Džafići, Zenuni i Jukanovići dobili pitku vodu

Juče, petak, u Donjim Vukovijama odžana je svečanost povodom puštanja u funkciju izrađenog vodovoda za oko stotinu domaćinstava. Riječ je o projektu kojeg su u saradnji sa općinom finansirali i sami mještani, a nakon godina i godina čekanja danas je voda konačno potekla kroz česme u domaćinstvima.

“Ovo je za nas drugi Bajram, prije nekoliko dana imali smo Bajram, a ovo nam je dan koji ćemo dugo dugo pamtiti. Hvala mojim mještanima, hvala Građevinskom odboru za izgradnju, a hvala i načelniku koji nam je pomogao da se ovo realizira”, rekao je Hasan Mustafić predsjednik MZ Donje Vukovije.

On je kazao da su mještani do sada se snabdijevali vodom iz bunara koji su često znali i da presuše, ali su istu dovozili u kolicima iz drugih MZ, a tome je izgleda došao kraj, te sada svako ko je platio ima vodu u svome domu.

Nakon predsjednika MZ Donje Vukovije Hasana Mustafića, prsutnim se obratio mjesni imam Enes ef. Habibović čiji govor i dovu prenosimo u cjelosti:

“Hvala Allahu dž.š. Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat na posljednjeg poslanika Muhammeda a.s.

Draga braćo i sestre: Es-selamu alejkum.

Draga braćo i sestre, danas je hstorijski dan za našu mjesnu zajednicu. Danas je historijski dan za sve nas, jer su danas napokon, nakon dugo vremena, nakon mnogih obećanja i prevara, Vukovije nažalost ne cijele dobile vodovodnu mrežu. Nadam se da ova manifestacija, ovaj svečani trenutak, nije samo zamazivanje očiju svima nama pred izbore, nego da je to proizvod dugogodišnjeg rada i truda svih odgovornih, a da se ovo vrijeme samo slučajno poklopilo.

Kada sam dobio poziv da dođem na ovu svečanost, bila mi je izuzetna čast i zadovoljstvo, ali takođe osjećao sam se i kao stanovnik ovog mjesta potištenim, jer ovaj dan nije dan veselja za cijele Vukovije, nego za samo jedan njen dio, pa sam zbog toga pitao našeg uvaženog predsjednika Hasana Mustafića: “A kada će i ostali dio Vukovija dobiti vodu?” A on mi je odgovorio: “Do nove godine.” Rekao sam: “Neka bude do Aprila, al da bude.” A on je još jedanput ponovio: ” Nema šanse, mora biti do nove godine.”

Draga braćo i sestre, budite svjedoci ovog obećanja. Voda će biti do nove godine u cijelim Vukovijama.

Uvaženi predsjedniče Hasane Mustafiću, uvaženi načelniče Rasime Omeroviću, ja kao imam ovog džemata i prisutni građani gledamo vas u oči sa vjerom da nećete prekršiti dato obećanje. Jer poslanik a.s. kaže: “Obećanje je dug.”

Takođe Poslanik a.s. kaže: „Allah na Sudnjem danu tri osobe neće ni pogledati, niti će s njima govoriti, od grijeha ih neće očistiti a dobit će i tešku kaznu: starac koji počini blud, vladar koji laže i siromah koji je ohol!“

Ako i nakon ovih hadisa i ovog obećanja pogazite svoju riječ nemojte više da nam dolazite sa obećanjima! Mi vam nećemo vjerovati, jer vijernika zmija ne smije ujesti dva puta iz iste rupe!

Draga braćo i sestre, u svoje lično ime čestitam svim mještanima ove mjesne zajednice, čestitam građevinskom odboru, čestitam predsjeniku Hasanu, načelniku Omeroviću i svim ostalim koji su na bilo koji način pomogli ovaj posao. Čestitam vam ovaj historijski trenutak.

A, sada vas braćo i sestre molim da podignete svoje ruke kako bismo uputili zajedničku dovu Allahu dž.š.

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Hvala Allahu na blagodatima koje nam je darovao, a posebno mu hvala na blagodati vode. Gospodaru, nadahni nas da ti zahvaljujemo na blagodati Tvojoj, kojom Si nas obasuo.

Zahvaljujemo Ti Allahu, mnogobrojnom i lijepom zahvalom, punom

blagoslova, onako kako voliš Gospodaru i kako Si zadovoljan. Allahu,

mi Te molimo zbog toga što Tebi pripada svaka hvala. Nema boga Osim Tebe, koji činiš dobročinstva, koji Si iz ništa stvorio nebesa i zemlju, kome pripada veličanstvo i čast, o Živi, koji sve odrzavaš.

Hvala Ti, Allahu, na svim Tvojim nimetima i dobrotama koje Si nam

darovao, posebno na blagodati vode. Hvala Ti i na znanju pomoću kojeg smo Te upoznali na osnovu Tvojih davanja, stvorenja i savršenih svojstava. Hvala Ti, Dobri Allahu, koji Si nas učinio

sljedbenicima islama i da budemo Ummet Muhammeda a.s.. Hvala ti,

Allahu, koji Si nas učinio od onih koji su Ti zahvalni i koji Te vjeruju i

obožavaju. Molimo Te, Allahu, učvrsti iman u našem srcu i učini nas Tebi zahvalnim. Alahu, daj da Ti se uvijek zahvaljujemo, da Te veličamo i hvalimo i da budemo Tvoji iskreni i predani robovi! Gospodaru učini da nam ova voda služi samo za ono sa čime si Ti zadovoljan, a  ne za ono sa čime Ti nisi zadovoljan. Gospodaru molimo Te da ova voda bude predmet kojima ćemo očistiti svoje tijelo i svoju dušu od zavisti, mržnje, oholosti. Gospodaru molimo Te da nagradiš sve one koji su na bilo koji način pomogli u ovom hairli djelu. Hvala Ti Gospodaru svih svjetova i Stvoritelju svega što postoji! El-Fatiha!”

I načelnik općine Rasim Omerović se zahvalio mještanima na strpljenju, ali i na izdvojenim sredstvima ističući da imaju pitku vodu i da ne vjeruju onima koji kažu da voda nije za piće. Načelnik je pozvao i mještane da izađu na izbore i glasaju.

Nakon što je voda potekla iz česme, uslijedilo je i narodno veselje.