Dani MZ Donje Vukovije

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 4. april 2014. gregorijanske godine, odnosno 4. džumadel-uhra 1435. hidžretske godine.

وَلَا تَقُولُوا لِمَن يُقْتَلُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ وَلَٰكِن لَّا تَشْعُرُونَ

Allah dž.š. kaže:  ”I ne recite za one koji su na Allahovom putu poginuli ”mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi ne znate!” (El-Beqare, 154)

Kao i svake godine u sklopu obilježavanja Dana MZ Donje Vukovije jedan dan je odvojen kako bismo se sjetili šehidi ovog džemata.

Na ovaj dan, želja nam je, oživiti sjećanja na njihovo djelo, ali i više od toga. Mi iz ovog dana i žrtve šehidske uzimamo pouku i po ugledu na njih i sami bivamo spremniji na žrtvu.

Danas, na ovaj dan, prilika je da analiziramo naš odnos prema šehidima i prema vrijednostima za koje su se borili i na test stavimo našu spremnost na žrtvu. Prema slici koju smo vidjeli prošle godine na ovaj dan, mali broj braće i sestara  posjećuje heroje, šehide naše i selami ih. Ne zaboravimo da svi mi danas koji živimo i radimo u slobodi, da je to rezultat njihove šehidske borbe. Zbog toga draga braćo kao čin zahvalnosti možemo barem jednom u godini odvojiti pola sata svog slobodnog vremena kako bismo ih pojsetili u njihovim stalnim domovima – šehitlucima.  Međutim braćo ako mi danas nismo spremni žrtvovati ni pola sata kako bismo ih posjetili onda su stvari za koje su se oni žrtvovali veoma upitne.

Draga braćo, ne idemo mi šehidima u posjetu kako bi njima uljepšali ahiretski život. Mi tamo idemo kako bismo iskazali poštovanje prema njihovoj žrtvi i čuli njihov glas, njihov poziv upućen svima nama. Žrtvujte se i bespoštedno borite za slobodu, pravdu, jednakost, jedinstvo…

Bože Svemogući,

Ujedini naša srca u vjeri i ljubavi,

Učvrsti korake naše u istini i pravdi,

Osnaži volju našu u bratsvu i slozi.  AMIN!!!