Mješoviti brak, da ili ne?

Pitalac: Spomenuli ste univerzalno bratstvo. Međutim, ako se nemusliman oženi muslimankom, to niko neće tolerirati. Na šta se odnosi vaša fraza univerzalno bratstvo?
Dr. Zakir Naik: Na šta se odnosi fraza univerzalno bratsvo ako nko neće tolerirati brak između nemuslimana i muslimanke? To je isto kao da ste pitali: Kako će se kretati automobil čija je jedna guma od bicikla, a druga od kamiona? Vidite, način života oba partnera bi trebao biti isti. Kur’an naziva brak svetim ugovorom. Brak nije robovlasnički ugovor, već svetost, i svi bračni drugovi imaju jednaka prava. U mješovitom braku ćete naići na situaciju da jedan bračni drug kaže: „Danas idem u crkvu.“, a drugi: „Danas idem u džamiju.“ Takav brak će teško funkcionirati. Ustvari, neće ni funkcionirati, osim ukoliko, ne daj Bože, oba bračna druga prihvate filozofiju ateizma.
Islam vjeruje u univerzalno bratstvo. Svi ljudi su moja braća, ali su mi samo muslimani braća po vjeri. Filozofija života oba bračna druga treba biti ista, ukoliko želite brak na zdravoj osnovi, bez nepremostivih razlika u samom startu.