bi napravile nešto bolje i više za sve nas u Donjim Vukovijama. Kada su se organizovale došle su meni i pitale me da li svoj put ka boljem i višem mogu početi od naše džamije, od Božije kuće. Sa zadovoljstvom sam to prihvatio. Prvi svoj korak ka boljem i višem su napravile u Božijoj kući, tako što su je očistile i uljepšale, a drugi svoj korak će napraviti večeras, jer su one pripremile zakusku u mektebu za sve ovdje prisutne. Ja im ovom prilikom čestitam na ovom izuzetno dobrom djelu i molim Allaha dz.š. da im podari snagu i da ustarju u ovom hajr putu. A vas ostale drage sestre molim da sve ovo nijemo ne posmatrate nego da se i vi priključite ovom udruženju i krenete na put ka boljem i višem.
I na samom kraju želim Vama i Vašim porodicama čestitati Novu hidžretsku godinu, da Vam Allah podari sve najbolje.“

Posle završenog programa i klanjanja jacije namaza, prisutne džematlije su nastavile druženje u prostorijama mekteba, uz kahvu i ukusne kolače koje su pripremile žene našeg džemata.
Aktivnosti povodom Nove hidžretske godine nastavljene su i za vikend, kada su djeci podijeljeni novogodišnji paketići. Podijeljeno je ukupno 164 paketića, čija je ukupna vrijednost bila 820 KM. Sredstva su osigurale naše džematlije i džematski odbor našeg džemata. Ovom prilkom zahvaljujemo se svima onima koji su na bilo koji način pomogli podjelu novogodišnjih paketića.
Kako je sve ovo izlgledalo pogledajte u foto galeriji: