Dobro nam došo najveći sine

Piše: Enes ef. Habibović

Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svih svjetova. Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegove ashabe, porodicu i na sve koji su živjeli i umrli sa vjerom u srcu.

Braćo, podsjećam sebe i vas na čvrsto vjerovanje u Allaha, Njegove meleke, poslanike, knjige, Sudnji dan i Božije određenje.

Danas je 10. januar 2014. gregorijanske godine, odnosno 09. rebiul-evvel 1435. hidžretske godine.

Draga braćo, Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:

تِلْكَ الرُّسُلُ فَضَّلْنَا بَعْضَهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ ۘ مِّنْهُم مَّن كَلَّمَ اللَّهُ ۖ وَرَفَعَ بَعْضَهُمْ دَرَجَاتٍ
„Neke od poslanika odlikovali smo više nego druge. S nekima od njih Allah je razgovarao, a neke je na više stepene uzdigao…“ (El-Beqara, 253.)
Nalazimo se na početku rebi’u’l-evvela, mjeseca u kojem je rođen Muhammed, s.a.v.s. U ponedjeljak je 12. rebi’u’l-evvel, dan Mevluda, kada će poslije podne namaza u Memićima biti održana centralna mevludska svečanost na podrčju Medžlisa Kalesija. Što se tiče mevludske svečanosti u našem džematu ona će biti održana u četvrtak posle akšam namaza, a izvođači mevludskog programa će biti mektebska djeca. Ovom prilikom pozivam sve vas i vaše porodice, da u što većem broju dođete, i na taj način uveličate i podržite vašu djecu, a samim tim i ovaj značajni događaj u životu svakog muslimana.

Braćo, pored Ramazanskog i Kurbanskog bajrama, Nove hidžretske godine te odabranih mubarek noći, Mevlud je bio i ostao jedana veoma značajna odrednica u vjerskom, kulturnom  i etničkom sazrijevanju gotovo svakog Bošnjaka, muslimana. Ali,  bez obzira na važnost i značaj Mevluda na ovom području mi braćo ne trebamo shvatati Mevlud kao farz-Bogom propisano ili kao sunnnet ono što nam je naredio Poslanik a.s., nego isključivo kaonešto što je naše kulturološko-vjersko-tradicionalno obilježje, koje trebamo ljubomorno čuvati od onih koji ga napadaju. Braćo, nacija koja nema svoju tradiciju, svoju kulturu, koja nema svoj identitet po kome se prepoznaje među ostalim i ne zaslužuje da bude nacija.

Više puta smo sa ovog mjesta ponovili hadis u kome se kaže: “Ko uvede jedana lijep običaj u islam imat će za to nagradu, a i nagradu za sve one koji budu posle njega to radili, a da se ne umanji njihova nagrada.”

Prošli petak smo govorili kolika je vrijednost donošenja salavata na Poslanika a.s., a šta je Mevlud nego donošenje salavata. Sam Mevlud je ustavri jedan veliki salavat.

Braćo, izgovrajući stihove Mevluda mi pored toga što se sjećamo ovog velikog događaja. I pored toga što što želimo da zahvalimo Allahu dž.š. na daru kojeg nam je dao u vidu Poslanika Muhammeda a.s. mi se želimo posjetiti na sva velika djela i poruke koje nam je Poslanik a.s. ostavio u amanet.

Braćo, na samom početku Mevluda nalazi se sljedeći stih:

“Tebi sedždu, samo Tebi činimo

Tvom se djelu i svemoći divimo.”  

Šta označava ovaj stih? Kolika je njegova vrijednost? Najbolje možemo vidjeti u tumačenju 4. ajeta sure Fatihe koji glasi: “Samo Tebe obožavamo i samo od Tebe pomoć tražimo.” Za ovaj ajet braćo, mufessiri kažu da je srž sure Fatihe, a za samu Fatihu da je Majka Kur’ana. Pa mi sada braćo dobro pogledajmo značaj ovih stihova.

Mi ovdje u Bosni nismo svi na tom nivou da kada slušamo Kur’an, koji je na arapskom jeziku, da ga shvatimo i razumimo na pravi način. Da osjetimo u potpunosti njegovu ljepotu i težinu tako da nas natjera na plač. Ali, ako braćo isti taj Kur’an našem običnom čovjeku donesemo, protumačimo na neki drugi način, u ovom slučaju mevludski, osjetit ćemo, ali i vidjeti, koliko u tom običnom bosanskom čovjeku ima vjere, imana. Jer, sto puta sam bio svjedok suza pri recitiranju riječi:

“Tebi sedždu, samo Tebi činimo

Tvom se djelu i svemoći divimo.” 

Allah dž.š. u Kur’anu kaže: “Ne jedite ono pri čijem klanju nije spomenuto Allahovo ime, to je u istinu grijeh.” (El-En’am, 121.)

A u Mevludu se kaže:

“Sprva vazda spominjati svog Boga,

u poslovim to je vadžib (dužnost) na roba.”

Braćo, moramo biti svjesni ove velike kur’anske i mevludske poruke, a to je spominjanje imena Božijeg prije bilo kakvog hairli posla kojeg radimo. Jer, ako ne spomenemo Božije ime prije njega, da Bog da da će od tog posla ispasti nešto korisno.

Poslanik a.s. kaže: “Djela se vrednuju prema namjeri i svaki čovjek će dobiti ono što je naumio.”

“Kur’an časni riječ Božiju on će čut,

osvjetliće ljudskom rodu pravi put.

Da ne čovjek bude čovjek, svima brat,

da se Božiji zakon štuje ljudma dat.”

Kako li su lijepi i poučni ovi stihovi! Da nema više niti jednog poučnog stiha u ovom Mevludu bilo bi dovoljno za izvući poruku. Poruka ovih stihova braćo, pa gotovo da je poruka i pouka cijele naše vjere.

Jer, Poslanik a.s. je rekao: “Poslan sam da usavršim moral (lijpo ponašanje) kod ljudi.” A šta je to moral? Šta je to lijepo ponašanje?  To je braćo, upravo da budemo svi braća, da budemo čovjek u pravom smislu te riječi, a ne ne čovjek, kako to stih kaže.

Poslanik a.s. kaže: ”Iskoristi pet stvari prije nego što te zadesi drugih pet: život prije smrti, zdravlje prije bolesti, mladost prije starosti, bogatstvo prije siromaštva, slobodno vrijeme prije zauzetosti.”

Allah dž.š. kaže: “O vjernici , pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i nadležnima između vas ! A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku , ako vjerujete u Allaha i drugi svijet ! To je bolje i poslijedice su lijepše !” (En-Nisa, 59 )

A, sada braćo poslušajmo šta nam Mevlud dalje poručuje:

“Pripadnici pravi njemu ako smo,

radićemo ono što je korisno.

Prvo slušat dragog Boga i njega,

jer nam spasa nema nigdje drugoga.”

Šta su ovi stihovi braćo nego tumačenje predhodno navednog ajeta i hadisa Božijeg Poslanika a.s., na neki drugi jednostavniji način, kojeg može da razumije i osjeti i najobičniji i najneupućeniji od nas.

Zbog toga se braćo čudim svima onima koji kažu kako je ovaj Mevlud nešto što ne valja. Kako je ovaj Mevlud nešto što je nepotrebno i ružno. Zar može ne valjati nešto gdje se poziva na činjenje ovako velikih djela?

Braćo, moramo znati da Mevlud nije jedini način kojim bi trebali obilježiti Poslanikov rođendan. Post? Postiti ponedjeljkom, a pogotovo sada u ponedjeljak, je još jedan od načina iskazivanja svoje ljubavi prema Poslaniku a.s., jer mi tako slijedimo ono što je on radio, a ujedno i naglašavamo značaj ovog velikog događaja.

A Poslanik a.s je za ponedjeljak rekao: “U njemu sam rođen, u njemu sam postao Poslanik i u njemu mi je počela objava dolaziti.”

Braćo, još jednom vas pozivam da Mevlud dočekamo onako kako njemu to i dolikuje. Očistimo i ukrasimo naše kuće, avlije i ulice. Kupimo djeci prigodne poklone za ovaj veliki događaj. I naravno, ako Bog da, u četvrtak napunimo ovu džamiju, tako što ćemo doći u najljepšoj odjeći koju ćemo namirisati najljepšim parfemima.

Na samom kraju poželimo još jednom dobrodošlicu ovom velikom događaju riječima:

“Dobro nam došo najveći sine,

Arapskog roda i domovine.

Dobro nam došo, stari plemiću,

Hašimoviću, Kureješeviću.

Koji će slabe dići na noge,

i spasit ropstva narodne mnoge.

Dobro nam došo, prosvjetitelju,

zagovorniče i spasitelju.

Suri Israfil kada zapuše,

 u te se naše uzdaće duše.

Ti nesretniku blažićeš muke,

ti griješniku pružat ćeš ruke.”